Rundveehouderij

Nieuws 28 reacties

Belangenbehartigers overwegend positief over fosfaatuitspraak

De uitspraak van het Haagse gerechtshof over het fosfaatreductieplan vergroot de kans op behoud van derogatie voor de melkveehouderij. Dat laten belangenbehartiger LTO Nederland, vakbond NMV, jongerenorganisatie NAJK en zuivelorganisatie NZO in een gezamenlijke reactie weten.

“Het blijft een ingrijpende, maar noodzakelijke maatregel. Gezamenlijk moet iedereen verantwoordelijkheid nemen”, zegt Wil Meulenbroeks, voorzitter van de LTO-vakgroep melkveehouderij. “Nederland kan nu met een sterk verhaal naar Brussel om derogatie veilig te stellen.”

Rabobank tevreden

Rabobank is tevreden over de uitspraak. Het is goed voor de sector dat het hof tot dit vonnis is gekomen, vindt Ruud Huirne. “Dit geeft duidelijkheid. Het ondersteunt het fosfaatreductieplan waar sector en overheid gezamenlijk aan hebben gewerkt. Dat plan kan nu verder worden uitgevoerd zoals het is bedoeld. Daar heeft de hele sector belang bij.”

Netwerk Grondig ‘in shock’

Een ander geluid komt van Netwerk Grondig. De veelal biologische en grondgebonden boeren zijn ‘in shock’ na de uitspraak van het Hof, vertelt Diana Saaman namens Grondig. “Het Hof oordeelt dat boeren regelgeving hadden kunnen voorzien. Dat vinden we verbazingwekkend.”

‘Zij dragen niet bij aan het fosfaatoverschot en hebben niets aan de derogatie. Toch hebben ze een probleem’

Saaman betreurt dat de biologische en grondgebonden boeren, die zich aan de visie grondgebondenheid uit 2013 hielden, nu de dupe zijn. “Voor hen is het dubbel zuur, zij dragen niet bij aan het fosfaatoverschot en hebben niets aan de derogatie. Toch hebben ze nu een probleem.”

Onder de procederende boeren zitten geen leden van Netwerk Grondig, maar via de lichte toets worden veel boeren toch getroffen. “We willen kijken of er juridisch nog iets mogelijk is voor hen. We gaan nu vooral onze wonden likken”, besluit Saaman.

Medeauteur: Theo Brummelaar

Laatste reacties

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • koestal

  Ja, iedereen slachtoffer,de boeren worden weer gewassen en geschoren.

 • info519

  Je zult maar net geemigreerd zijn en fosfaatrechten niet gecashd hebben..
  ....

 • massan

  Een klein aantal boeren welke geïnvesteerd hebben, worden nu kapot gemaakt. SCHANDALIG van LTO om dit normaal te vinden.

 • melkveehouder .

  De Rabobank is tevreden over de uitspraak! Ik had ook niet anders verwacht. Het potentiele verlies van de Rabobank bij investeerders wordt met het fosfaatrechtenstelsel afgewenteld op de blijver in de melkveesector. Inderdaad, die duidelijkheid is er nu!

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • van der berg

  ook grondgebonden en biologische boeren hebben koeien die fosfaat produceren. het is maar net hoe je het bekijkt,als ik mijn mest kan afzetten naar iemand anders die nog ruimte heeft,voldoe ik toch ook aan de normen? als er een grondgebonden boer is die mijn mest afneemt heeft hij net zoveel mest als ik per ha en hij krijgt er geld voor en ik betaal hem, dus via een omweg komt er bij hem net zoveel mest op een ha als bij de niet grondgebonden boeren

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • kleine boer

  @van de berg het verschil zit m in dat de 1 moet afzetten en de ander niet moet aanvoeren.....

 • gradje1966@

  Massan het zou je sieren als je flink geïnvesteerd hebt om dat probleem zelf op te lossen en niet over de rug van de niet groeier.

 • gerben5

  De heer Saaman moet de visie 2013 nog maar is bekijken. Staat toch echt grondgebonden of voer uit de regio

 • alco1

  Ik roep het al jaren:
  De overheid heeft de fout gemaakt.
  Juist door te zeggen dat de sector het zelf moest oplossen, was het startsein voor velen om niet zoals in 1984 achter het net te vissen.
  Daarbij het feit dat juist de veroorzakers van de afkondiging van 2 juli spekkoper zijn en boeren die part nog deel hebben de dupe zijn.
  En zie: Complete chaos, waar geen enkele boer iets illegaals gedaan heeft.
  De overheid moet dus aangeklaagd worden.

 • gjh

  masan nieuwe stal gezet zeker ??? dit is een terechte uitspraak kerektje

 • Henk.visscher

  alco1 klopt helemaal, doordat iedereen wist dat er iets aan zat te komen en de overheid altijd heel onbetrouwbaar is geweest, dacht iedereen ik moet de stal zo vol mogelijk zetten, zodat als er een maatregel komt ik niet achter het net vis, het heeft juist groei in de hand gewerkt

 • Kelholt

  Lees eerst de volgende artikelen even:

  https://www.nrc.nl/nieuws/2015/03/31/de-melkplas-lozen-we-in-china-1480374-a836419

  https://www.nrc.nl/nieuws/2015/04/01/dag-quotum-welkom-nieuwe-melkplas-a1497058

  https://www.rabobank.com/nl/about-rabobank/background-stories/food-agribusiness/more-market-than-milk.html

  http://www.boerderij.nl/Rundveehouderij/Nieuws/2017/5/Huirne-bank-faciliteerde-groei-terecht-129942E/

  LTO stimuleerde iedereen om te groeien, de melk raken we wel kwijt, D-day!
  Al ruim voor 1 april 2015 hebben melkveehouders in Nederland flink geïnvesteerd en de productie al sterk uitgebreid met hulp van de Rabobank.
  Melkverwerkers hebben verwerkingscapaciteit bijgebouwd voor de extra melk. Alleen al in Nederland voor 2 miljard euro met hulp van de Rabobank.
  Al ruim voor 1 april 2015 wist de overheid via de i&r registratie hoe het met groei van de Nederlandse veestapel zat maar deed niks.

  Kijk nu wat de reactie is van LTO en de Rabobank.

 • Kelholt

  En als klap op de vuurpijl de uitspraak van de rechter:
  "Het hof oordeelt als volgt. Geïntimeerden zijn alle professionele veehouders. Zij mogen, in ieder geval op hoofdlijnen, bekend worden verondersteld met het bestaan van de derogatie en de daaraan verbonden voorwaarden, alsmede met de mestproblematiek die al jaren bestaat. Voor hen moet in algemene zin te voorzien zijn geweest dat een ongeremde groei van de melkveestapel in Nederland tot problemen zou kunnen leiden met de aan de derogatie verbonden voorwaarden. Daarmee konden zij ook in algemene zin voorzien dat de groei van hun eigen bedrijf zou kunnen oplopen tegen de grenzen die door het landelijk fosfaatplafond zijn gegeven."

  Professionele boeren hadden dus kunnen voorzien dat hun groei die volledig volgens de regels was hun einde zou betekenen maar de professionals van de Rabobank, Friesland Campina en LTO konden dit niet voorzien???

 • alphons1

  en bekijk de nieuwe reclame van de rabobank. we moeten meer voedsel produceren want de wereld bevolking groeit. en nu zijn ze het hier mee eens

 • jeannettedekker1

  Op 1 -1-2018. Is het gedaan met fosfaatreductie. Dan begint het hele feest weer opnieuw. Of zouden ze de reductie verlengen zolang nog niet duidelijk is hoe het gaat met derogatie????

 • jeannettedekker1

  Je kan van deze uitspraak vinden wat je wil. Maar erg positief kan niemand zijn want er zijn alleen maar verliezers,buiten de groep die straks rechten verkoopt natuurlijk.

 • j.r.j.porsius1

  @Kelholt Rabobank heeft er simpel weg veel aan verdient Friesland Campina heeft al veel te veel macht ondertussen doet al jaren waar zij zin in hebben en wat hun het beste uitkomt, de LTO is niks anders dan, zoals de wind waait hangt mijn jasje.
  Wij zijn nooit voor afschaffing van het melk quotum geweest toen was alles onder controle dat de regering een wanbeleid opgevoerd heeft is duidelijk maar dan heeft iedere boer nog altijd zijn eigen verantwoordelijkheid. Die boeren die gigantisch los geslagen zijn en de grote gok bewust genomen hebben worden dan nu eindelijk terug gefloten dat heet in mijn ogen ondernemersrisico. Je kan toch niet die mensen die behouden door boeren hiermede voor op laten draaien. Ik vind de uitspraak terecht al had gewoon zoveel koeien per hectare nog vele malen eerlijker geweest.

 • j.r.j.porsius1

  @Jeannetedekker1 die mensen die fosfaatrechten gaan verkopen hadden voorheen het melkquota om te verzilveren dus in principe komt dat op het zelfde neer.

 • jeannettedekker1

  Met Fosfaatrechten moeten we knokken tegen een vrije markt. Eerder had heel Europa een beperking. De Duitsers zullen zorgen voor een lage kostprijs,wij blijven achter de feiten aanlopen. Ondernemers moet je ondernemer laten zijn,er zijn beperkingen genoeg : mestafzet melkveewet melkveefosfaatreferentie dure grond in Nederland ,,milieuvergunningen,, moeilijk vinden van goed personeel en ga zo maar door. Daarbovenop komen de kosten voor rechten. Je kan ook kiezen voor stilstand maar de tijd staat niet stil..

 • j.r.j.porsius1

  @Jeanettedekker bij sommigen is het meer nooit vol groter wil niet zeggen dat er altijd een hoger rendement behaalt word. Mestafzet heb je niks mee te maken als je genoeg grond onder je bedrijf hebt en diegene die daar voor gezorgd hebben hebben daar ook geld inzitten kan dan duur zijn maar die hebben de boel wel in de juiste verhouding zoals het hoort te zijn en zijn geen melkfabrieken zonder grond.

 • jeannettedekker1

  Helemaal mee eens porsius. Maar de tijd staat niet stil. Er zal winst gemaakt moeten worden om gestaag te groeien. Dat betekent ook zo nu en dan een stuk grond kopen en bij de tijd blijven met huisvesting etc. In de ons omringende landen zullen ze dat ook blijven doen. Wij zullen al onze winst straks steken in stoppers.

 • jeannettedekker1

  De gene die te hard groeien komen vanzelf wel in de problemen als de boel niet in balans is.

 • jeannettedekker1

  Het was voor Brussel reden om Fosfaatrechten af te wijzen,de bedrijven die in de problemen komen kunnen rechten verzilveren,Brussel ervaart dat als oneerlijke concurentie.

 • oorspronkelijk

  een ondernemer die wil groeien moet kijken of er markt is
  marketing noemen ze dat
  2009/2012 waren jaren met moeilijke afzet
  de 3 jaren als de varkens cyclus.
  niks overheid-- die had melkveefosfaatreferentie als middel tegen intensieve melk veehouderij
  lto voerspoor voor fosfaat productie
  ook de verwerking van meer mest zou de marge op te groeien melkproductie kunnen reduceren
  tegen alle tekenen in werd verkeerde strategie geadviseerd b.v.banken voorlichters.
  zoals bij de varken zullen bij goede jaren door volume en kwantum toeslag de negatieve investeringskosten verbleken
  om bij de varkens te blijven dus toch spekkoper

Laad alle reacties (24)

Of registreer je om te kunnen reageren.