Rundveehouderij

Nieuws 3 reacties

Nederlandse koe krijgt gemiddeld 1.800 kilo krachtvoer

De krachtvoergift van melkkoeien, exclusief jongvee, is 1.800 kilo krachtvoer per koe per jaar.

Dit meldt het International Farm Comparison Network (IFCN). De krachtvoergift is exclusief krachtvoer dat aan jongvee wordt verstrekt.

Het rantsoen van een typisch Nederlandse bedrijf bestaat behalve uit gras- en maiskuil uit meer producten. De koeien krijgen vers gras. Dit aandeel komt op bijna 20 procent van het totale rantsoen. Het rantsoen wordt verder aangevuld met wat bijproducten.

Denen geven koe 2.600 kilo krachtvoer

Een gemiddelde Franse melkveehouder voert veel mais, waardoor hij een krachtvoergift per koe kan realiseren van ruim 1.200 kilo krachtvoer per koe tijdens de lactatie. Typische Ierse bedrijven voeren nog geen 800 kilo krachtvoer per lacterende koe. Het rantsoen van Ierse koeien bestaat uit voor bijna de helft uit vers gras. Ierse koeien krijgen daarmee het meeste vers gras binnen Europa.

Binnen Europa wordt alleen op de Deense melkveebedrijven gemiddeld meer krachtvoer aan de koeien gevoerd. Die geven een totaal van 2.600 kilo krachtvoer per koe.

Koe in VS vreet 3.300 kilo krachtvoer

Buiten Europa is de Verenigde Staten koploper in krachtvoergift. De Amerikanen voeren maar liefst 3.300 kilo krachtvoer per koe.

Ook Argentinië en Australië zitten nog boven de Nederlandse krachtvoergift met respectievelijk 2.200 en 1.900 kilo per koe.

IFCN maakt maandelijks een vergelijking aan de hand van een specifiek kengetal tussen de Nederlandse melkveehouderij en een aantal belangrijke andere exporterende zuivellanden.

Laatste reacties

  • farmerbn

    Het gaat niet om hoeveel kg krachtvoer koeien eten maar om hoeveel geld dat ze eten. Het is bv economischer om in een frans maisrantsoen 1.5 kg soja en 3.5 kg raap te voeren dan 4 kg alleen soja. [(1.5x0.38)+(3.5x0.235)]=1.39 euro per dag per koe en (4x0.38)= 1.52 euro per koe per dag. Daarbij met 4 kg soja voer je 63 gr lysine en 14 gr methionine en bij soja/raap (1.5kg+ 3.5kg) 57 gr lysine en 15 gr methionine. Dat is gunstiger. Ook eten de koeien minder ruwvoer omdat ze 1 kg meer krachtvoer eten. Dat scheelt ook weer geld. Voer je daarnaast eigen graan (tarwe en maismeel) voor 15 cent per kg dan is het niet erg als je een kilootje extra voert. Het gaat om voerkosten en niet om kg krachtvoer.

  • mts. huijssoon holtland

    zijn bijproducten ook me gerekend ?

  • koestal

    Belangrijk is wat hou je er aan over

Of registreer je om te kunnen reageren.