Rundveehouderij

Nieuws laatste update:7 mrt 2016

Kalverhuid gaat meetellen in prijsvorming

Kalverhuiden van goede kwaliteit gaan meer geld opbrengen. Dit stelde Twan de Bie, directielid bij de Pali Group donderdag 3 maart tijdens het symposium 'Kalverhouderij in 2020'.

De opbrengstwaarde van de huid zit verwerkt in de kiloprijs die een kalverhouder voor zijn vleeskalveren krijgt. De prijs voor een kalverhuid is de afgelopen vijf tot tien jaar verdubbeld en heeft met 12 procent een behoorlijk aandeel in de totale prijsvorming van het vleeskalf. Een klein deel van de nu verwerkte kalverhuiden is als eerste soort bruikbaar, daar is volgens De Bie dus nog veel te halen. Wanneer er op huidkwaliteit wordt uitbetaald kon De Bie nog niet zeggen. Mede, omdat niet alleen de kalverhouder maar ook de slachterij invloed heeft op de huidkwaliteit.

Zorgen voor gave huid

Kalverhouders kunnen werken aan een gave huid bij kalveren door scherpe hoeken of uitsteeksels in hokken en stalgangen te voorkomen. In de slachterij moet secuurder met de dieren om worden gegaan om beschadigingen te voorkomen. Kalverhouders hebben invloed op het slachtproces door het afleveren van zo schoon mogelijke kalveren en kalveren met een zo leeg mogelijke pens. Dat voorkomt vervuiling van het karkas en de huid.

Kalverslachterijen hebben veel belang bij gave huiden, omdat de mode-industrie meer belang hecht aan duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Daar kan de kalverhouderij nu al op inspelen.

Een prijsindicatie voor kalverhuiden is moeilijk te geven. Voor prijzen kijken handelaren veelal naar de noteringen in de VS. Daar brengt een gemiddelde huid voor een zware vleesstier zo'n €60 per stuk op.

Of registreer je om te kunnen reageren.