Rundveehouderij

Nieuws 5 reacties

Uitspraak Hof Den Bosch kost veehouders veel geld

Volgens het Gerechtshof in Den Bosch hebben veehouders die niet onder de btw-landbouwregeling vallen, geen recht op een gedeeltelijke teruggave van btw op aanfokkosten.

Hiermee gaat het Hof lijnrecht in tegen een uitspraak van de rechtbank Zeeland-West Brabant van begin 2016 die de tegenovergestelde conclusie trok. En met deze uitspraak stelt het Hof impliciet dat het opfokken van jongvee bij een ondernemer in de landbouwregeling niet vergelijkbaar is met het opfokken van jongvee bij een btw-ondernemer.

Veehouders die btw-ondernemer zijn

Het gaat in deze kwestie om veehouders die niet gekozen hebben voor de landbouwregeling waarbij ze zijn vrijgesteld van btw, maar die er voor hebben gekozen een btw-ondernemer te zijn. Ze hadden recht op een gedeeltelijke teruggave van de btw-heffing.

De Belastingdienst was het daar niet mee eens en stapte naar de rechtbank. Die stelde de Belastingdienst in het ongelijk en kwam tot het oordeel dat bij de overgang van btw vrijgesteld ondernemerschap naar btw belast ondernemerschap ook recht op teruggave van btw op de aanfokkosten van jongvee en melkkoeien bestaat. Hierop ging de Belastingdienst in hoger beroep bij het Hof. Afgelopen week kwam het Hof in Den Bosch met een heel ander uitleg op de herziening omzetbelasting op melkvee en het daarbij behorende jongvee.

Abab gaat in cassatie

De uitspraak levert melkveehouders een schadepost op die oploopt tot enkele duizenden euro’s per bedrijf. Abab Accountants en Adviseurs, die deze zaak voor de veehouders begeleidde, is bijzonder onaangenaam getroffen door de uitspraak en heeft meteen aangekondigd in cassatie te gaan.

“Het is een onbegrijpelijke uitspraak”, stelt Bert van den Kerkhof, hoofd vaktechniek Belastingadvies bij Abab. “Ik kan me neerleggen bij een negatieve uitspraak als de feiten goed beoordeeld zijn, maar dat is in deze zaak absoluut niet het geval.”

‘Gelijke gevallen door Hof ongelijk behandeld’

Volgens Abab onderstreept het Hof dat soortgelijke prestaties in het kader van de neutraliteit gelijk moeten worden behandeld. Maar het Hof is in dit geval van mening dat het opfokken van jongvee bij een ondernemer in de landbouwregeling niet vergelijkbaar is met het opfokken van jongvee bij een btw-ondernemer.

Van den Kerkhof is stomverbaasd en geïrriteerd: “Je hoeft niet eens ooit een koe te hebben gezien, om te onderkennen dat dit exact hetzelfde is.”

De rechters van het Hof in Den Bosch zijn in hun uitspraak van oordeel dat op de opfokkosten van melkvee niet wordt afschreven. “Terwijl de Belastingdienst aan landbouwers wel degelijk normen oplegt, die voorschrijven hoe de afschrijving berekend moet worden. Daarbij wordt zeer zeker rekening gehouden met de opfokkosten”, licht Van den Kerkhof toe.

Vee is een bedrijfsmiddel

Abab blijft bij zijn mening dat het melkvee en het daarbij behorende jongvee bedrijfsmiddelen zijn. Zo wordt het immers in de inkomstenbelasting behandeld. Daarom moet het mogelijk zijn om een herziening omzetbelasting toe te passen.

De uitspraak van het Hof levert een grote schadepost op van zeker enkele duizenden euro’s per bedrijf. Dat geldt voor alle melkvee- en zeugenhouders die per 1 januari 2018 verplicht moeten deelnemen aan de btw-regeling, aldus Abab. Daarom gaat het in cassatie tegen deze uitspraak. Van den Kerkhof is ervan overtuigd dat het hoogste rechtscollege hierover een positief oordeel zal vellen.

Oproep aan politiek

Het hoofd vaktechniek van Abab ziet echter ook een andere – niet juridische – oplossing. “Er is ook nog een andere mogelijkheid, namelijk dat de politiek het nu gaat regelen. In het kader van afschaffing van de landbouwregeling is er nu de mogelijkheid om een goede en eerlijke overgangsregeling te treffen. Mijn oproep aan de nieuwe minister is dan ook om die handschoen op te pakken.”

Laatste reacties

 • alco1

  Boeren die geen BTW kennen, hebben in de regel niets te klagen.
  Het is een luxe omstandigheid.

 • Kletskoe

  Wat heeft minder BTW uitgeven dan ontvangen met luxe omstandigheid te maken?. Is toch gevolg van keuzes?

 • NoordHollander

  mooi hoofdstuk voor de nieuwe vice premier..................

 • Mfb

  Als je er voor gekozen hebt in de landbouwregeling te zitten dan moet je ook niet zeuren dat je geen btw terug krijgt. Abab zit zich zelf wat te spekken

 • landboer

  Mfb ,Doen we ook niet, probleem is dat ie word afgeschaft ... Daarom kun je de btw op investeringen met terugwerkende kracht terugkrijgen ,nu gaat het erom of opfok een investering is of onderhoud. Abab ziet opfok blijkbaar als een investering itt de rechter.
  alco ,er zijn er meer die niets te klagen hebben maar het toch doen...

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.