Rundveehouderij

Nieuws 8391 x bekeken

Hoge strafeisen tegen grootste melkveebedrijf Canada

Het Openbaar Ministerie in de staat British Columbia eist hoge straffen tegen verschillende medewerkers, of voormalig medewerkers, van het grootste melkveebedrijf in Canada, Chilliwack Cattle Sales.

Het bedrijf kwam in juni 2014 enorm in opspraak, na beelden van dierenmishandeling. Ook de eigenaren blijven niet buiten schot.

Het is volgens Canadese media de eerste keer dat werknemers en eigenaren van een melkveebedrijf in British Columbia op deze manier worden aangeklaagd. De strafeisen variëren van een boete van ruim €50.000, een gevangenisstraf van 2 jaar, tot een levenslange ontzegging van het houden van vee. In totaal zijn er maar liefst 20 aanklachten ingediend vanwege dierenmishandeling.

'Niet van de misstanden op de hoogte'

Op de schokkende beelden die dierenwelzijnsorganisatie Mercy for Animals destijds tijdens een undercoveroperatie maakte, is onder meer te zien hoe werknemers de melkkoeien met voorwerpen als kettingen en stokken slaan en schoppen. Ook wordt een koe met behulp van een heftruck hardhandig aan een ketting uit een ligbox getakeld. Op het bedrijf staan meer dan 3.000 melkkoeien.

Jeff Kooyman, samen met zijn zeven broers eigenaar van het bedrijf, sprak tegenover lokale media van verschrikkelijke beelden. Hij liet weten niet van de misstanden op de hoogte te zijn geweest.

Eigenaren aangeklaagd

De mishandeling vond plaats tijdens de nachtdienst en de betrokken 8 werknemers zijn ontslagen. Ook werden diverse maatregelen genomen om dergelijke praktijken in de toekomst te voorkomen. Zo kwamen er camera's in de stallen en wordt het personeel nu beter getraind. Ondanks het feit dat Kooyman aangaf niet van de misstanden op de hoogte te zijn geweest, is ook hij aangeklaagd, samen met 4 andere eigenaren.

Verschillende dierenwelzijnsorganisaties geven aan tevreden te zijn dat ook de eigenaren ter verantwoording worden geroepen.

Of registreer je om te kunnen reageren.