Rundveehouderij

Nieuws 1782 x bekeken laatste update:17 mei 2016

Termijnmarkt Euronext gaat handelen in kunstmest

De Europese agrarische termijnmarkt Euronext gaat contracten voor kunstmest verhandelen.

Dit najaar worden termijncontracten voor stikstofoplossing als grondstof voor de meststoffen ureum en ammoniumnitraat verhandelbaar via Euronext. De termijnmarkt is gericht op de Europese markt en moet meer mogelijkheden bieden voor risicospreiding en helpen rijsschommelingen af te dekken.

Stikstofmeststoffen

Stikstofoplossing is een gebruikelijke grondstof voor stikstofmeststoffen die landbouwbreed worden gebruikt. De contracten worden in euro's verhandeld en kunnen fysiek geleverd worden. De aflevering van de contracten vindt plaats in het Franse Rouen, een belangrijk handelspunt voor kunstmest. Producenten van kunstmest, handelaren en coöperaties staan achter de termijncontracten. De contracten zullen gericht zijn op levering in maart, juni, september en november en kennen een maximale termijn van twee jaar.

Olivier Raevel, Hoofd Commodities van Euronext zegt dat de kunstmestfutures bedoeld zijn voor de hele kunstmestindustrie en de eindgebruikers, vooral voor coöperaties, die de belangrijkste gebruikers van commodity-contracten van Euronext zijn.

De kunstmestcontracten zijn ontworpen om aan de behoeften van de sector te voldoen om het prijsrisico in grondstoffen af te dekken.

Op de Amerikaanse termijnmarkt CME wordt al gehandeld in kunstmestcontracten.

Grote handelspartijen

Agrifirm verwacht op dit moment geen gebruik te maken van de termijncontracten, aldus productmanager voor kunstmest Luuk Hagting. De coöperatie koopt een groot deel van de afzet 6 tot 8 maanden van tevoren in. "Als het risico op een sterke prijsdaling in de tussentijd groot lijkt, wordt dichter op het seizoen ingekocht." Termijnmarktcontracten zijn volgens Hagting vooral interessant voor de grote handelspartijen die de distributeurs in Nederland beleveren. Daarbij valt te denken aan het Amerikaanse Trammo, Indagro en Swiss-Singapore.

Andere distributeurs konden of wilden niet direct reageren.

Of registreer je om te kunnen reageren.