Rundveehouderij

Nieuws laatste update:27 mei 2016

Zuiveltermijnhandel EEX in de lift

Op de termijnmarkt voor zuivelproducten aan de European Energy Exchange (EEX) in Leipzig (D.) is dit jaar nu al een groter volume zuivel verhandeld dan in 2015 op de EEX en Eurex samen. Dat meldt het beursbestuur in een persbericht.

Vorig jaar vond de termijnhandel in zuivelderivaten tot begin mei nog plaatst onder regie van de Eurex in Frankfurt am Main. Daarna werden deze activiteiten overgebracht naar de EEX. Eurex heeft trouwens sinds april 2011 een meerderheidsbelang in EEX. Doel van de overgang was om deelnemers de mogelijkheid te bieden om op een gezamenlijk platform in een bredere range aan commodities te kunnen handelen.

Zuivelcontracten verhandeld

Gedurende het eerste kwartaal van 2016 werden op de EEX 5.910 contracten verhandeld, goed voor 29.550 ton aan zuivelproduct. In 2015 werden op zowel de Eurex als de EEX in totaal 5.876 contracten afgesloten goed voor 29.380 ton zuivelproduct.

Het beursbestuur van de EEX geeft aan tevreden te zijn over het afgelopen jaar. Vooral het zuivelsegment ontwikkelde zich positief. In het afgelopen jaar werden 10.843 zuivelcontracten verhandeld goed voor in totaal 54.215 ton aan boter, mageremelkpoeder en weipoeder verhandeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.