Rundveehouderij

Nieuws 20 reacties

Brabant wil alle mest gaan verwerken

Provincie Noord-Brabant werkt aan een nieuw mestbeleid. Uitgangspunt is dat alle mest verwerkt gaat worden. Drijfmest mag niet meer onbewerkt worden opgeslagen.

Tegelijk wil de provincie een rem zetten op de groei van de veestapel. Dit najaar moet het beleid uitgewerkt zijn en voorgelegd worden aan de Brabantse Staten ter goedkeuring.

Stalsystemen op de schop

Brabant wil dat alle mest bewerkt gaat worden op het boerenerf, waarna het verwerkt en verwaard wordt bij gespecialiseerde bedrijven gevestigd op industrieterreinen. Dit betekent dat stalsystemen op de schop gaan en moeten worden aangepast. Brabant verwacht dat boeren af kunnen met goedkopere stalsystemen en een nieuw verdienmodel voor de bewerkte mest kunnen creëren.

Veestapel mag niet groeien of krimpen

Voorwaarde voor deze verruiming van de mestverwerkingsmogelijkheden is wel dat de veestapel niet mag groeien, dan wel krimpen. Om dit te bereiken wil Brabant stoppende bedrijven koppelen aan blijvers. Brabant onderzoekt of het varkensrechten bij overdracht kan afromen. Ook wordt gekeken naar een 'inruilregeling' voor staloppervlakte: staldering. Deze constructie moet tegelijk een oplossing bieden voor leegstaand agrarisch vastgoed en verrommeling van het landschap.

Draagvlak creëren voor nieuw mestbeleid

De provincie Noord-Brabant heeft met gemeenten, landbouworganisatie ZLTO, burgerinitiatieven en natuurorganisaties in 4 Brabantse regio's het afgelopen halfjaar gepraat over een nieuw mestbeleid. Doel is om draagvlak te krijgen.
Brabant neemt sinds november 2015 geen nieuwe vergunningsaanvragen voor mestverwerkingsprojecten in behandeling. De bouwstop voor mestverwerkingsinstallaties geldt tot het nieuwe provinciaal mestbeleid van kracht is. De uitbreiding van de mestverwerking op het eigen boerenerf is nog wel mogelijk.

Laatste reacties

 • haj146

  #communisme

 • fietskip

  Linkse politiek

 • H.Grotenhuis1

  Linkse en groene rakkers op departement Landbouw ?

 • wimscheerders

  geef gewoon 90 procent van al die ambtenaren ontslag en gebruik dat geld voor het beëindigen van de hele landbouw
  Buitenland kan toch goedkoper leveren dus waarom moet Nederland nog van die milieu vervuilende criminelen landbouwers toestaan
  Een andere optie is dat er misschien echt iets moet gebeuren zodat er weer waardering komt voor eten en daarmee ook wat respect voor de landbouw

 • 344412

  Volledig niet onderbouwde symboolpolitiek, alsof onbewerkte mest niet de meest natuurlijke meststof is, hier moet iedereen dwars voor gaan liggen, is ook nog eens totaal niet duurzaam. Echt helemaal de weg kwijt.

 • Kleinekazenboerderij

  De hele Nederlandse landbouw om zeep helpen.
  Vroeger waren het landverraders.
  Rusland het communisme uit en wij erin.

 • mtsvanaaken

  Het meest slechte aan dit idee is wel dat alle organische stof zo Brabant uit gaat. Dan krijgen we dus Brabantse duinen i.p.v. Loonse- en Drunse duinen. Als ze dit willen invoeren, moeten ze niet gek opkijken als het nitraatgehalte gaat stijgen i.p.v. dalen.

 • Schraar

  Volledig de weg kwijt! Overschotmest verwerken ja, maar waarom mest waar gewoon plaatsingsruimte voor is verwerken?
  Ook in Brabant hebben planten mineralen nodig om te groeien en deze kunnen gewoon bemest worden met onbewerkte mest, liefst rundveemest: meer org. stof en betere mineralen verhoudingen.

 • BW

  Dit artikel staat onder de "kop"rundvee. Maar geldt dit voor mest van alle diersoorten?

 • mtseshuis

  wat een sukkels! Organische stof vernietiging van de bovenste plank! Omgekeerd effect zal het sorteren. Ze moeten de bedenkers van dit plan bewerken en opslaan op industrieterreinen, niet de mest!

 • .gast

  Ook leuk 'stalsystemen op de schop' , den Haag en ook de provincie kan dan alvast een flinke som subsidiegeld gaan reserveren. De meeste boeren hebben namelijk geen financiele ruimte om stallen te verbouwen.

 • gertke

  Hier op dit forum wat liggen z......Ooit waren wij het zat.Wanneer staat er nu eindelijk eens iemand op?

 • agri2

  Wat een onzin weer. Als akkerbouwer wil ik juist onbewerkte mest, veel natuurlijker, veel beter voor de grond.

 • evanderpasch1

  het begint in brabant maar waar eindigt het
  Waarom varkensrechten afromen als veestapel gelijk mag blijven?

 • drikhend

  Kostprijs verhogende zaken maken dat bedrijven die goed draaien toch het loodje leggen . Alles wat deze lui verzinnen heeft in bijna alle gevallen minder waarde aan resultaat dan dat de kostprijs stijgt .Er wordt al jaren gesproken van kennis economie . De maak industrie kan volgens deze kennis mensen niet bestaan . Maar door kennis te verkopen en te exporteren zou men ook kunnen bestaan . Nu hebben ze al veel kennis aan boeren verkocht op gebied van luchtwassers , aangepaste roosters enz. Nu de kennis van mest verwerken aan boeren verkopen of op dwingen zou men beter kunnen schrijven . Maar hoe lang kan en wil de boer voor iets betalen als netto rendement op financieel gebied negatief is . Dus zijn kostprijs als maar hoger wordt . Daar moeten deze knappe koppen en de politiek eerst maar eens overdenken . Eens is de bodem bereikt bij de investeerder . Maar dan volgt ook de bodem van de kennis verkoper . En blijft er weinig over .

 • bankivahoen

  Snap je het nu eindelijk drikhend@ ? Alle op leugens gebaseerde wet- en regelgeving is bedoeld om de kostprijs te verhogen tot dat het niveau bereikt is dat er boer meer over is . Het gekke is dat de vele boeren inclusief standsorganisaties hier gewoon in meegaan. Het voorval vorige week dat aangekondigde inbraken bij pluimveehouders het journaal niet haalde is veelzeggend. Het wordt oogluikend toegelaten want het past precies in de missie om de sector zwart te maken. Elk ander beschaafd land had op zijn achterste poten gereageerd en zelfs politiebescherming ingezet om aanvallen op levensbehoefte nr 1 namelijk voedsel veilig te stellen.

 • mtseshuis

  @bankivahoen: Spijker op z'n kop: oa Van Dam geeft het zelf toe "ik heb niks met boeren". Zoals jij al zegt is de huidige wet en regelgeving enkel gebaseerd op kostprijsverhoging, maar ja die boeren geven zo niet op, dus we gaan weer een stukje verder, zie hier Brabantse kronkels en elders het kenteken en luchtremmen debacle, enkel kosten verhogen en nogmaals kosten verhogen. En passant de sector (van akkerbouw tot en met varkens/pluimvee) flink zwartmaken, dat werkt dubbel productief...

 • teunisenwilly1

  Gezonde grond gebonden bedrijven moeten zo ook boeten voor intensieve. Te gek voor woorden. ZLTO bestuurders zoeken een baantje bij de mestverwerking met grote bonussen. Mestverwerking en mesthandel stinkt aan alle kanten.

 • vandenbrandcv1

  Zonder vergunningen af te geven zeker ?

 • vandenbrandcv1

  Te gek voor woorden wat hier weer bovenwettelijk dreigt te gebeuren. Wel mest verwerken maar geen vergunningen verlenen. Bovendien is mest gewoon een goed product voor de Brabantse bodem.

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.