Rundveehouderij

Nieuws 28 reacties

FrieslandCampina maant leden tot beheersing

FrieslandCampina waarschuwt de leden voor een te hoge melk- en fosfaatproductie in 2018. In dat geval zal de zuivelcoöperatie opnieuw op de rem trappen.

Alles wijst er op dat de leden van FrieslandCampina hun coöperatie begin volgend jaar weer heel veel meer melk willen leveren. Zo blijkt uit een enquête die door ruim 4.000 leden is ingevuld.

De coöperatie wil deze melkvloed niet afwachten, zo meldt het bestuur in een brief aan de leden, maar vraagt om de plannen te wijzigen. Dit zowel in het belang van de leden zelf als in het belang van de zuivelonderneming.

‘Het beste en financieel voordeligste is dat de leden hun voornemens bijstellen’.

Standstill

“Als er niets verandert aan de plannen, dan zijn wij genoodzaakt om weer een standstill af te kondigen”, aldus voorzitter Frans Keurentjes. FrieslandCampina doet dat liever niet, omdat het een botte-bijlmaatregel is. Het beste en financieel voordeligste is dat de leden hun voornemens bijstellen, zeggen Keurentjes en de directeur coöperatiezaken Jeroen Elfers in een toelichting.

Ook in eerdere jaren hield FrieslandCampina enquêtes onder de leden over de te verwachten melkproductie, maar daarna volgde geen oproep om de ambities te temperen.

Fosfaatrechten

Uit de nu gehouden enquête blijkt volgens Elfers dat een derde van de boeren die heeft gereageerd, extra fosfaatrechten wil kopen. Probleem is wel dat er te weinig stoppers zijn om hen te bedienen. Daarnaast zijn er veel leden die denken dat ze extra fosfaatruimte kunnen claimen op basis van het werken met de KringloopWijzer. Helaas voor hen gaat ook die vlieger niet op. In 2018 mag de KringloopWijzer hiervoor niet worden gebruikt.

‘Stijging melkproductie per koe is een echt addertje onder het gras’.

Veel rechten van stoppende niet-leden

Nog een opvallende uitkomst is dat FrieslandCampina-boeren veel fosfaatrechten binnenhalen van stoppende niet-leden. Tenslotte stelt FrieslandCampina vast dat veel leden ook geen goed beeld hebben van hun werkelijke fosfaatsituatie en melkproductiemogelijkheden. Op zich is dat geen schande, aldus Keurentjes, want hij was onlangs zelf ook nog verrast door de uitkomsten van een scan op zijn eigen bedrijf. Het baart de coöperatie echter zorgen dat heel veel leden hun situatie nog niet kennen, te meer omdat er dit jaar veel kengetallen zijn gewijzigd. Niet alleen is de melkproductie per koe fors gestegen, maar wat veel boeren zich niet direct realiseren is dat daarmee ook de fosfaatexcretie per dier fors is toegenomen. “Een echt addertje onder het gras”, aldus Keurentjes.

Melkquotering

Ten tijde van de melkquotering konden melkveehouders lopende het jaar nog op veel punten bijsturen. Dat kan nu niet meer, want fosfaatrechten zijn en blijven schaars en overproductie is een economisch delict in plaats van een boete, zoals vroeger. In het eerste halfjaar te veel produceren, betekent in de tweede helft dubbel reduceren. Daarbij resulteert overaanvoer voor FrieslandCampina in marktbederf. Het bedrijf heeft de verwerkingscapaciteit wel weer vergroot en zelfs extra capaciteit gehuurd, maar een vlak leveringspatroon is het meest rendabel voor iedereen, aldus de voorzitter.

Laatste reacties

 • haj146

  Meneer Keurentjes en Co. Schaam jullie, 2 jaar terug kostte de extra melk geen geld en nu is het net of het weggegooid moet worden. Waar A ware en arla nog afzet creëren zitten jullie als Keizer achterover en te dreigen met allerlei eisen en beperkingen. Mijn vertrouwen in jullie is NUL.
  Wat ik wel ga doen is extra produceren. Zitten al 13 jaar met het bedrijf op slot en nu komt er voor ons ruimte. Dus die melk halen jullie op en verwaarden jullie.
  ipv als een stel lafaards maar te roeptoeteren dat er teveel fosfaat geproduceerd wordt en dat dwangmiddel derogatie in gevaar komt. SCHAAM u allen diep.

 • JNJS

  Lees de brief van Keurentjes nog eens goed door.
  Hij waarschuwt ons er voor om niet in het begin van het jaar als gekken te melken om er halverwege het jaar achter te komen dat we te weinig fosfaat rechten hebben en dus de veestapel flink moeten inkrimpen.
  Het is voor zowel fabriek als veehouder het beste om de melkleveranties over het jaar constant te houden.
  LAAT U GOED VOORLICHTEN OVER DE GEVOLGEN VOOR UW BEDRIJF!! en maak hier een jaarplanning op.
  Dat zegt hij niet meer en niet minder

 • Trot

  gelul wand alls ik grond fosfaatrechten heb mag ik volgens de regels dieren houden FC moet dan doen wat ze moeten afzet regelen eind produkt verkopen net als alle melkfabrieken in de wereld doen In plaats van tijd verdoen regels maken die het onmogelijk maken en eisen die bijna onmogelijk zijn

 • JNJS

  Natuurlijk mag dat.
  Waar het FC om gaat is dat we donders goed door moeten hebben hoeveel dieren bij welke melkproductie . Meer melk per koe betekent immers meer fosfaat productie en dus minder dieren (bij gelijk blijvend aantal fosfaatrechten). Dit jaar waren het GVE's en maakte de productie per koe niet uit.
  Nogmaals laat u niet verrassen en laat u goed voorlichten.

 • Marco22

  Wat is dat daar bestuurlijk aan de hand? Hebben ze het hele jaar op hun handen gezeten. Enigste wat ze doen is nieuwe regeltjes bedenken. De directie kortwieken voor snellere beslissingen en daadkracht. Maar niet de afvoer reguleren maar de aanvoer. Als er nu geen vraag was allah . Teveel achterover gezeten en gerekend dat de fosfaatrechten hun werk zal doen. Vergeten dat de kortingen onder gve-regeling volgend jaar niet meer gelden.
  Wanbestuur en dan moet ook nog de centen affaires in China en Pakistan boven water komen.

 • schooteind1

  Er zijn behoorlijk wat bedrijven die sinds juli 2015 per koe flink meer zijn gaan melken. Dat betekent dat het aantal koeien niet met 8,3% moet krimpen , maar mischien wel met bijna 15% !! Keurentjes heeft gelijk; laat je niet verrassen en ga eens goed tellen. Is in het belang van iedereen, maar vooral in het belang van jezelf!

 • jaap69

  niet laten voorlichten, zorg dat je de regels zelf weet en hoeveel je produceert. hoef je aan het einde van het jaar ook niet te roepen jullie hadden gezegd dat ik door kon melken.

 • mtseshuis

  Sorry Schooteind, maar het gaat Keurentjes enkel en alleen om de hoeveelheid melk die verwerkt moet worden, ze zijn al bezig met opstellen van stand-still maatregelen. Wat je zelf doet, moet je zelf weten, ze mogen daar voor waaarschuwen, dat is hun goed recht, maar daar houdt het ook mee op.
  Zij moeten de melk verwerken en verwaarden en verder niet allerlei ongein bedenken om de boeren nóg meer op hun bord te flikkeren. Tevens moeten zij de minister tot de orde roepen om eens écht aan het werk te gaan met het beleid ipv deze doodlopende weg verder te bewandelen...
  Ík bepaal zelf wel hoe ik volgend jaar ga melken met hoeveel koeien, niet RFC of wie dan ook! Bemoei je er niet mee, zou ik zeggen!
  Nogmaals het gaat RFC enkel om de melk die wederom niet kunnen verwerken!

 • buitenok

  30 oktober de dag van de waarheid

 • hooghoes

  Fc is de baas , niet de melkveehouders die produceren maar wat raak .

 • Attie

  Geen fosfaatrechten van andere verwerkers dus...
  Andersom mag wel, gelukkig maar.

 • koeien10

  die 8.3% moeten we met z,n allen ook nooit accepteren.

 • Het meer is bij sommige van onze collega nooit vol. Degene die al geen jongvee meer heeft is dit jaar al flink bevoordeeld. Degene die daardoor met het jongveegetal te maken kregen zitten dit jaar gevangen. Misschien was het een idee geweest om iedereen te verplichten een bepaald aantal procenten jongvee weer aan te houden dan zakt de melk ook en wordt er minder gesleept met allerlei vee uit andere landen. Maar ga inderdaad maar eens rekenen hoeveel het 3 maal daags melken je volgend jaar aan fosfaatrechten gaat kosten om volgend jaar weer net zoveel melk te kunnen leveren dan dit jaar. Dat is de waarschuwing die Keurentjes geeft. Wel rechten moeten kopen maar geen koe meer mogen melken.

 • koestal

  Keurentjes had zelf niet meer in de gaten, dat hij zelf ook nog boer was

 • a van Gerwen

  Koop je straks netjes fosfaatrechten, kun je ze niet verzilveren door een standstill. Dan is het horor scenario helemaal compleet.

 • Toch knap dat ze via de overheid geregeld krijgen hoeveel melkaanvoer ze hebben. Er zijn niet veel bedrijven die dat voor elkaar krijgen.

 • landboer

  Daarom heb /had ik veel liever dierrechten ,kan een domme boer als ik het ook nog een beetje bijhouden. Wat dat betreft is het huidige systeem zo gek nog niet!

 • xw

  En toch de brief/mail van de binnendienst rfc eens goed lezen beste mensen.
  En het probleem is toch echt niet door RFC veroorzaakt hoor.
  De uiteindelijke veroorzakers moet je bij je eigen vakgenoten zoeken!

 • driepint

  @XW

  Die stallen van de boeren zijn er allang en er komen er echt niet zomaar honderden bij, terwijl RFC nog steeds haar verwerkingscapaciteit niet op orde heeft.

 • koestal

  Ach , ze brengen nu ook al melk naar Aware ,die kan de melk goed gebruiken zeggen ze ,ze zoeken zelfs nog leveranciers !

 • Driepint die stallen zijn er inderdaad al lang. Alleen dat er nu 3 maal daags gemolken wordt en het jongvee is verkocht kan geen fabriek er een beleid op maken.
  Het ligt inderdaad meer bij de grootheidswaanzin dan aan de FC.
  Als de landsadvocaat gaat winnen op 31 okt lost het probleem gewoon op.

 • wmeulemanjr1

  Bij Aware kennen ze blijkbaar geen gezeik, dat is een marktspeler die niet kinderachtig overkomt zo het nu lijkt...

 • mtseshuis

  Stumpers dat de fabriek er geen beleid op kan maken... Anderen kennelijk wel...

 • NoordHollander

  De rijkste boer van Nederland levert al lang aan A ware doe daar je voordeel eens mee..................

 • gerben5

  Als bij Aware de capaciteit benut is en de kaasprijs klapt in elkaar krijg je de zelfde toestanden als bij leerdammer en vreugdenhil

 • koeien10

  is rfc er voor de boeren of zijn de boeren ervoor rfc.

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Hagbrook

  Jongens wat een geklaag FC heeft het nog niet zo slecht gedaan als je het niet aanstaat bij FC dan zou ik overstappen naar Aware of Doc of Arla.maar dat durven ze niet bij FC hebben ze toch wel zekerheid en dat weten ze zelf donders goed.

Laad alle reacties (24)

Of registreer je om te kunnen reageren.