Rundveehouderij

Nieuws 14 reacties

Vee-import piekt tussen maart en juli 2015

Melkveehouders hebben in 2015 met de import van koeien duidelijk ingespeeld op de afschaffing van het melkquotum. Uit I&R-cijfers van overheidsdienst RVO.nl wordt duidelijk dat de import van koeien ouder dan 2 jaar vanaf half maart 2015 een vlucht nam.

In week 13 en 14 (laatste week maart, eerste week april) te verdrie- en verviervoudigen naar 1.594 koeien in week 13 en 1.467 in week 14. Over het eerste kwartaal van 2015 zijn met 7.332 koeien ruim 2.000 meer ingevoerd. In deze cijfers zijn alle soorten koeien meegeteld, dus ook zoogkoeien. Gezien de aard en omvang van die sector kan worden gesteld dat deze niet verantwoordelijk is voor de forse stijging van de importcijfers.

De importcijfers bevestigen de berichten van april vorig jaar dat veehandelaren toenames van buitenlands vee zagen. Destijds had RVO.nl geen cijfers voor handen.

De hoge import hield ook na 1 april 2015 aan. Veehouders konden hun stal niet op korte termijn vullen en voerden dus gespreid over een aantal maanden dieren aan. In het tweede kwartaal was de import met 10.997 dieren tweeënhalf keer zo hoog dan in dezelfde periode in 2014. Het voortduren van de import werd mede veroorzaakt door de dreigende referentiedatum voor fosfaatrechten. Opvallend is dat de import na week 27 (week van 1 juli) inzakte; zodra de referentiedatum bekend werd, nam de drang om koeien in te voeren af. Maar desondanks blijft de invoer boven het niveau van 2014. Over heel 2015 zijn 32.227 buitenlandse koeien aangekocht, tegen 17.882 in 2014. De vraag naar koeien houdt ook dit jaar aan: tot half oktober staat de teller al op 21.234 ingevoerde koeien.

Geen verder onderzoek naar gesjoemel met I&R

Deze importcijfers staan los van de beslissing van staatssecretaris Martijn van Dam om geen verder onderzoek te doen naar gesjoemel met het opgeven van aangekochte runderen in I&R rond referentiedatum 2 juli 2015. Veehouders anticipeerden langere tijd op de afschaffing van het quotum en de dreiging van een referentiedatum.

Laatste reacties

 • frl

  Ben maar wat blij met aankoop Duitse koeien,(24 mei) anders had de regering nog meer van mijn latente ruimte afgepakt .(scheelt weer 26 rechten)

 • vd meer

  @frl, Heel veel boeren hebben dit gedaan voor 2 juli 2015, en er worden nu nog steeds koeien aangevoerd terwijl men weet dat het fosfaatplafond is bereikt. Kans is erg groot dat Nederland (hierdoor) de Derogatie verliest. Blijf erbij het fabrieksquotum had in stand moeten blijven en had nooit mogen worden opgeheven. Want sinds het quotum eraf is zijn veel boeren gaan groeien, het aantal bedrijven met meer dan 250 koeien is verdubbeld van ongeveer 250 tot meer dan 500. Aangezien de kostprijs bij diverse bedrijven hoog is, is de vraag hoelang dit goed blijft gaan. Kijk maar bij de makelaars wat voor mooie
  " nieuwe" bedrijven er te koop. Krijgen we hier ook Deense toestanden ...

 • wmeulemanjr1

  Juristen kunnen straks gehakt maken van het fosfaatrecht nu is bewezen dat er massaal(vooral bij LTO kopstukken) 'voorkennis' bestond van de peildatum.

  Er komt nu bewust geen verder onderzoek, anders bang dat te veel 'belangrijke mensen kort bij het vuur' in de spotlights komen.

 • 344412

  Hou eens op over voorkennis. Tussen 1 april en 2 juli was bij iedere boer bekend dat er iets ging gebeuren om de groei te beperken. Sommige hebben daarom extra vee aangeschaft, andere, zoals ik, verkochten gewoon hun slachtkoeien omdat ze dachten dat 2014 of 1 april, gecombineerde opgave, peildatum zou zijn. Balen, niet janken.

 • leo,s vriend

  meuleman, je blijft dit herhalen, kom maar eens met bewijzen dan. Zo niet ? stoppen met die laster.

 • alco1

  Beste mensen. Wij moeten helemaal niet voor derogatie gaan.
  Wij moeten gaan voor evenwichtsbemesting.
  Daarmee worden alle mestproblemen tot ieders tevredenheid opgelost.
  Is het grasland bij een niet derogatie boer soms anders. Nee toch.
  Als alle land waar nu kunstmest toegediend wordt, bemest kan worden met dierlijke mest is het probleem al opgelost en wat nog belangrijker is, dat niemand hier bezwaar tegen kan hebben.
  Ook Brussel niet.
  Laten ze hun verstand eens een keer gebruiken.

 • BetterCows

  Peildatum staat op instorten , eigendom inbreuk op rechtsniveau . Iedereen korten gaat het niet worden .

 • A1967

  Alco1, ik heb geen bezwaar

 • melkveehouderijritsema1

  Bettercows klopt helemaal.
  Heb contact met een prof europese recht.
  Die zegt dat we hele grote kans maken wanneer ze ons willen korten op wat voor manier dan ook. je komt aan eigendomsrecht.
  Dan zouden ze dit met iedereen in Europa moeten doen.
  Gezondste voor NL is derogatie eraf.

 • wmeulemanjr1

  Latente ruimte straks ieder jaar op grond mag juridisch van prof. EU recht maar zo onteigend worden?

 • landboer

  Alco je hebt gelijk ,maar je hebt een waarheid en een politieke waarheid ,en laat die nu zeggen dat er niet meer dan 170 kg N uit dierlijke mest per ha bemest mag worden , en wil je meer dan heet dat derogatie... Jij wil minas terug ,ik ook heel graag ,maar daar heeft Brussel wel degelijk bezwaar tegen,dat gaat em dus niet worden.
  Ritsema zo gezond lijkt mij dat niet!

 • de beul

  Gewoon de derogatie er af,zijn we van dat gezeik af!!!

 • Farmer4life2

  Mensen die zeggen derogatie eraf (zonder evenwichts bemesting) kijken niet verder dan hun eigen a4tje.

  Dan worden het deense praktijken. Eerst prijs sky high daarna ploft het. Je kunt het niet rendabel houden

 • Peerke1

  En die importkoeien brengen straks 5.000 euro per koe op aan fosfaatrechten, ten koste van de brave boertjes.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.