Rundveehouderij

Nieuws 11 reacties

Geen honderden kalveren gedood

Op de Leeuwarder veemarkt is afgelopen week één kalf geëuthanaseerd.

Dit blijkt uit cijfers van het I&R-systeem van de Stichting Veehandelscentrum Noord Nederland (SVNN). Hiermee weerlegt de SVNN de berichtgeving dat er afgelopen week dat er "enkele" honderden kalveren zouden zijn geëuthanaseerd, verdeeld over meerdere verzamelcentra.

Euthanasie bij ziekte kalveren

Sinds begin dit jaar zijn er 17 kalveren geëuthanaseerd. SVNN-voorzitter Max Brinksma geeft aan dat het daarbij gaat om kalveren die met een gebroken poot van de wagen kwamen of al bij aanvoer iets onder de leden hadden en in de loop van de verzameldag echt ziek werden. In 2014 en 2015 zijn er in Leeuwarden respectievelijk 143 en 118 kalveren geëuthanaseerd, op een totaal van ruim 40.000 verzamelde kalveren per jaar. Ook andere verzamelplaatsen verwerpen het beeld van stapels dode kalveren. Wel geeft een enkele handelaar aan dat er van een verzamelplaats kalveren rechtstreeks naar een slachterij zijn afgevoerd, maar over het algemeen hebben handelaren hun adressen waar ze met de magere kalveren naartoe kunnen. De meeste kalverhandelaren laten momenteel te magere kalveren bij veehouders staan met het advies ze een week langer aan te houden en goed te voeren, zodat ze beter plaatsbaar zijn. Met het ruime kalveraanbod is er voor te smalle kalveren in de kalverhouderij minder plaats. Dit soort kalveren vragen vaak meer medicijnen, om het eind van de mestperiode te halen.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Wie is de oorzaak van de verhalen van die enkele honderde? Zou graag weten wie dit doet en waarom.

 • Zuperboer

  Wie zou je denken?

 • kiepel

  meerderheid journalisten is stijf links, onthoudt dat.

 • Schaap1975

  Ik ben kort geleden op een klein slachthuis geweest om een dikke koe van mij zelf voor huisslachting weg te brengen. Alleen heel eerlijk schrok ik daar wel, er stonden een heel aantal kalveren welke de vorige dag op een opvangcentrum waren geweest. Ik ga geen aantallen noemen en ook geen namen. Ik doe ook echt niet mee aan speculatie maar de kalveren die daar stonden hadden langer op het geboortebedrijf moeten blijven en zwaarder afgeleverd moeten worden.

 • Jan van het Zand

  Ik heb me geërgerd aan de foto met enkele dode kalveren op elkaar die in de vakbladen werd getoond en op diverse sites. Vooral ook omdat ik vermoedde dat het verhaal niet waar zou zijn.
  Het is erg slecht om dit soort foto's in omloop te brengen. Blijkbaar snappen journalisten, ook van de vakbladen, niet, dat ze ook aan de poten van hun eigen tafel zagen.
  Om het duidelijk te stellen: Zonder boeren geen eten.

 • xw

  Om het nog eens duidelijk te stellen. Ik geloof niemand van alle betrokken partijen. Ze vertellen allemaal het verhaal zoals het ieder voor zich het beste uitkomt. Iedereen liegt er maar op los. Ik geloof ondertussen wel, dat er iets aan de hand is. Laat de NVWA het maar uitzoeken, daar heb ik nog het meest vertrouwen in.

 • farmerbn

  Ik zou het raar vinden als de medewerkers van de 'boerderij' massaal links (incl pvdd en pvv) stemmem en hierdoor de boeren dwarsbomen. De directie moet oppassen dat die lui niet teveel invloed krijgen. Er zijn al genoeg artikelen waar je tenen van gaan krommen.

 • mts.kleingebbink1

  Met name de foto van dode kalveren bij een grote kalvermester. Omdat ze niets hadden hebben ze deze foto maar gepubliceerd. Deze zogenaamde journalisten moeten ze ook keihard aanpakken.

 • xw

  wij zouden graag een onafhankelijke en objectieve Boerderij Vandaag houden. Ook al is het nieuws soms minder boer vriendelijk, we mogen wel weten wat er gebeurd.
  En op welke partij iemand wenst te stemmen is geheel ieders eigen zaak, gaat u niets aan.

 • knorr888

  het is een bekend probleem
  de te lichte kalveren die door te weinig zorg door melkveehouders afgevoerd worden en daarna op kalvercentra worde afgemaakt

 • Jan van het Zand

  Het commentaar van agrio (site melkvee.nl te lezen 15-2-2016) op de geplaatste foto toont wederom aan, dat de foto met de dode kalveren geplaatst is om het artikel kracht bij te zetten. Oftewel: Sensatie verkoopt het beste, en trekt de aandacht. Op het moment dat de foto geplaatst is, heeft men de imagoschade voor de sector voor lief genomen. Is een keuze, maar in mijn ogen een verkeerde. Trek het boetekleed aan agrio. Het commentaar van vanochtend is geen teken, dat jullie dat boetekleed hebben aangetrokken. En daarmee slaan jullie de plank mis. Jammer.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.