Rundveehouderij

Nieuws 3106 x bekeken 3 reacties

'Melkveehouders Noord-Europa oorverdovend stil'

''Onze collega's in Noord-Europa zijn oorverdovend stil. Met de melkveehouders in Zuid-Europa hebben we minder problemen." Dat zegt Dominique Chargé, voorzitter van de Fédération Nationale des Producteurs de Lait (FNPL), de bond van Franse melkveehouders.

Chargé vervolgt: "Voor de crisis begon leidde de suggestie voor meer regulering, inclusief beheersing van het aanbod, tot algemene paniek. Nu vinden we toch steeds vaker een luisterend oor, ook al verwachten we er zelf nog steeds niet veel van.''

Voorstel: reguleren markt voor melk en vlees

Frankrijk heeft bij de Europese Commissie voorstellen neergelegd om de markt voor melk en vlees beter te reguleren om de huidige crisis in de veehouderij op te lossen. De FNPL denkt daarbij ook aan een noodfonds om de ergste financiële problemen op te vangen.

Nederland en Ierland produceren fors meer melk

Chargé vindt echter dat de Noord-Europese landen daar weinig verbale steun aan verlenen, terwijl landen als Nederland en Ierland sinds het opheffen van de quota de productie wel fors hebben opgevoerd. In Ierland werd in de eerste 11 maanden van vorig jaar 13% meer melk opgebracht, in Nederland kwam dat uit op 6%. Anderzijds is in Frankrijk en in Duitsland sprake van een stabilisatie.

Overschotten 'dumpen' in rest van EU

Omdat voor die overproductie door de afzwakking in China en het Russische embargo geen exportmarkt te vinden is, 'dumpen' die landen hun overschotten aan zuivel in de rest van de EU. Zo is in Frankrijk zelf in de eerste 11 maanden van 2015 210.000 ton melk uit de EU binnengebracht. 'Dat is mede de oorzaak voor de lage melkprijs, stelt zakenkrant La Tribune. In een analyse stelt de krant daarbij weinig te verwachten van het Franse voorstel en dat van andere landen.

Elke lidstaat eigen plan

EU-landbouwcommissaris Phil Hogan heeft de lidstaten uitgenodigd hun eigen plannen in te dienen. 'De Franse minister van landbouw Stéphane Le Foll zegt dat hij steun krijgt van Duitsland, Polen, Spanje, Italië en België, maar dat moet uit hun plannen nog maar blijken', aldus La Tribune.

Laatste reacties

  • farmerbn

    Wat FC onlangs heeft bedacht om de melkplas wat te beteugelen , kan wel eens in heel Europa gaan gelden. Maw een nieuw quotum.

  • HJ O R

    Een nieuw quotum is ook de enigste oplossing, maar dan wel europees. Nu zit alleen NL met een quotum, fosfaat/mest, op de iets langere termijn lacht europa zich een bult. Maar ja LTO en FC wisten hoe het moest, en de melkveehouders zitten met de brokken.De vakbonden hadden en hebben helaas nog gen macht genoeg.

  • hooghoes

    Fc had de melkprijs met 10 cent moeten laten zakken toen ze geen verwerkingscapiciteit genoeg hadden . Dat is de enigste manier om de melkaanvoer te drukken . Dat doen ze overal ter wereld .

Of registreer je om te kunnen reageren.