Rundveehouderij

Nieuws

Tweede Belgisch bedrijf getroffen door mycoplasma wenyonii

Op een melkveebedrijf in de Belgische provincie Antwerpen zijn verschillende koeien besmet met mycoplasma wenyonii.

Dit is volgens het Diergezondheidcentrum Vlaanderen (DGZ) het tweede bedrijf in korte tijd, de aandoening is tot nu toe niet eerder in België aangetoond. De besmette koeien vertonen een verlaagde weerstand, daling van de melkproductie en een specifieke oedeemvorming, net voor of op het uier. Mycoplasma wenyonii wordt verspreid door insecten. Het is bekend dat teken deze parasiet kunnen overbrengen. Mycoplasma wenyonii hecht zich aan de rode bloedcellen. Preventief kunnen veehouders insectenbestrijding inzetten en bij behandeling van meerdere dieren gebruikmaken van een schone naald en spuit. Besmette dieren zijn volgens DGZ goed met tetracyclines te behandelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.