Rundveehouderij

Nieuws 14 reacties

Overleg over fosfaatrechten uitgesteld

Het overleg tussen het ministerie van Economische Zaken en vertegenwoordigers van de zuivelsector en natuur- en milieuorganisaties is uitgesteld.

De regiegroep die zich buigt over de invoering van fosfaatrechten in de melkveehouderij zou donderdag opnieuw bijeen komen om te praten over een oplossing. Dit wordt op verzoek van het ministerie met een week uitgesteld. "We hebben nog wat huiswerk naar aanleiding van de gesprekken die we eerder gevoerd hebben. Er zijn nog een paar dingen niet duidelijk en we willen deze vragen eerst beantwoord hebben voordat we het gesprek weer aan gaan met de sector", geeft een woordvoerder van het ministerie als uitleg. "De sfeer is nog steeds constructief, maar het is gewoon niet makkelijk", aldus de woordvoerder.

Ingewikkelde puzzel

Staatssecretaris Martijn van Dam noemde het fosfaatdossier eerder al een heel ingewikkelde puzzel. Over de wijze van invoering van fosfaatrechten zijn de meningen sterk verdeeld, waardoor het moeilijk is om tot een breed gedragen oplossing te komen.  
Van Dam zei vorige week in een debat in de Tweede Kamer dat hij verwacht dat er in de eerste helft van februari duidelijkheid komt.

Laatste reacties

 • jongvee

  Kunnen wij geen claim leggen op het uitstellen van het fosfaat debat?? vergoeding per koe per dag eisen of zo via LTO
  toch belachelijk dat er weer uitgesteld word
  wij als boeren moeten maar weer wachten
  zitten nog langer min of meer op slot

 • rub2

  Als er toch op de dag van de aankondiging dat het quotum er af zou gaan 1 iemand op was gestaan en had gezegd: in 2015 komt dat er voor terug punt. Was al dit gelul niet nodig geweest, was er nog niemand op het eind quotering aan het inspelen geweest...... dus niets aan de hand. Moet je nu zien....... te triest voor woorden...

 • wmeulemanjr1

  Ze zoeken de passende oplossing voor iedereen?

 • Peerke1

  Het melkquotum moest weg omdat stoppende boeren slapend rijk werden. Het nieuwe quotum doet niets anders. Bovendien is iedereen slechter af met het nieuwe fosfaatquotum.

 • H.Grotenhuis1

  Zou de LTO-eis van absoluut geen grondgebondenheid van fosfaatrechten dit uitstel noodzakelijk maken? Dan kunnen ze volgende week weleens van een koude kermis thuiskomen.

 • Klaasvaak

  Het is een moeilijke kwestie, ze gaan er ook niet uitkomen.
  De knelgevallen gaan sowieso de rechtsgang opzoeken.

  Er is geen weg van de minste weerstand....
  Waarschijnlijk gaat, hoe pijnlijk ook, de terughoudende veehouder de fosfaatrechten betalen. Net als bij invoering van het quotum.

  De mooiste oplossing is het uit smeren over meerdere jaren. Er komen genoeg stoppers (zeker met deze melkprijs en grondgebondenheid. Dan heb ik het nog niet eens over de vergrijzing). Een fosfaatbank zal er nog sneller voor zorgen dat bedrijven zonder toekomst/opvolger gaan stoppen omdat er ook geen appeltje voor de dorst is (die was er sowieso al niet met het beeindigen van de quotering, dus dat was al een bewuste keuze).

  Over 10-15 jaar hebben wij geen fosfaatprobleem meer in Nederland. De sector en markt zorgt daar wel voor.

 • alco1

  Ze gaan er zeker niet uitkomen naar ieders tevredenheid.
  Maar wat het ergste is dat er tweespalt tussen boeren is gevormd door nalatig bestuurlijk beleid.
  Niets doen was beter geweest.
  Het afspreken van een plafond was al de eerste miskleun.
  Dit was om derogatie te behouden.
  Dit kon echter ook wel getackeld worden in een iets aangepast KLW.
  Ik heb geen enkel goed woord meer over voor "bestuurders".

 • wmeulemanjr1

  Als de stopper zijn fosfaat gaat verkopen (als dit mogelijk is) dan houd hij een onverkoopbare stal en weiland over, dit kan niet de bedoeling zijn toch?

 • kiepel

  UITSTELLEN die shitrechten, en uiteindelijk gewoon naar kg melk/Ha. Dit is makkelijk controleerbaar en eerlijker. evt overgangsregeling voor de extreme mestoverschotters....

 • cornelis 22

  Klaas Vaak , u heeft over stoppers en vergrijzing, 40 jaar terug hadden ze het daar ook al over , feit is dat er altijd en nog steeds te veel opvolgers zijn naast anderen die nooit genoeg hebben .

 • Dutchdairy

  Gelukkig is er geen haast bij duidelijkheid, ik zou zeggen doe er een jaartje langer over

 • mtseshuis

  Ja, 2018-2019 is vroeg zat Als de melkprijs dit jaar niet aantrekt is de fosfaatproduktie dit jaar in ieder geval al lager dan afgelopen jaar en 2017 zal nog wel verder onderuit gaan. Alleen al door de huidige prijzen en AmvB

 • PIETER123

  Ja. het moet wel door de 2e kamer dit is nu bezig is met dit politieke spel Wordt een drama net als de 30 miljoen wat inkomens steun moest zijn.Om bedrijven door deze crisis te helpen.Daarom waren er geen waterkanonnen in Brussel nodig.Wordt nog een hete herfst

 • Jan van het Zand

  Met een goed fosfaatmanagement in het melkveebedrijf, wordt het in 2016 melken onder het fosfaatplafond. Maar dan wel allemaal meedoen.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.