Rundveehouderij

Nieuws

Belgen kunnen in april vaccineren tegen blauwtong

De Belgische federale minister Willy Borsus heeft twee miljoen blauwtongvaccins voor runderen en 100.000 vaccins voor schapen en geiten besteld. Dit meldt VILT. De vaccins moeten vanaf april beschikbaar zijn zodat vaccinatie kan beginnen. Belgische veehouders zijn zeer huiverig voor een nieuwe uitbraak van blauwtong komende zomer.

De ziekte werd afgelopen zomer in Frankrijk vastgesteld en rukt sindsdien langzaam maar zeker verder naar het noorden op. Grootste zorg van Belgische veehouders is het gebrek aan vaccins. Producenten van diergeneesmiddelen hebben sinds 2010 weinig vaccins geproduceerd omdat er nauwelijks vraag naar was. Vervolgens kocht Frankrijk eind vorig jaar alle nog beschikbare vaccins op. In december schreef de Belgische overheid een Europese offerteaanvraag uit om de aankoop van vaccins door het Sanitair Fonds mogelijk te maken. Naast de nu bestelde 2,1 miljoen vaccins is er een opzie om zo nodig extra vaccins te bestellen. De kosten voor het vaccin komen voor rekening van het Sanitair Fonds, de kosten voor de dierenarts zijn voor rekening van de veehouder. Ook Nederlandse veehouders maken zich zorgen over een eventuele uitbraak van blauwtong. Het centraal aanschaffen van vaccins en het opstellen van een vaccinatieprogramma zijn hier nog niet aan de orde.

Of registreer je om te kunnen reageren.