Rundveehouderij

Nieuws 7311 x bekeken 9 reacties

Duitsland wil melkproductie in EU beperken

De gezamenlijke Duitse landbouwministers willen dat de EU maatregelen neemt om de melkproductie te beperken als vrijwillige initiatieven van de zuivelsector voor de komende zomermaanden op niets uitlopen.

Dat hebben ze besloten op de zogenoemde Agrarministerkonferenz, een periodieke bijeenkomst van de landbouwministers van de deelstaten en de bondsminister. Ze hebben verder het voornemen bekend gemaakt dat voortaan crisishulpprogramma's en liquiditeitssteun afhankelijk worden gemaakt van een regulering van de productie.

Naar voorbeeld FrieslandCampina

De jongste conferentie, die werd gehouden in Göhren-Lebbin onder het voorzitterschap van Mecklenburg-Voor-Pommeren, werd vrijdag beëindigd. De ministers juichen het toe als de zuivelbedrijven de leveranciers financieel zouden stimuleren om minder te leveren, net zoals FrieslandCampina dat recent heeft gedaan.

Bovendien is op de conferentie besloten om de verhouding tussen melkveehouders en verwerkers nader tegen het licht te houden om te kijken of de leverantiebetrekkingen beter en eerlijker kunnen worden vormgegeven.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  De Duitse zuivel staat voor een inhaalslag. De achterstand op FC is gigantisch en de financiele inspanning om van 200 fabrieken naar 50-75 concurrerende bedrijven te komen zal ook een enorme impact hebben. De FC-leden en de leden van haar voorgangers hebben hiertoe al sinds de vroege jaren 80 jaar na jaar hun financiele (leden-)bijdrage geleverd met als resultaat een sterk concern dat itt een voerfabrikant als FF niet hoeft te lonken naar het Damrak.

 • Piet Piraat

  Zo is dat Zuperboer, vaak wordt dat even vergeten dat de leden van FC en haar voorgangers behoorlijk wat geld in de tent hebben zitten.

 • farmerbn

  Ben zelf lid van een kleine melkcooperatie. Vorig jaar moest ik extra ledenkapitaal storten zodat we extra mochten leveren. Als Europa straks voor elkaar krijgt dat ik minder mag melken is dat extra geld voor nop geweest. Mijn cooperatie betaalt natuurlijk ook niet terug (heeft een extra fabriek gebouwd).
  Melkfabrieken doen zielig met de boer mee maar gezien hun grote winsten zijn ze niet ongelukkig met de lage melkprijs. Zij willen wel onveranderd doorgaan en tegen de productiedaling stemmen.

 • Bennie Stevelink

  @farmerbn, als jouw coöperatie zulke grote winsten maakt krijg jij toch ook een grote nabetaling, dus een goede melkprijs.

 • farmerbn

  Ja, daarom wil ik ook niet minderen.

 • landboer

  Melkprijs 10 cent laten zakken helpt misschien ook ,hoef je niet te minderen...

 • WGeverink

  Zonder slag of stoot hebben de boeren de melkquotering weggegeven. Nu dat de verwerkers de hoeveelheid, de prijs en de producent bepalen begint men nattigheid te voelen. Als ik een verwerker was gaf ik de boeren die macht nooit en tenimmer terug.

 • WGeverink

 • agratax.1

  @WGeverink. Binnen de cooperaties hebben de boeren / leden het voor het zeggen. Dat ze ten tijde van de supermelk prijs, dit recht hebben laten inslapen, betkent dat ze Wakker moeten worden en het stuur weer moeten overnemen van de dik verdienende directeuren. De directeur is niet de baas van de co-op, maar eenvoudig 1 van de medewerkers en de boer is zijn Baas en opdrachtgever. Nu ziet de directeur de boer als geldschieter, leverancier en de jaarvergaderingen als een uitermate vervelende storing van het normale werkschema. Want als de directeur een echte cooperator zou zijn, vroeg hij geen toren hoog salaris en al helemaal geen bonus op dit al riante salaris.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.