Rundveehouderij

Nieuws 5 reacties

Geitenmelkprijs naar ruim €69 per 100 kilo

De melkgeitenhouderij heeft in 2015 opnieuw meer geld ontvangen voor de melk. Gemiddeld steeg de berekende prijs met 1,8 procent naar €69,08 per 100 kilo.

Dit blijkt uit gegevens van LTO Geitenhouderij en het blad De Geitenhouder. Deze prijs geldt bij een jaarleverantie van 800.000 kilo melk en is exclusief btw.

HGM betaalt hoogste melkprijs

De hoogste melkprijs tot nog toe wordt betaald door HGM, dat aan Hyproca-Ausnutria is gekoppeld. HGM betaalt gemiddeld €71,82 per 100 kilo. Waarschijnlijk is dit nog niet de definitieve prijs. Gewoonlijk volgen nog enkele nabetalingsrondes.

De gemiddelde geitenmelkprijs in december 2015 lag overigens iets lager dan in dezelfde maand in 2014. Afgelopen december bedroeg de gemiddelde maandprijs €68,73, in december 2014 was de gemiddelde melkprijs 68 cent per 100 kilo hoger.

Ten opzichte van september en oktober steeg de geitenmelkprijs in november en december met ruim €5 per 100 kilo, maar dat kwam door hogere vet- en eiwitgehaltes in de melk.

Inhoudingen verlagen gemiddelde melkprijs

De lichte daling van de gemiddelde melkprijs werd deels veroorzaakt door een verlaging van de melkprijs bij koploper HGM. Die haalde in december €1,27 van de melkprijs af. Handelaar Milkconnet betaalde toen officieel een melkprijs uit van €74,76 per 100 kilo, maar deed eveneens een negatieve betaling (een inhouding dus) van €1,80 per 100 kilo over alle in 2015 geleverde melk. Een dergelijk tafereel was ook begin 2015 al te zien, toen de twee concurrenten Milkconnect en HGM allebei geld terugvroegen over het in 2014 betaalde melkgeld.

In de voorbije jaren leken met name de melkpoederproducenten de geitenmelkprijs te bepalen. Uit de cijfers over 2015 komt naar voren dat de kaasmakers zich ook weer beter weten te handhaven bij de uitbetaling van melkgeld.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Niet slim om deze cijfers op straat te gooien. Wordt altijd tegen je gebruikt. Ik heb nog nooit van bv een trekkerverkoper gehoord hoeveel hij op een trekker neemt.

 • klaas.van.der.horst1

  Hierin staat niets over de marge van een melkgeitenhouder. Bovendien accepteert de markt deze prijzen. Zolang er relatieve schaarste blijft, hoeft prijs bovendien geen probleem te zijn. Kijk naar de i-phones van Apple.

 • alco1

  Och och en helemaal geen weidegang.

 • veldzicht

  Ik ga ook maar geiten houden,is beter dan die koeien.

 • farmerbn

  Verkoopmarge op een trekker is geen winst. Er zijn kosten dus die moeten daar nog vanaf. Je kunt die verkoopmarge dus gerust prijsgeven maar dat gebeurd nooit. Ook niet door hun boekhouder.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.