Rundveehouderij

Nieuws 5 reacties

Protest tegen nieuwe melkvee-eisen Edeka

De Nedersaksische boerenbond Landvolk protesteert fel tegen een nieuw pakket aan welzijnseisen dat de supermarktketen Edeka de Duitse melkveehouders wil opleggen.

Marktleider Edeka stelt onder meer dat het alleen nog melk onder zijn huismerk wil verkopen die is geproduceerd in ligboxenstal met een open gevel en 9 vierkante meter ruimte per koe. De koeien mogen verder niet meer worden onthoornd of er moet worden ingezet op genetica van hoornloze fokstieren. Edeka wil verder onder meer roterende borstels in de stallen verplicht stellen en de klauwen moeten minstens één keer per jaar worden verzorgd. In totaal telt het pakket vijftien eisen.

Landvolk stelt dat Edeka te ver gaat. Vooral de kleinere bedrijven zullen aan die eisen niet kunnen voldoen. "Zij worden hiermee regelrecht uitgebuit", schrijft Landvolk-topman Werner Hilse aan de Edeka-hoofdkantoor in Hamburg.

Laatste reacties

 • daan1908

  Moeten ze in Frankrijk proberen , kun je lachen .

 • pinkeltje

  Ik zou zeggen, laat ze het lekker uitzoeken met hun eisen. Komt nog zover dat ze gaan eisen dat je de koeien met de hand melkt en dat een koe niet meer dan 5.000 liter per jaar mag produceren.

 • HJ O R

  LTO gaat dit vast toejuichen, is goed voor het boeren imago.

 • veldzicht

  Het is zo makkelijk eisen te stellen als je er zelf geen last van hebt en vooral als je het niets kost,vooral al die milieu en dierwelzijn groeperingen hebben er een handje van,ik zou zeggen lekker laten kletsen en niks van aantrekken.

 • verzekering

  Zodra retailers met dit soort aanvullende eisen komen en dit openbaar maken , dan moeten de boeren gelijk publiekelijk vragen wat de meerprijs is die ze voornemens zijn te gaan betalen. Gewoon die discussie op het net voeren.
  Kijken of ze dan ook zo'n grote mond hebben en voorop willen lopen.
  Komen ze dan met niets, dan zeg je als gezamenlijke boeren dat je onderzoek gaat doen om voortaan melk maar aan een beperkt aantal retailers te gaan verkopen , die beter de belangen van de veehouders aan het publiek verwoorden en dat waarschijnlijk een aantal retailers buiten de boot gaan vallen om rechtstreeks te kunnen kopen.
  Boeren moeten zich eens verenigen en zelf het heft in handen gaan nemen en niet constant hun oren laten hangen naar de grillen van retailers.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.