Rundveehouderij

Nieuws 5 reacties

Zeswekelijkse MPR veruit populairst

Steeds meer bedrijven kiezen voor zeswekelijkse melkcontrole. Dat blijkt uit cijfers uit de CRV jaarstatistieken. Eind 2015 werkte 58,4% met zeswekelijkse MPR (melkproductieregistratie). Veehouders kunnen ook drie, vier of vijfwekelijks melkcontrole laten uitvoeren.

Vroeger was de driewekelijkse melkcontrole het meest gebruikt, maar sinds midden jaren 90 is vierwekelijks het populairst. De vierwekelijkse melkcontrole is in de laatste 15 jaar verdrongen door de zeswekelijkse melkcontrole. Aan deze beweging lijkt gezien de gemiddelde jaarlijkse toename ook nog geen eind te komen. De gemiddelde toename van de laatste jaren voor de zeswekelijkse controle is rond 2,5%. Dat komt overeen met de afname van het percentage bedrijven dat gebruik maakt van de vierwekelijkse MPR. Nog maar 7% past vijfwekelijkse controle toe en 0,5% kiest nog voor driewekelijkse MPR.

Selectief droogzetten

De zeswekelijkse melkcontrole past ook goed in het beleid met betrekking tot selectief droogzetten. De beslissing om wel of geen antibiotica te gebruiken moet mede plaatsvinden op basis van het individueel celgetal van de koe tijdens de laatste monstername, waarbij de uitslag van die monstername niet ouder mag zijn dan zes weken.

Laatste reacties

 • NoordHollander

  slechte ontwikkeling betrouwbaarheid dus garantiekeurmerk daalt in waarde door 6 weekse mpr............

 • Koeienboer Jannes

  Nog altijd link/controle tov levering door RMO.
  ,die 6 week is zo voorbij.
  Hier nog altijd 4.wk

 • groot731

  Ik ben terug gegaan naar 4 weekse....vond dat ik te weinig informatie kreeg over met name de verse koeien.....als ze net na een MC afkalven duurt het wel lang eer ik gegevens over celgetal of evt ketose heb...sorteer dus niet op koenummer maar op lactatiedagen.

 • beenackers

  CRV zou eens moeten starten met melkcontrole om de 10 weken. Dat kan bij robotbedrijven makkelijk. Melkproduktie wordt toch elke dag al gekoppeld met CRV, dus het gaat alleen om de gehaltes e.d. Dan is 4 a 5 keer per lactatie meer dan genoeg om betrouwbare waardes te krijgen. De sensoren op de robot zijn tegenwoordig al zoveel beter dat je voor je diergezondheid geen melkcontrole meer nodig hebt.

 • farmer135

  Prima idee, om de 10 weken of anders om de 8 weken, kan makkelijk, en niet alleen bij robotbedrijven.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.