Rundveehouderij

Nieuws 2 reacties

KWS: systeem rangschikking maisrassen vernieuwen

KWS Benelux pleit voor vernieuwen van het systeem waarin maisras wordt beoordeeld en gerangschikt.

Volgens directeur KWS-Benelux Jan Bakker is het systeem dat nu gebruikt wordt verouderd. Aangezien er nieuwe kennis is die de rangschikking beïnvloedt en een beter beeld geeft van de uiteindelijke volgorde van de verschillende maisrassen, is het beter deze kennis in het systeem voor rangschikking te integreren.

Oogsten op basis van rijpheid maisras

Een argument om de evaluatie van mais voor het gebruik als veevoer aan te passen is dat de rassen per vroegheidsgroep slechts één oogstdatum kennen. “Dat geeft verschillen in rijpheid van de rassen. Beter is om de rassen te oogsten op basis van hun rijpheid en niet op basis van een oogstdatum, omdat dan de volle potentie van het ras beter tot zijn recht komt.”

Correcte verteerbaarheid weergeven

Als tweede argument geeft Bakker aan dat de laboratoriumanalyses niet de correcte verteerbaarheid in de koe weergeven, maar slechts de verteerbaarheid op laboratoriumniveau. “In het laboratorium verteren hemicellulose en cellulose wel vanwege de lange meetduur, maar in de koe komt deze niet tot uiting omdat de verblijfsduur van (hemi)cellulose in de pens van de hoogproductieve koe met 8 tot 16 uur daarvoor veel te kort is.” Daarnaast stelt Bakker dat er ook nog tussen verschillende laboratoria steeds verschillende verteerbaarheden worden gemeten.

KWS gebruikt al nieuwe kennis op proefvelden

KWS geeft aan de beschikbare kennis al op haar eigen proefvelden toe te passen en op basis daarvan rassen te selecteren en vermeerderen die bovengemiddeld presteren op korrelopbrengst en zo ook de hoogste voederwaarde per hectare geven. Volgens KWS vormt dat de basis voor de laagste voerkosten per kilo melk.

Laatste reacties

  • rub2

    Misschien eerst eens rangschikken op knakken en stormgevoeligheid, wanneer de planten op het land achterblijven heb je helemaal niets aan een plant die beter zou zijn. Dan nog liever een mindere maar wel in de kuil!

  • boevermans

    Ach, KWS moet het wel over een andere boeg gooien.
    Als je geen fatsoenlijke maisrassen hebt.

Of registreer je om te kunnen reageren.