Rundveehouderij

Nieuws 3693 x bekeken 8 reacties

Steeds meer melkpoeder vindt weg naar opkoop

Een derde EU-opkoopregeling voor melkpoeder zou wel eens nodig kunnen zijn, als gevolg van de volumes melkpoeder die wekelijks de interventie in gaan. Wil Brussel daaraan, of niet?

Nog een week of vijf en dan zit ook de tweede tranche van de interventie voor magere melkpoeder (SMP) vol. Dan heeft de Europese Commissie ruim 240.600 ton SMP opgekocht, à €1698 per ton; in totaal voor bijna €409 miljoen. Het is tussen de 12% en 15% van de EU-melkproductie per jaar. En dan zijn er nog de uitgaven voor de tijdelijke opslag (geen aankoop) van boter, kaas en ook magere melkpoeder.

Bodem in zuivelmarkt

De Europese Commisie geeft grote bedragen uit om een bodem in de zuivelmarkt te leggen, maar er zullen nog meer uitgaven nodig zijn, weten bestuurders en ondernemers in de Europese zuivelbranche. Per eind juni is de crisis in de melkveehouderij en zuivel namelijk nog niet voorbij. Op een echt herstel van de zuivelmarkt durven de meeste betrokkenen voorlopig nog niet te hopen. Zuivelbedrijven en handelaren zullen daarom nog wel even product blijven aanbieden voor interventie, verwachten onder meer de Europese koepelorganisaties voor de zuivelindustrie en -handel.

Onverwacht hoog tempo interventieaankopen melkpoeder

De Europese Commissie laat echter nog weinig los over haar plannen voor de periode na juni. Toch moet ze snel handelen, wil ze tenminste niet weer worden overvallen door het tempo van interventieaankopen. Eind maart was de eerste tranche van 109.000 ton SMP onverwacht snel vol en had de commissie de regeling voor een beloofde verdubbeling van het plafond nog niet klaar. Daarom moest tussendoor SMP worden opgekocht via een inschrijfregeling (tender). De laatste weken wordt tussen de 15.000 en 18.000 ton per week ingekocht.

'Als je geen limiet stelt, hebben plafonds geen zin'

Een regeling nog eens 109.000 ton SMP in interventie ligt voor de hand, maar de Commissie houdt de kaarten tegen de borst, bleek vorige week. "Als je geen limiet instelt, hebben plafonds immers geen zin," verklaarde een Europees ambtenaar.

Het is deze logica tegen de aanhoudende crisis en de groeiende volumes product die ergens heen moeten. De Commissie kan ook besluiten om na juni elke twee weken melkpoeder op te kopen tegen een per keer vast te stellen prijs.

Positieve signalen in markt

"Laten we hopen dat de druk op de markt tegen eind juni iets lager is en minder product bij de Europese Commissie hoeft te worden aangeboden," zegt secretaris Alexander Anton van zuivelkoepel EDA. Hier en daar zijn er kleine positieve signalen in de markt. Bovendien loopt de zuivelexport niet slecht, vallen anderen bij. In maart heeft China bijvoorbeeld weer meer geïmporteerd. Het totaalbeeld van de markt blijft echter behoorlijk pessimistisch.

Laatste reacties

 • Schraar

  Direct mee stoppen, geen nieuwe interventieronde meer.
  Men heeft gekozen voor markt werking, dus laat het dan maar gewoon gebeuren. Zo te harder het fout gaat, zo te sneller komt er een ECHTE oplossing.
  Fabrieken zullen de melk aan de straatstenen nog niet kwijt kunnen, dus zullen ze minder moeten gaan verwerken en dus minder bij hun leden/leveranciers op halen. Hoe ze dit doen mag iedere fabriek zelf verzinnen, maar ze komen er niet meer onderuit, er zal minder melk moeten komen.

 • maatje 1904

  Liever een snelle dood dan een jarenlange wurging als de opslag weer op de markt komt .

 • snufferman

  stuur in ieder geval een deel weg in pakketten voor de voedselbank en voedselhulp voor de getroffen landen waar droogte heerst. Heb ik liever dan dat het te lang boven de markt hangt

 • landboer

  Mee eens Schraar , NVO /LTO wilde vrije markt ,nu doorgaan!
  Geen interventie, geen marktingrijpen anders komt er nooit geen marktwerking!

 • alco1

  Weer een correctie.
  Men wilde geen vrije marktwerking.
  Er IS vrije markt en anders wel via illegale stromen.
  Daardoor kon het quotum ook wel weg.
  Daarom is ook het fosfaatrecht een gedrocht.

 • Bennie Stevelink

  @alco, ik ben het gedeeltelijk met je eens. Het melkquotum is in 1983 ingesteld om de KOSTEN van marktregulering te beperken. De marktregulering is in 2007 afgeschaft waardoor het quotum geen invloed meer op de melkprijs had en dus ook afgeschaft kon worden. We hebben dus al vanaf 2007 een vrije zuivelmarkt wat door sommigen blijkbaar niet begrepen wordt omdat men zich blindstaart op het melkquotum.

  Het melkquotum had als neveneffect dat de omvang van de veestapel beperkt werd waardoor voor melkvee geen dierrechten ingevoerd hoefden te worden zoals bij pluimvee en varkens.
  De fosfaatrechten worden ingevoerd om de omvang van de veestapel te begrenzen net als bij de varkens en kippen. Het heeft een milieufunctie en geen marktfunctie.

 • ........

  hoeveel is er in 2009 opgekocht?

 • klaas.van.der.horst1

  283.000 ton magere melkpoeder en 83.000 ton boter. Ditmaal blijft boter vooralsnog buiten schot

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.