Rundveehouderij

Nieuws 7581 x bekeken 28 reacties

LTO bepleit 3 maatregelen tegen verdere verlaging melkprijs

Een nieuwe interventieronde van de Europese Commissie, beëindiging van de Europees-Russische boycot en een betere verdeling van de marges in de keten.

Die combinatie van maatregelen moet een einde maken aan de steeds lagere melkprijzen, als het aan LTO Nederland ligt. "De eerste tekenen van herstel van de zuivelmarkt lijken zichtbaar, maar onze zorgen over de melkprijs blijven onverminderd groot", zegt Kees Romijn, voorzitter van LTO Melkveehouderij. Hij verwijst naar het nieuws dat FrieslandCampina de garantieprijs voor juni handhaaft, terwijl - gezien lagere prijzen in omringende landen - een daling werd verwacht. Romijn: "Laten we hopen dat we de bodem achter ons hebben. Nu wordt op boerenbedrijven dik onder de kostprijs geproduceerd, waardoor veehouders maandelijks gemiddeld €6.000 tot €7.000 minder beuren. Dat houdt niemand lang vol."

Betere marges

Romijn constateert dat de prijzen voor zuivel in de winkels, ondanks de lage melkprijs voor de melkveehouders, amper zijn gedaald. Dat betekent volgens hem dat dat de marges zijn toegenomen. Een betere verdeling van de marges zou boeren meer lucht geven en dit vraagstuk beschouwt Romijn als een uitdaging voor zowel zijn eigen vakgroep als andere partijen in de zuivelketen.
In vrijwillige productiebeperking door Europese zuivelondernemingen ziet Romijn geen enkel heil: "Het is een zeer kostbare maatregel, die uiteindelijk betaald moet worden door melkveehouders. In ons land wordt nog geen 2% van de mondiale zuivel geproduceerd." De productie hier terugschroeven heeft naar Romijn's overtuiging nauwelijks of geen effect.
Volgens Romijn hebben twee ontwikkelingen mede gezorgd voor de lage melkprijs: de lage olieprijs en de aanhoudende Europees-Russische boycot. "Die Russische markt moet zo snel mogelijk open. En nu de betrekkingen met Iran zijn genormaliseerd, moeten ook die grenzen snel open. In Iran liggen grote afzetmogelijkheden voor Nederlandse zuivel."

Laatste reacties

 • edke

  Nou Kees Romijn, wat je vertelt weten we ook wel maar nu is t de taak aan jullie als LTO zijnde om er ook wat aan te doen i.p.v. op jullie luie stoel te zitten van onze dure lidmaatschapgelden

 • agratax(1)

  Hoe wil Romijn de Russische voedselboycot oplossen? Het is niet Europa die de deur heft dichtgeslagen, maar het Kremlin heeft de grens gesloten, om zo zijn eigen landbouw de kans te geven om zelfvoorzienend te worden. Hier komt bij dat de staatskas van Rusland een behoorlijke aderlating heeft moeten doen bij de huidige energie prijzen. Laten we als landbouw ons eigen probleem tot een uitdaging maken en oplossingen bedenken die we zelf kunnen invoeren. Wijzen naar omstandigheden om ons heen waar we geen invloed op kunnen uitoefenen, is verspilde energie.

 • HJ O R

  Romijn swetst maar wat aan.
  De echte oplossing ligt in productie beheersing (in heel europa), ofwel NMV/ DDB oplossing.

 • H.vanHerwijnen

  LTO heeft wat betreft betere verdeling van marges er nog niet veel van te recht gebracht.
  En al veel kansen laten liggen!!

 • tonny60

  Lto zit op de stoel van de handel

 • Farmer4life2

  Praatjes vullen geen gaatjes....!

 • gvandenbelt1

  een goede besparing is het lidmaatschap van de lto opzeggen dat is het snelst verdient

 • gjh

  Weer een reden om je lidmaat op te zeggen want zulke domme onzin praat betaal je niet voor. Keesje romijn als je niets weet zeg dan niets. Ik denk dat je maar beter op de boerderij van je vrouw kan gaan werken dan hebben we geen irritatie van je. Dit is namelijk LTO bevrijdingsdag.

 • WGeverink

  Als je een manier gevonden hebt waarop de retail afstand doet van haar marge vertel het dan even door aan de vleessector. Die is dat nog nooit gelukt. lto vond dat de melkprijs gemaakt moest worden op de vrije markt. Nu op pijnlijke wijze duidelijk wordt wat dat betekent moeten er weer "maatregelen" genomen worden.

 • Bennie Stevelink

  @H.vanHerwijnen, welke kansen voor een betere margeverdeling heeft LTO laten liggen? Kun je dat nader duiden?

  @gjh-tje, op de dag dat jij voor het eerst inhoudelijk reageert kan Kees Romijn wel plaats maken voor een ander.

  @WGeverink, ik weet wel een manier om meer marge bij de boer te krijgen: een Europees verbod op winkelmerken. Als FC alle melk in hun eigen merken kon verwerken beurden wij enkele centen per liter meer dan nu. Als FC alle melk in winkelmerken zou moeten verwerken beurden wij juist een paar cent minder dan nu.
  Met een verbod op winkelmerken zal er minder eenzijdig op prijs geconcurreerd worden en ontstaat er meer ruimte voor andere waarden waaronder duurzaamheid.

 • WGeverink

  De beste manier om de melkveehouderij gezond te krijgen zonder quotering is niet door pleisters plakken maar door (hoewel minder populair) de markt zijn werk te laten doen...

 • landboer

  Zal wel alleen een nieuwe interventieronde worden ,daar heeft LTO echter niks over te zeggen,de rest van de maatregelen wordt niks evenals een verbod op winkelmerken.
  Denk trouwens ook dat nu men voor vrije markt gekozen heeft ,daar ook aan vast moet houden ,dus geen interventie,laat de melkprijs nog maar verder zakken !

 • Bennie Stevelink

  @landboer, ik denk zelf ook dat een verbod op winkelmerken niet snel gerealiseerd zal worden. Daarom is het echter nog wel zinvol om het winkelmerk te noemen als veroorzaker van veel problemen. Het verzwakt de positie van de boer in de keten, veroorzaakt eenzijdige kostprijsconcurrentie en veroorzaakt daarmee dat alle andere waarden, zoals duurzaamheid, verdrongen worden.

 • hansvanbergen

  @Bennie je wijst precies op de angel. Lto en Cees Romijn mag je tot op het bot en verder uitschelden en overal de schuld van geven. Tegen Campina durft men niks te zeggen. Hoewel daar ook met name in China, heel veel goed gaat gaat er ook heel veel mis. De leden van Campina hebben eigenlijk totaal geen verstand van zuivel. Het verschil tussen de vele soorten kaas kenne ze niet. En ook van Retail is er afgerond nul kennis van zaken. Zo staat hier in de koelkast heerlijke magere aarbeien yoghurt van het merk Creamix. Dat is al een heel oud merk van Coop De Maasvalei. Nu onderdeel van Campina. Het kost 79 cent per liter. Bedankt leden van Campina voor de heerlijke yoghurt. Ongetwijfeld hebben jullie er verlies op geleden. Supermarkten zelf hebben, behalve huismerken, ook veel eigen merken die ze bij inschrijving laten maken door bv Vecozuivel Campina Arla of Aware.

 • hansvanbergen

  He! Aware ja die betalen doc +1 dus die hebben nu melk voor 23 cent zonder nabetaling. Campina rest niets anders dan mee te gaan en een 40 jaar oud merk uit de motteballen te halen om zo te proberen yoghurt onder het Campina merk voor een hogere prijs te verkopen. Gelukkig waren vele Campina leden zo slim om bijna geheel mei 2015 achter de computer door te brengen om te pleiten voor de fusie dmk/doc en zo overzichzelf af te roepen dat Campina spullen ook voor weinig in de winkel staan.

 • H.Grotenhuis1

  @ hansvanbergen
  De collega's afzeiken zou niet mijn ding zijn, maar even een vraag: hoe staat het met jouw Farmel-melkprijs? Welke koppelingen en welke toeslagen heb jij daar?
  Kunnen wij wellicht nog wat van je leren hoe wij de boeren-melkprijs duurzaam kunnen verhogen.

 • Bennie Stevelink

  @Hans, heb jij wel verstand van zuivel? Ik heb tot nu toe bij jou alleen verstand gezien van stieren.

  Wat betreft dat yogurtmerk: ik vermoed dat FC daarmee wil inspelen op het streekproducten-sentiment en van deze markt een graantje wil meepikken. Bedankt dat jij het gekocht hebt, je hebt goed meegewerkt aan een betere verwaarding van ONZE melk.

 • kleine boer

  Hans beurt dik 40 ct neem ik aan anders heeft ie erg slechte afnemer gezien zijn reacties hij heeft er verstand van en in de winkel is de prijs nog goed dus dat haalt ie op de sloffen.

 • hansvanbergen

  Dit bedoel ik dus. Precies waar ik op duid. Wat heeft MIJN melkprijs in vredesnaam te maken met de Campina melkprijs? @Bennie jij vermoed een streekprodukt? dat meen je serieus? Voor 79 cent per kg? Weet je dat Bar Le Duc bronwater 69 cent kost? Ik ondersteun Campina nee de leden van Campina sponsoren Jumbo en haar klanten. Welliswaar zit het in een heel goedkoop pak. Maar Jumbo moet een winkel huren verwarming koeling personeel transport overslag btw.En dat moet allemaal incl aardbeien suiker verpakking voor 79 cent. Welliswaar geen reclame kosten. Want het is geen echt serieus merk. Ik heb dan wel nergens verstand van maar ik kom toch niet met een voorstel om supermarkt merken te verbieden. Dat dat grote onzin is dat weet ik dan nog wel. Wat je waarschijnlijk bedoeld zijn HUISMERKEN. Je vind overigens Frans Bauer aan je zijde want die deelt, als enige in de wijdse wereld, je zinswijze.

 • Piet, Midden-Europa

  Zo is het Agratax(1) ... Rusland wil zichzelf verzorgen!
  Wij moeten idealisme inruilen voor r e a l i s m e ... !!!

 • vandenbrandcv1

  Laat LTO de mededingingsregels in Brussel om zeep helpen. Dan kunnen de Europese boeren een keer goed staken en onze positie in de keten versterken zonder subsidies.

 • H.Grotenhuis1

  @ hansvanbergen
  Farmel heeft over 2015 zijn winst zien verdubbelen, dit ondanks de hoge inkoopprijs van hun boeren-melkprijs.
  Maak ons wijzer hoe jij die (veel) hogere melkprijs hebt gerealiseerd, welke koppelingen en toeslagen heb jij ?
  N.B. een kennis heeft bij Farmel een plus op de prijs van RFC en Nemelco met directe uitbetaling van de nabetaling.

 • deer123

  Wie is er nog lid van de NLTO ?

 • Marco22

  Goh, Romijn laat zich ook eens een keer horen. Dan zullen er wel veel Lto leden hun lidmaatschap aan het opzeggen zijn.
  Mooi op tijd ook, lijkt iets positiever te worden met de melk.
  Las ook dat NZO eens was met de LTO. Duurt niet lang meer of ze gaan fuseren. Van enig kritiek richting zuivel heb ik ze nooit kunnen betrappen die lto.
  Lto een waardig partner voor de handel.

 • hansvanbergen

  Wel kritiek op lto niets durven zeggen tegen zuivelcooperatie @ Grotenhuis1 je kunt me inhuren als consultant en dan vertel ik daar alles over.

 • hansvanbergen

  Excuses 72 cent ipv 79.

 • PIETER123

  Dacht al net voor dat boeren de straat op gaan met enkele trekkers.Ja hoor Campina zegt dat de melkprijs omhoog gaat.Dit hebben we eerder gezien blijkbaar een draaiboek voor als er acties komen .Dit is blijkbaat ook de strohalm waar Romijn nu op hoopt.Als je nu nog over Rusland begint terwijl de overproductie en de relatie melkprijs en olieprijs meer actueel zijn.Blijkbaar moet LTO toch eens met de olie jongens praten.Draaien even wat aan de productie kraan en de olie prijs is weer boven de 50 dollar .Gewoon het spel van vraag en aanbod hoe simpel kan het zijn.

 • Bennie Stevelink

  Als ik zie hoe lang de olieprijs al laag is dan gaat dat draaien aan de productiekraan wel heeeeeeel erg traag.

Laad alle reacties (24)

Of registreer je om te kunnen reageren.