Rundveehouderij

Nieuws

Blauwtongvaccin deze zomer vrij beschikbaar

MSD Animal Health heeft naar verwachting begin juli voldoende blauwtongvaccin vrij beschikbaar voor de Nederlandse markt. De farmaceut is een samenwerking aangegaan met producent CZ Veterinaria.

MSD neemt de distributie van Bluevac BTV8 voor zijn rekening. Veehouders die hun dieren willen vaccineren, kunnen dat aangeven bij hun dierenarts. Toon van Hoof, LTO-portefeuillehouder diergezondheid en dierenwelzijn, is blij dat veehouders alsnog in de gelegenheid gesteld worden wel of niet preventief te vaccineren.

Blauwtongtype 8 rukt op naar Noorden

Blauwtongtype 8 werd afgelopen zomer vastgesteld in Frankrijk en verspreidt zich steeds verder noordwaarts. De kans is reëel dat de ziekte deze zomer België zal bereiken. In april startten de Belgen daarom met een vrijwillige vaccinatiecampagne. De animo daarvoor bleek groot. De eerste voorraad vaccin, 2 miljoen doses bestemd voor runderen en 100.000 doses voor schapen, is al onder dierenartsen verdeeld. Nieuwe bestellingen zijn geplaatst. Naar verwachting worden deze vaccins eind juni en half juli uitgeleverd.

Weinig animo preventieve vaccinatie

Ook de Nederlandse runderen en schapen lopen risico. Maar uit een enquête van LTO bleek de animo onder veehouders voor preventieve vaccinatie beperkt. Voor het collectief aankopen van vaccin was te weinig draagvlak en ook de overheid bleek niet van zins vaccin op voorraad te nemen. Bij een mogelijk uitbraak van blauwtong in Nederland moest daarom rekening gehouden worden met een levertijd van 3 tot 4 maanden.

LTO bleef bij farmaceuten aandringen vaccin vrij beschikbaar te stellen voor Nederlandse veehouders. Ook Veepro wees op het belang van de beschikbaarheid van vaccin voor de export van fokvaarzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.