Rundveehouderij

Nieuws 8729 x bekeken 11 reacties

Schouten biedt procederende boeren betaalregeling fosfaatheffing

Er komt een betalingsregeling voor boeren die na uitspraak hof alsnog heffing moeten betalen.

Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) biedt melkveehouders, die in eerste instantie door de rechter werden vrijgesteld voor het fosfaatreductieplan, een betaalregeling om de heffing alsnog te betalen.

‘Deze bedrijven zouden daarmee in een gunstiger positie worden gebracht’

Geen tegemoetkoming

Doordat het Gerechtshof de overheid in het gelijk stelde in het hoger beroep, moeten de melkveehouders alsnog heffing betalen over de koeien die zij in de eerdere tranches van het fosfaatreductieplan niet hadden afgevoerd. Schouten ziet geen ruimte om de procederende melkveehouders tegemoet te komen bij de hoogte van de heffing.

“Deze bedrijven zouden daarmee in een gunstiger positie worden gebracht dan hun sectorgenoten die zich wel aan de regeling hebben geconformeerd. Tegelijkertijd heb ik er oog voor dat het in éénmaal moeten opbrengen van de alsnog verschuldigde heffing tot acute financiële problemen kan leiden. Daarom ben ik bereid om een betalingsregeling te treffen”, aldus Schouten in een brief aan de Kamer. Hoe de regeling eruit komt te zien is nog niet duidelijk.

Uitzonderingspositie

Schouten sluit niet uit dat er nog individuele bedrijven zijn die wel disproportioneel getroffen worden door het fosfaatreductieplan. Voor deze bedrijven staat de bestuursrechtelijke rechtsgang open.

In totaal hadden 52 melkveebedrijven een zaak aangespannen tegen het sectorale fosfaatreductieplan. 420 bedrijven hebben zich gemeld om ook aanspraak te maken op de uitzonderingspositie die de rechter deze bedrijven in mei gaf. 31 oktober stelde het gerechtshof de veehouders in hoger beroep in het ongelijk, waardoor ze alsnog aan de reductiedoelstellingen moeten voldoen.

Laatste reacties

 • deB.

  Zal wel, eerst de cowboy uithangen, en nu aan het regelingen infuus!

 • Marcel v

  Volledig misplaatste opmerking deB. ! we leven in een rechtstaat en deze bedrijven hebben dus het recht om nieuwe wetgeving te toetsen. Ook is het zo dat ze gewoon vergunningen hadden om uit te breiden !

 • deB.

  Dat klopt, en dat mogen ze zeker! Maar er zat zeker een kans in dat ze het alsnog zouden kunnen verliezen... daar moet je terdege rekening moeten houden.
  Boeren die net niet grondgebonden zijn en ruim 8 procent moeten inleveren van koeien die ze al jaaaren hebben....dat vind ik heel hard!
  En ze wilden het over die ruggen spelen. Vandaar mijn reactie, sorry

 • alco1

  Boeren die voor het gerecht gingen staan dus ook weer tegenover elkaar.
  Boeren die toch rekening hielden met verlies en boeren die er positiever tegenover stonden
  Klasse overheid. Wanorde scheppen lukt jullie zeer goed.

 • Schraar

  Schuld ligt niet bij de overheid Alco. Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen keuzes en zal daar de gevolgen van moeten dragen.
  Als je je mee laat slepen door advocaten die er natuurlijk altijd brood in zien is dat je eigen keuze. Als het goed uitpakt heb je geluk, pakt het verkeerd zal je dat moeten aanvaarden. Of er nog een keer een hoop geld en energie insteken met minimaal kans op succes.

 • alco1

  @Schaar je begrijpt niet wat ik zeg:
  Boeren die dus nergens wat op deden, daarvoor komt er nu een regeling.
  Daarover gaat dit item!!!!

 • mts_kuijpers

  Het wel of niet meedoen aan de reductieregeling is een ondernemerskeuze. Alles wat daarvoor is gebeurt staat er los van. Het kiezen voor procederen en aanhouden van koeien is een keuze die de ondernemers zelf hebben genomen. De extra koeien heeft hun ook omzet opgeleverd (winst, denk het niet). Gewoon aftikken die boete....

 • H.Grotenhuis1

  Vergelijk dit eens met de laatste nota Superheffing over het melkjaar 2014/15, in NL geen betalingsregeling voor gearrangeerd.
  Ook nu wel het melkgeld over deze overschotmelk ontvangen maar dit niet reserveren voor de boete, is ook een ondernemerskeuze geweest.

 • kleine boer

  Vind dit anders als met superheffing na 25 jaar was wel bekend wat wel en wat niet kon dit was toch weer beetje aftasten weer dus helemaal onterecht is de regeling niet vind ik

 • jan1953

  Volledig eens met deB

 • Tis zoals gewoonlijk bij de overheid" Verdeel en heers "dus verdeel eerst de grote groep ,en speel ze daarna tegen elkaar uit , het kleinste groepje is de lul .....

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.