Rundveehouderij

Nieuws 71 reacties

LTO: derogatie 2017 is vrijwel zeker

Nederland behoudt de derogatie in 2017. Dat is vrijwel zeker, zegt Kees Romijn, voorzitter van LTO Melkveehouderij. Hij baseert zich op signalen uit Brussel. Waarschijnlijk komt volgende week de Europese Commissie met een besluit.

Brussel lijkt overtuigd van de geloofwaardigheid en effectiviteit van het fosfaatreductieplan van ZuivelNL, nu deze wordt verankerd in de wet. De Europese Commissie zal daarom de derogatie voor 2017 voor Nederland niet hoeven in te trekken. Dat stelt Kees Romijn in een interview met Boerderij dat later wordt gepubliceerd.

"Met het verankeren van het fosfaatreductieplan in een ministeriele regeling is aan een belangrijke voorwaarde van de Europese Commissie voldaan en is behoud van de derogatie binnen handbereik." Dit houdt in dat zij ook in 2017 meer stikstof per hectare mogen aanvoeren dan de Europese norm van 170 kilo stikstof uit dierlijke mest per hectare.

Romijn baseert zijn uitspraken op reacties uit Brussel. "We krijgen signalen uit Brussel dat de derogatie binnen handbereik. Het is voor meer dan 95% zeker dat we onze uitzonderingspositie in 2017 hebben weten te behouden. Het is aan de staatssecretaris om de onderhandelingen met Brussel nu positief af te ronden. Ik twijfel niet meer aan dat dit gaat lukken."

"Brussel wil maar een ding: Nederland moet minder koeien houden", zegt Kees Romijn. - Foto: Herbert Wiggerman
"Brussel wil maar een ding: Nederland moet minder koeien houden", zegt Kees Romijn. - Foto: Herbert Wiggerman

Om die derogatie te behouden, maakte de zuivelsector op initiatief van LTO het fosfaatreductieplan. Doel van het plan is de rundveestapel in 2017 te laten krimpen met 160.000 dieren. Staatssecretaris Martijn van Dam wil de zuivelregels verankeren in een ministriele regeling. Dat meldde hij op 30 december. Volgens Romijn is die aankondiging van Van Dam het laatste zetje dat Brussel nodig had om in te kunnen stemmen met het behoud van de derogatie 2017. "Brussel wil maar een ding: Nederland moet minder koeien houden. Dat hebben we anderhalf jaar geleden al beloofd te gaan doen. Nu komt het er echt van met een geloofwaardig en praktisch plan. Daarbij wordt dat plan nu ook geborgd in de wet."

'2017 tussenjaar en opstap naar fosfaatrechten'

Romijn benadrukt de noodzaak van de uitvoering van het fosfaatreductieplan in 2017. "Dit jaar is echt een tussenjaar en een opstap naar de fosfaatrechten. We moeten nog beginnen met de onderhandelingen over de derogatie vanaf 2018. Om met die onderhandelingen te kunnen starten, eist Brussel een daadwerkelijke krimp van de veestapel en de bijbehorende fosfaatproductie in 2017. Daarvoor moeten we nog wel aan de bak."

Romijn verwacht op korte termijn dat de Europese Commissie definitief laat weten of Nederlandse veehouders in 2017 ook daadwerkelijk mogen afwijken van de Europese mestregels en dus meer (dierlijke) mest mogen uitrijden. Op 1 februari moeten melkveehouders hun bemestingsplan voor komende seizoen opmaken. "Er is dus haast bij."

Het ministerie van Economische Zaken wil nog niet reageren op de uitspraken van Romijn. “Het besluit is nog niet gevallen”, laat een woordvoerder weten. In zijn laatste Kamerbrief schrijft staatssecretaris Martijn van Dam dat er de afgelopen weken op ambtelijk en politiek niveau intensief overleg gevoerd is met de Europese Commissie. “Ik verwacht in januari de gesprekken over het fosfaatreductiepakket met de Europese Commissie te kunnen afronden. Aansluitend zal ik uw Kamer over de uitkomsten informeren”, aldus Van Dam.

De verwachting is dat er dan ook definitief duidelijkheid komt over de derogatie voor 2017.

Laatste reacties

 • alco1

  En nou net doen alsof het aan het reductieplan ligt zeker!
  Als het daaraan zou moeten liggen zou ik toch eerst resultaten willen zien, als Brussel zijnde.
  Om de feiten kan Brussel niet heen.

 • kleine boer

  Als er nou 2018 stond ....

 • STRIPHELD OPA

  Volgens mijn hadden ze dat 4 jaar geleden al geregeld?

 • pette

  Kees konijn uit de hoge hoed!!!

 • Flekker

  Wat hebben we er aan als er in 2018 geen derogatie komt?

  Juist ja helemaal niets, de regering is met hulp van LTO wel mooi van een bult koeien af. PS komt fcdf ook wel goed uit want die kunnen de melk ook niet verwerken.

 • waldpyk

  Dhr Romijn heeft in ieder geval zijn pensioen veiliggesteld maar ik begin steeds meer te vrezen voor het adagium "operatie geslaagd, patient overleden".

 • driepint

  Ik denk dat Romijn er vanuit gaat dat fosfaatrechten voldoende borging is voor derogatie 2018-2022. Met fosfaatrechten wordt de NL-melkveehouderij opgezadeld met een kostprijsverhoging en juist dat argument heeft LTO jarenlang gebruikt om het quotum afgeschaft te krijgen. Daarnaast is er helemaal geen zekerheid dat fosfaatrechten gaan bijdragen aan een betere bodem- en grondwaterkwaliteit en weten we niet eens onder welke voorwaarden we vanaf 2018 derogatie gaan krijgen.

  Compleet ongeloofwaardig die club

 • rooieroza

  Daarom ben ik al jaren geen LTO lid meer , clubje profiteurs ! Oprotten met je derogatie over de rug van de hele sector!!!

 • farmerbn

  NL legt zichzelf aan de ketting. Raar land maar wel de schuld leggen bij Brussel door te zeggen dat die minder koeien wil in NL. Melkveehouders in de rest van EU hebben gewonnen. De NL zuivel heeft (vrijwillig) verloren en zal zich in de toekomst meer richten op buitenlandse melk.

 • WJHDKremer

  Ik twijfel niet meer aan dat dit gaat lukken. Klinkt toch niet zo hoopvol

 • Vhouder

  zonder derogatie einde veehouderij dus ik ben blij als het behouden blijft

 • wmeulemanjr1

  Volgens mij is bemesting nog steeds op perceelsniveau, of er nu veel of heel weinig koeien zijn, er mag toch niet te veel mest op de percelen.
  En.. oh ja... het gaat toch nog steeds om de waterkwaliteit?
  LTO/....kan alleen nog maar de woorden derogatie en fosfaatrechten uitkramen.

 • rh.dekker1

  Prijs de dag niet voor het avond is, en gewoon een beetje korting op de derogatie hebben we helemaal geen fosfaatkrimp plannen nodig en al helemaal geen rechten,die komen er trouwens niet bij geen 2018-2021 derogatie

 • landboer

  Oei ,als Romijn denkt dat het bijna zeker is...

 • deB.


  Hier ook klaar met dat gelul van LTO, ze zoeken het lekker uit zonder mij!

 • missis

  bijna zeker is niet zeker..................
  Ik durf het niet te geloven voordat bevestiging uit Brussel er is.........

 • alco1

  Zoals Hogan het zei is derogatie niet zijn verantwoordelijkheid.
  Daarvoor zijn de milieu mensen en die kunnen gewoonweg niet weigeren.

  Fosfaatrechten is een manier van onze overheid om binnen het plafond te blijven.

  Dit plafond gaat weer een andere commissie over die vooral ontwikkeling promoot in andere landen.

  Deze gedateerde afspraken kunnen echter tegen het licht gehouden worden.
  Ook de normering ( hoe kan een koe in Duitsland staan voor 36 kg P en hier dezelfde koe voor 42.6 kg)
  En de schotten tussen de sectoren moeten besproken worden.
  Alvorens tot rechten over te gaan.
  Maar laat onze eigen verantwoordelijke overheid zich niet verschuilen achter Brussel.

 • Fryslanboppe

  Behoud derogatie met voorwaarde voor 2022 grondgebonden. En op zouten met die fosfaat rechten.

 • Schaap1975

  Goed bezig Kees, je eigen bedrijf mooi uitgebreid en nu regels mee bedenken dat niet groeiers mooi kunnen bloeden!! Echt wat een mensen bij LTO. Ik stel voor alle bestuursleden van LTO verplicht terug met aantal stuks vee naar 1 jan 2013. Het is allemaal handelen met voorkennis!!

 • haj146

  Idd Schaap1975. Dat we allemaal moeten inleveren is al een droevige zaak. Maar dan ook nog voor de explosieve groeiende lto bestuurders met voorkennis. laat ze dat eens op papier duidelijk maken dat dat niet zo is.

 • feikema

  De personen die zoveel kritiek op de LTO hadden, moeten straks ook geen derogatie aanvragen toch?
  Als een beetje kerel bent, vraag je het ook niet aan bij je opgave!
  Laat me raden wat die personen (losers) gaan doen.......

 • Ishtar

  De ene dag is het bevrijdingsdag, en nu is het crisis.
  Als dit mijn bestuurders waren, zou ik me afvragen wat voor clown dit zijn.
  En idd, met voorkennis handdeen, en zelf uitbreiden, en tegen je achterban zeggen dat ze niet moeten uitbreiden is simpel weg bizar.
  Volgens mij heb ik hier op dit forum nog gezegd, bij een LTO artikel wat om mindering ging van dier aantallen, en dat LTO dat bepleite net voor een mogelijke peildatum,
  dat juist boeren moeten uitbreiden, immers LTO bestuurders doen het ook ===> met voorkennis ==> echter dat vertellen ze stiekem niet....
  Maw, boerderij, ASAP aantallen van bestuurders en hun kennissen en families op welke data ze giga uitgebreid zijn.
  -dan is het simpel kijken of ze er alleen voor hun zelf zitten, en zo ja of het strafrecht en onteigening in gang gezet moeten worden.
  -immers dan ben je geen bestuurder maar gewoon een crimineel.
  -snap werkelijk war niet waarom boeren en speciaal boerinnen dit laten gebeuren, zeker vion 2?

 • eg wel

  Een mooi staaltje van jezelf "op de borst kloppen"
  12 jaar de tijd gehad om het te regelen, alles totaal vern...t.
  Zoveel gezinsbedrijven naar de kl...en geholpen, maar wat hebben we het goed geregeld. Zo Lto.

 • rooieroza

  beste feikema , heb nog nooit derogatie aangevraagd en zal het ook nooit gaan doen!!!! iemand die reageert zoals jij is erg dom bezig om iemand uit te schelden zonder enig kennis ......maar ach troost je intellectuele beperking is niet strafbaar .....

 • Farmer4life2

  Volgens mij is dit iemand blij maken met een dode mus!

  2017 was er sowieso nog derogatie! Het gaat juist om 2018-2021.

  Laat die LTO aub zichzelf zo snel mogelijk opheffen.

 • wmeulemanjr1

  Je kan voor 2017 ook al gewoon derogatie aanmelden bij RVO.
  Staaltje flink doen?

  Brief RVO over aanmelden derogatie 2017 (2 januari) staat gewoon in mijn dossier RVO.

 • zon

  @alco1,
  De schotten tussen de sectoren kunnen gewoon blijven,de melkveehouderij moet zijn eigen problemen maar oplossen.

 • Marco22

  Het ging om het Nitraat in het grondwater.
  Lto als nuttige idioot voor Brussel en Den Haag.
  Alles wordt aangegrepen om de boeren aan de ketting te leggen.
  Als het aan de bestuurders ligt zal Nederland altijd een mestprobleem houden.
  Is het niet de ammoniak dan is het de nitraat en daar uit volgend ???fosfaat.
  Ook al zijn vermeende problemen al lang geen probleem meer, Nederland is een mestprobleem nodig.
  En Lto hobbelt hier als een blind paard maar achteraan. Het beleid totaal los geslagen van de realiteit.

 • gjh

  Is het nu zeker of BIJNA zeker. Je wordt zo moe van dat slappe gelul van keesje romijn. Er is dus nog geen zekerheid.

 • Wesseling76

  laten we hopen op onze vrijheid en dat derogatie niet door gaat. we worden daar door aan veeel te veel regels opgahangen. Waarom een stoppende boer betalen. waar niet het geld in mestverwerking steken???

 • bertfeit1

  Gelukkig zijn het altijd de zelfde losgeslagen mensen die LTO zwart maken in hun opmerkingen. Kan ook wel begrijpen dat als je geen betalend lid bent van deze club en wel mee profiteert van alle voordelen je diep in je hard schuldig voelt.
  Om dit schuldgevoel kwijt te raken, moet je dus blijven schreeuwen en ageren om te bewijzen dat je het goed doet.
  Helaas helpt het alleen voor jou, want ik als lid weet waar mijn organisatie voor staat. En geloof mij maar, als we stoppen met belangenorganisaties en alles op zijn beloop laten zijn onze dagen snel geteld.

 • Genie

  Mijn buurman is ook heel blij als het lukt met de derogatie.
  Mede mogelijk gemaakt door LTO.
  Mijn buurman is laf want hij is geen lid van LTO, de profiteur.
  Vergelijkbaar met iemand die wel zwart werkt maar bijstand ontvangt.

 • Noordam2

  Heel de agrarische sector moet gewoon gaan bemesten naar behoefte. We moeten toch duurzaam werken? Zijn we duurzaam bezig als we de grond uitmergelen, als we onze opvolgers met arme grond opzadelen. Absoluut niet! En Brussel dan? Die willen ons alleen belemmeren in ons ondernemen. En de boete dan? Niks van aantrekken. Als wij een boete krijgen van een Miljard betalen we er gewoon 2 minder. Wij betalen toch veel meer dan we ontvangen en wie betaald bepaald. Stelletje watjes zijn we. Wat is er van Nederland geworden? Meelopers en angsthazen. We kunnen beter vandaag dan morgen vertrekken uit die corrupte EU.

 • wmeulemanjr1

  Als iemand soms goeie dingen doet, hoef je niet bij alles te knikken dat ie het goed doet.
  Elke weg die een belangen organisatie inslaat is ook niet altijd de beste.
  Als je dat vind moet je daar wel een mening over kunnen hebben, we wonen hier niet in Noord Korea.

 • alco1

  Derogatie heeft niets met fosfaatrechten of dieraantallen te maken.
  Derogatie moet door Brussel beoordeeld worden op milieu waarden.
  Nederland gebruikt derogatie zelf als pressie middel om binnen de aantallen te blijven.
  Anders gezegd:
  Als wij in Nederland niet onder het plafond komen van Brussel, kan er nog wel derogatie verleend worden.
  Nederland krijgt dan een boete voor het overschrijden van het plafond.
  Eigen schuld, dikke bult.
  Hadden ze maar eerder maatregelen moeten treffen en niet maar raak laten bouwen volgens hun eisen en leges ontvangen.

 • fernand.vanhoven@delaval.com

  Let op, zo vlak voor de verkiezingen wil Brussel tienduizenden stemmers niet in het EU-kritische kamp duwen, maar wat beslist men in 2018? Een Deense minister zei ooit: Een beslissing is een beslissing tot de volgende beslissing!

 • Mfb

  @alco1 En de boete is: geen derogatie.
  @rooieroza Je bent zelf aan het schelden en volgens mij zelf de grootste profiteur door anderen te laten betalen voor belangenbehartiging
  @bertfeit1 Helemaal mee eens
  @LTO Niet verstandig om dit nu al te gaan verkondigen. Het kan immers zo anders worden.... Krijg een beetje de indruk dat je met de eer wilt gaan strijken en dat kan alleen maar tegen je gaan werken.

 • alco1

  Mfb. Motiveer!!!!

 • C0

  de schotten kunnen er best even tussenuit er zijn immers nu al meer varkensrechten dan er varkens zijn . Dit komt door de POR regeling ( Als je al je mest verwekt dan hoef je maar 50% Van de rechten te hebben) Of je kunt je dieraantallen verdubbelen door volledige mestverwerking

 • driepint

  Ik geloof niet dat de melkveehouderij aanspraak moet willen maken op fosfaat uit de varkenshouderij. Ieder lost zijn eigen problemen maar op. Dat heeft de varkenshouderij veel voortvarender gedaan dan de melkveehouderij

 • Koen Franken

  @ Co , de ontheffing die loopt tot 31 dec 2017 . dan vervalt die ontheffing en moet men alsnog rechten leasen of kopen .

 • Koen Franken

  @ belsboerke , daar heb je gelijk in . Ook de pluimveesector met het verbranden of hebben niet stil gezeten om het mest uit de markt te nemen . We moeten het zelf oplossen en niet over de kop van een ander . We worden al subsidieboeren genoemd .

 • alco1

  Over de schotten moet pas gepraat worden als de fosfaatrechten een feit zijn.
  Niet eerder.
  Veel varkenshouders zouden daar weleens heel blij mee kunnen zijn.
  Maar natuurlijk pas als deze sector zijn quotum niet vol heeft, anders maken we het daar voor de blijvers duurder om te kopen en dat is niet fair.

 • driepint

  Het hele stelsel van fosfaatrechten moet men als melkveehouderij niet willen. De enige reden van de komst van fosfaatrechten is een gewenste regulering vd melkaanvoer door RFC en regulering van de dieraantallen in Den Haag. Als het helpt de grond- en bodemwaterkwaliteit terug te brengen, dan is dat slechts bijvangst. Dat een AJK en een LTO hiermee instemmen is mijn een raadsel, omdat beiden altijd gehamerd hebben op het kostprijsverhogendende aspect van quotum.

 • landboer

  belsboerke :dat zal wel altijd een raadsel blijven...

 • alco1

  @Koen Franken. Melk boeren subsidie boeren???
  Een varkensboer of een pluimveehouder met land krijgt net zo goed subsidie.
  Het gaat om het land.

 • driepint

  @alco1 dat is natuurlijk flauwekul. Tuurlijk heeft de melkveehouderij ruimschoots gedeeld in de Europese subsidiepot door vanaf 2006 jarenlang melkpremie te ontvangen. Een gemiddeld Melkveebedrijf trok daaruit 25.000 euro; een gemiddeld varkensbedrijf met vergelijkbaar areaal kreeg slechts enkele 1000-en euro''s maïs premie. De laatste 2 jaar is de staffel naar grond eringebracht, maar nog steeds krijgen melkveehouders dankzij haar historie en de afbouwregeling naar 2019 meer premie dan een varkenshouder met evenveel grond. Dus ja; melkveehouders zijn in de ogen van intensieve veehouders subsidieboeren. Daar hebben ze gelijk in

 • feikema

  Beste Rooieroza, mooi dat je het al jaren niet aanvraagd hebt en daar heb je dan ook je reden voor. Dan hoor je bij de 10% niet derogatie bedrijven.
  De rest vraagt het gewoon aan en hebben daar hun redenden dan ook voor.
  De opmerking van mij, is aan die gene die al jaren derogatie aanvraagd, altijd kritiek hebben op de Lto zouden nu anders moeten kiezen.(hoor jij niet bij)
  We zullen zien of die 10% gaat stijgen! Even over de intellectuele eigenschappen van me, ik denk het niet dat jou groep groter word.

 • alco1

  @feikema.
  Als belangenbehartiger van de Nederlandse boer moet het LTO zich gewoon niet op de borst kloppen.
  Ten eerste is het gewoon hun taak en ten tweede kan derogatie gewoonweg niet door Brussel geweigerd worden.
  @belsboerke.
  Ik heb een kennis varkensboer met grond, die behoorlijk meer subsidie krijgt dan ik.
  Ik had in representatieve jaren bijna geen mais., maar aardappelen.

 • driepint

  Dan heeft hij of een aanzienlijk groter areaal dan jij, of jij bent geen melkveehouder geweest in de periode 2006-2015

 • alco1

  Trouwens heb ik liever dat alle subsidies verdwijnen.
  Zoals gezegd hoor ik het ook zo vaak van burgers.
  Dat de landbouw zoveel subsidie opstrijkt.

  We weten allemaal dat de prijs van een product wordt bepaald door vraag en aanbod.
  Aanbod wordt bepaald door de kostprijs.
  Hier worden alle subsidies in verrekend.
  Dus de consumptieprijs wordt dankzij de subsidie lager, omdat het gewoon nog uit kan.

  Subsidies zijn dus voor een goedkoop product voor de burger, maar de boer heeft er niets aan.
  Wel kun je als individuele boer niet zonder subsidie, wat je dus aan de ketting legt om te produceren zoals de overheid wil.

 • eg wel

  @feikema,
  Alle boeren betalen voor het beleid van Lto, kost sommige collega's zelfs het complete bedrijf. Inzetten op grondgebonden in de wetenschap dat het fosfaatplafond er aan zit te komen. 12 jaar de tijd gehad om iets te bedenken, te arrogant om naar andere meningen te luisteren. Wil best 1000 euro/jaar betalen op voorwaarde dat Lto zich nooit meer met zaken op landelijk en Europees niveau bemoeid.
  Als er Lto bestuurders zijn die zich met voorkennis hebben verrijkt, pas een flinke celstraf (bewijzen wordt lastig)

 • Mfb

  @eg wel: LTO bepaalt geen beleid, dat doet de overheid.
  Als LTO er niet was hadden we nu allemaal het kalf bij de koe, verplichte weidegang, was onthoornen verboden, moest de veearts je koe droogzetten en ga zo maar door.
  Even relativeren....

 • alco1

  Mfb. Zo laat je zien dat je blind bent.
  Kalf bij de koe??? Lto deed niets
  Weidegang Lto deed niets, was zelf voorstander.
  Alle bemoeienissen door veearts. Lto maakte het plan.

 • driepint

  Met mensen als mfb die zo rotsvast geloven in de daadkracht van LTO, heb ik intens medelijden. In de akkerbouw, tuinbouw en varkenshouderij moet LTO haar lobby al delen met andere sectorvertegenwoordiging. Daarom bevoordeelt ze de melkveehouderij opzichtig in haar lobby om krampachtig nog ergens haar nut kan bewijzen. Maar ook in de melkveehouderij verliest ze draagvlak en zal ze genoodzaakt worden met NMV samen te gaan werken. Binnen 5 jaar is de LTO volledig verdwenen.

 • eg wel

  @Mfb,
  De "overheid" bestaat uit mensen die geen idee hebben wat er op de bedrijven gebeurd. Ze worden voor een (korte) periode benoemd.
  De informatie word aangeleverd door o.a Lto.
  Lto heeft in 2002 voor het fosfaatplafond getekend en is daardoor verantwoordelijk. Groot voorstander van het afschaffen van het quotum, met de wetenschap dat het fosfaatplafond er aan zat te komen.
  De melkveehouders aangemoedigd met woorden als D.day en Bevrijdingsdag. Toegekeken hoe er grote stallen werden gebouwd en er zwaar werd geïnvesteerd. Nu met een noodplan (voor een aantal einde bedrijf) zichzelf op de schouders kloppen.

 • eppenzolder

  Persoonlijk denk ik dat we zonder LTO niet beter af zijn, echter heb ik het idee dat er vaak meer uit te halen is. De vuist op tafel die het zou moeten zijn is meer een hand waarmee geaaid wordt. En bovendien, vrijwel zeker is voor mij hetzelfde als niet zeker.

 • info48

  Iedere vereniging ( sector) krijgt het bestuur welke ze verdienen ( zelf kiezen of niet kiezen)

 • leo,s vriend

  Belsboerke,die "andere"belangenbehartigers zijn destijds ontstaan uit onvrede, en opgericht door mensen die het beter wisten en harde actie eisten.
  Eindresultaat is dat bijna al die clubs al weer vrijen met de lto.....................
  Waarom ? omdat er nu mensen aan het roer van die clubs staan die beseffen dat er ondanks alle spierballentaal vrij weinig is bereikt.

  Egwel, het fosfaatplafond is door de politiek opgesteld, niet door de lto.
  En D- day en Bevrijdingsdag is nooit door de lto verkondigd. Sterker nog, een lto voorman heeft begin 2015 gewaarschuwd dat wat door sommige mensen als Bevrijdingsdag gezien werd, wel eens zwaar tegen kon vallen.Zie het resultaat.

 • eg wel

  @Leo`s vriend
  Het plafond akkoord is in 2002 ondertekend door Nzo en Lto

  NRC handels blad 1-4-2015
  1. Krijgen we nu meer koeien en meer melk in Nederland?

  Ja. De melkveehouders bereiden zich al geruime tijd voor op “D-day”, zegt melkveevoorman Kees Romijn van land- en tuinbouworganisatie LTO. De Nederlandse zuivelindustrie investeerde de afgelopen twee jaar 2 miljard euro in uitbreiding van oude en in nieuwe fabrieken. En de boeren molken de laatste jaren al veel meer, om warm te draaien. Daarbij namen ze de boete voor de overschrijding van het melkquotum op de koop toe. De groei zal dus niet morgen met een enorme sprong gaan. De verwachting is dat de Nederlandse melkproductie elk jaar met 1 of 2 procent stijgt.

  Vrijwel alle melk die meer geproduceerd wordt, gaat naar buiten Europa. Naar het Verre Oosten, de Golf en Afrika. “Overal waar veel zand is en weinig gras”, aldus Kees Romijn. Als grootste zuivelexporteur van Europa kan Nederland stevig profiteren van het verdwijnen van de quota. Nederland exporteert al zuivel naar circa 160 landen en dekt daarmee nu ruim 5 procent van de zuivelmarkt.

  tja, Leo`vriend, als je de feiten niet kent ben je overgeleverd aan een ieder die je wat wijs wil maken.

 • alco1

  @eg wel. Ik hoorde Siem Jan Schenk het zelf ook zeggen: "Bevrijdingsdag".

 • Bennie Stevelink

  @eg wel, je kent zelf de feiten niet en haalt zaken uit hun context. Al in FREBRUARIE 2015 had LTO met het ministerie een accoord over invoering van fosfaatrechten. Dat was dus anderhalve tot twee maanden voor de door jou geciteerde uitspraak van Romijn. De uitspraak van Romijn over "D-day" betekent dus niet dat hij dat wenst of toejuicht maar dat hij dat slechts constateert. Een constatering waar achter de schermen al beleid voor gemaakt was.

 • alco1

  Dat was het startsein om het eigen aandeel zo groot mogelijk te laten zijn.
  Sommigen gingen zover dat ze hun quota van de hand deden om daar koeien voor te kopen en klaagden later dat ze geen geld hadden om de superheffing in één jaar te kunnen betalen.
  Boeren die gehoor gaven aan de oproep om gezamenlijk niet het plafond te overschrijden, zijn nu de sjaak.

 • eg wel

  @bennie,

  Je bedoeld waarschijnlijk februari 2016
  Bovendien haal ik niets uit context, maar heb het letterlijk overgenomen.

 • Bennie Stevelink

  Nee @eg wel, het was februari 2015. Dijksma heeft het vervolgens tot ieders verbazing tot 2 juli op het bureau laten liggen.
  Omdat de afgesproken fosfaatrechten op zich lieten wachten is op aandrang van LTO in mei 2015 de AMvB ingesteld in de hoop hiermee de groei van de veestapel te remmen.

 • alco1

  In deze afkondigingen heeft Dijksma het alleen over de grondgebondenheid.
  Niets over fosfaatrechten of iets dergelijks.

 • eg wel

  @ bennie,

  De conclusie is, als het is gegaan zoals je hier verteld:

  2002 Lto ondertekend het sectorale fosfaat plafond.

  2002 tot febr. 2015 Lto kijkt toe hoe de melkveehouderij flink uitbreidt en met de jaarlijkse verhoging van een procent/jaar al het plafond benadert.

  febr 2015 tot 2 juli :het is de schuld van Dijksma omdat ze niet tijdig reageert.

  Blijft toch de vraag wat Lto heeft gedaan tussen 2002 en febr. 2015
  (13 jaar)

 • massan

  Waar blijft de definitieve toezegging uit Brussel???

Laad alle reacties (67)

Of registreer je om te kunnen reageren.