Rundveehouderij

Nieuws 18 reacties

NAJK: verleaser fosfaatrechten moet actieve melkveehouder zijn

NAJK wil voorkomen dat stoppende melkveehouders lang wachten met de verkoop van fosfaatrechten en deze gaan verleasen.

Daarom pleit NAJK bij het verleasen van fosfaatrechten dat de eigenaar van de rechten minimaal 90% voor fosfaatrechten zelf gebruikt. Door de eigenaar van de rechten te verplichten een minimale hoeveelheid fosfaat zelf te produceren, wordt het vasthouden van rechten tot een gunstig moment van verkoop voorkomen. Dit moet voorkomen dat prijzen van fosfaatrechten oplopen en stoppers rechten vasthouden.

NAJK roept hiertoe op bij de hoorzitting in de Tweede Kamer over de fosfaatrechten voor de melkveehouderij die donderdag wordt gehouden. Vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en de maatschappelijke organisatie geven hier hun visie over het wetsvoorstel.

Natuurmonumenten: snel en genoeg korten

Natuurmonumenten roept de Tweede Kamer op om vooral haast te maken met het behalen van het fosfaatplafond. De organisatie roept op om de generiek korting te verhogen en de eerste korting al op 1 juli 2017 toe te passen, zodat het fosfaatplafond eerder in zicht komt. Ook wil de organisatie de afroming bij overdracht van rechten verhogen, en de vrije overdracht van rechten voor overdracht bij familie in de derde graad schrappen.

Brancheorganisatie Bionext voor de biologische landbouw, benadrukt opnieuw dat ze zwaar wordt getroffen door de generieke korting. De biologische sector maakt geen gebruik van derogatie, maar is wel verantwoordelijk voor 1 tot 1,5% van de melkveefosfaatproductie.

Generieke korting in 2018

Om in 2018 weer onder het productieplafond te komen wil Van Dam eenmalig een generieke korting uitvoeren per 1 januari 2018. "Er is geen aanleiding om te verwachten dat een tweede generieke korting in de toekomst noodzakelijk is", aldus Van Dam.

Laatste reacties

 • teunisn@hetnet.nl

  waar bemoeid natuurmonumenten zich mee !!!!!

 • farmerbn

  Kijk eens naar andere landen, hoe zij omgaan met een mestoverschot bij sommige veehouders. NL doet van alles maar ook van alles fout. Veel te gedetailleerd en met afgunst worden er regels verzonnen. Je kunt beter de derogatie afschaffen , de mest drogen en opstoken. De mineralen in een envelopje doen en opsturen naar het buitenland.

 • alco1

  Ziekelijke vertoning wordt het.

 • jeannettedekker1

  NAJK. Dat zijn de boeren van de toekomst,die moeten niet hun hele leven voor de stoppers willen melken. Die moeten dat geld gebruiken voor goede huisvesting en kwalitatief beter gras. Die moeten zich ontwikkelen,zodat ze de de Europese concurrentie voorblijven. Dus niet praten over Fosfaatrechten maar boycotten.

 • driepint

  Natuurmonumenten wil alleen maar minder, om het even welke regelgeving het betreft. Ze mengen zich in de discussie zonder enige kennis van zaken, maar ze denken dat minder fosfaat altijd goed is. Fosfaatrechten zijn in het leven geroepen om onder het fosfaatplafond te komen, zodat derogatie behouden kan worden en er 240 kilogram N uit dierlijke mest mag worden toegediend. Natuurmonumenten pleit hier dus voor een verhoogde stikstofgebruiksnorm. Zouden ze dat zelf ook door hebben? Of zijn ze straks ook weer tegen derogatie?

 • krulsaart

  Het is terecht dat een verleaser een actief veehouder moet zijn. Hetzelfde gold voor melkquotum. In het begin verkochten vele stoppers hun quotum niet bleven het verleasen. Zo verdween veel geld uit de landbouw. Ik neem aanog dat deze insteek ook opgaat voor varkensrechten. Alleen actieve varkensboeren kunnen rechten op naam hebben en verhuren!

 • koestal

  Een actieve melkveehouder gaat en kan geen fosfaatrechten verleasen,die is hij zelf nodig

 • koestal

  Het kost melkveehouders altijd veel geld als ze fosfaatrechten kopen of leasen ,anders werkt de wet van fosfaatrechten niet

 • PIETER123

  Vreemde eend in de bijt die natuurmonumenten om zich te bemoeien met de fosfaat discussie net als je als veeartsen je niet bemoeit met het reilen en zijlen van een ziekenhuis daar komen alleen maar ongelukken van.Hebben maar één doel : grond als grootgrondbezitter .

 • melkveehouder .

  @PIETER 123. Zo vreemd is dat niet. Natuurmonumenten heeft er belang bij dat melkveehouders stoppen met melkvee. Om de kosten van beheer van natuurterreinen te drukken, omdat subsidies wegvallen,moet er meer concurrentie komen tussen (agrarische) terreinbeheerders. In gewoon Nederlands: het tegen elkaar uitspelen van (ex-melk)veehouders om de ecologische speeltuin te kunnen financieren.

 • Klaasvaak

  Van Dam nodigt de sprekers uit. Dus het is logisch dat natuurmonumenten erbij zit. Het is een stinkend spelletje.

 • JNJS

  NAJK redeneert verkeerd om. Wanneer veel gestopte melkvee houders hun fosfaat rechten houden om te verleasen betekent dit ieder jaar een groot aanbod van fosfaat rechten. Hierdoor zal de lease prijs dalen en daarmee de waarde van de rechten (lease prijs 10% van koopprijs). Dit betekent ook dat er altijd fosfaat rechten te koop zullen zijn van deze gestopte melkveehouders. Je kunt ze kopen op een voor jouw gunstig moment. Je hoeft dan niet te wachten tot een collega stopt .

 • Klaasvaak

  Of ze zetten ze te koop op een voor de verkoper gunstig moment. Daarnaast blijft er fosfaat 'ongebruikt' op de plank liggen bij te hoge prijzen.

  Liefst zie ik dat de overheid een deel van de fosfaat van stoppers op koopt.

 • alco1

  Fosfaatrechten komen er alleen voor de werkverschaffing voor al die ambtenaren.

 • hansvanbergen

  Leden van NAJK zijn er bij gebaad dat er ZOVEEL MOGELIJK rechten o de markt komen. Dat moet dus zo makkelijk mogelijk gemaakt worden! Dus laat iedereen vrij! Zo creeer je ook mogelijkheden bij ziekte en een te jonge opvolger om ff een paar jaar te verleasen en dan weer door te gaan

 • hansvanbergen

  Daarnaast, NAJK kunnen veel jonge boeren nu ff niks anders dan leasen. En ook veel iets minder jonge boeren. Dus hoe meer rechten op de markt, hoe veel beter

 • erik1967

  Stelselmatig verleasen van fosfaatrechten zal niet aan de orde zijn, omdat je dan - anders dan bij melkquotum - telkens met 10% wordt gekort.

 • j.verstraten1

  Daarom ook het pleit om slechts 10% leasen toe te staan, maar wel icm NIET afromen om enige flexibiliteit voor ondernemers te organiseren. Mét afromen gaat niemand verleasen!

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.