Rundveehouderij

Nieuws 1357 x bekeken

Te weinig aandacht voor weerstandsdip rond afkalven

Melkveehouders hebben te weinig aandacht voor de weerstandsdip waarmee koeien worden geconfronteerd rond het afkalven. Dat stelt Elanco Animal Health op basis van internationaal onderzoek onder 1.200 melkveehouders.

Wereldwijd erkent twee derde van de melkveehouders mastitis als een van de belangrijkste gevolgen van de verminderde weerstand rond het afkalven. Maar slechts een heel klein deel ziet het verminderen van die weerstandsdip als prioriteit. Voor Nederland geldt dat 95% weet dat een goede weerstand bijdraagt in de bescherming tegen ziektes. 60% weet dat de weerstandsdip niet alleen geldt voor hoogrisicodieren of zieke koeien, maar voor alle koeien rond afkalven.

'Kans voor melkveebedrijven'

Ondanks deze kennis doen melkveehouders toch nog te weinig om een goede aanpak te bedenken om de weerstand tijdens afkalven te verbeteren en deze door te voeren. Angelique Rijpers, dierenarts bij Elanco, ziet aanpakken van de weerstandsdip als een kans voor melkveebedrijven. Ze zegt dat veel ziektes als baarmoederontsteking, aan de nageboorte blijven staan en mastitis het gevolg zijn van de weerstandsdip. Door hier op te focussen kun je opstartproblemen voorkomen en verhoog je het welzijn en de productie van het dier.

Preventie

Weerstand is te verbeteren door extra aandacht voor goede voeding. Vrije toegang tot voer, goed drinkwater en toevoegen van supplementen als vitamine E en selenium helpen de weerstand te verbeteren. De afkalfstal moet rustig zijn. Regelmatig klauwbekappen, voetbaden, hygiënemaatregelen en mastitisbestrijding houden de infectiedruk laag. Eventueel zijn in overleg met de dierenarts ook al preventieve geneesmiddelen in te zetten. Rijpers noemt het voorbeeld van behandeling van ketose bij hoogrisicodieren.

Of registreer je om te kunnen reageren.