Rundveehouderij

Nieuws 8 reacties

De Marke: zomerstalvoeren stuwt benutting

Zomerstalvoeren leidt niet alleen tot een vermindering van uitspoeling van nitraat, maar ook tot een betere benutting van het herfstgras. Dat stelt Zwier van der Vegte, bedrijfsleider van proefbedrijf De Marke.

Op het proefbedrijf gaan de koeien tussen half augustus en begin september naar binnen. De koeien hebben dan vanaf eind maart al meer dan 1.000 uur weidegang gehad. Op stal krijgt het melkvee dan dagelijks vers gras via zomerstalvoedering. Dit is een bewuste keuze.

“De keuze om de dieren vroeg op te stallen is ontstaan om de uitspoeling van nitraat in de herfst zoveel mogelijk te voorkomen”, legt Van der Vegte uit. Achterliggende gedachte is dat de stikstof uit de urine en mest in het najaar, met name op zandgrond, niet goed wordt benut, wat leidt tot uitspoeling van nitraat.

Besparing op aankoop soja

Het herfstgras is kwalitatief nog prima en door het vers te voeren, wordt het optimaal benut. Het gras bevat nog veel eiwit en levert op De Marke een besparing op in de aankoop van soja. De koeien nemen hier dagelijks zo’n 5 kilo droge stof uit vers gras op. De melkproductie is constant met goede gehalten. Het eiwitgehalte ligt nu zelfs boven 3,7%.

Structuurschade voorkomen

Tegenover de betere benutting van het herfstgras staat wel dat deze methode extra tijd en inspanning kost. Van der Vegte geeft aan dat het wel belangrijk is om het juiste materiaal te gebruiken om te voorkomen dat er structuurschade ontstaat. Wat dat betreft heeft De Marke het voordeel dat op de droge zandgrond bijna altijd kan worden gereden.

Laatste reacties

 • Bennie Stevelink

  Hoe zit het met de nitraatuitspoeling op biologische bedrijven? Die moeten tot laat in de herfst de koeien in de wei houden terwijl in de tweede helft van het groeiseizoen ook al veel stikstof uit klaver vrijkomt.

 • gradje1966@

  Wat kost dit de mechanisatie is ook niet gratis . Denk alleen maar aan de tijd die het kost en de mechanisatie kosten en de brandstof kosten.
  Ik denk dat als je alles telt inclusief milieu voor of nadelen (uitlaatgassen)
  je er niets mee opschiet.

 • kleine boer

  Gradje maar het melkt zo lekker en dikke gehaltes leveren en koeien smullen ervan boer tevree koe tevree wa wil je nog meer

 • Dutchdairy

  Half augustus kunnen de koeien nog makkelijk t gras zelf gaan halen, zonder dat dit extra uitspoeling geeft, al dat onnodige trekker werk is zonde van de tijd/ brandstof/ milieu. Vanaf 15-9 lijkt me een betere datum voor opstallen. En 1000 uur weidegang is helemaal niet veel. Komt neer op nauwelijks 10 uur per dag...

 • koestal

  ook eens een goed bericht,het is niet allemaal negatief als je de koeien op stal houdt,vooral met een melkrobot is het lastig om de koeien in de wei te doen en op tijd te melken,dan is dit een oplossing

 • landboer

  Over een paar jaar word voor iedereen verplicht?

 • Sjaak jen

  Iets wat hier op het bedrijf al sinds 1982 uit de papieren van op een volgens Delar, mineralenboekhouding, bex en kringloopwijzer komt!

 • alco1

  Het is ook al jaren mijn systeem.
  Geweldig.
  In de buurt laten ze het laatste snit vaak drogen of geven het weg vanwege overdadig graskuil door de 80/20derogatie regel.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.