Rundveehouderij

Nieuws 2394 x bekeken

Melkveehouders kunnen tot 25% besparen op voer

Vlaamse melkveehouders laten geld liggen doordat zij niet efficiënt genoeg omgaan met grondstoffen en voeders. Dit stelt Sophie Huysveld in haar doctoraatstudie aan de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen aan de Universiteit Gent.

Uit een analyse van 103 Vlaamse melkveebedrijven concludeert Huysveld dat veehouders tot meer dan 25% op hun natuurlijke grondstoffen en voederkosten kunnen besparen. De grootste besparingen zijn te behalen door met minder voer evenveel melk te produceren.

Zelf voer produceren of aankopen?

Bedrijven met een hoge melkproductie, een grote aangekochte hoeveelheid voer en een hoge veebezetting per hectare kunnen vaak geld besparen door meer aandacht te besteden aan de eigen voerproductie. Veehouders met een lage melkproductie per hectare, lage veebezetting en weinig voeraankoop per hectare kunnen juist besparen door meer voer aan te kopen.

Gemiddeld kan efficiënter voeren een kostenbesparing van 27% of 11 cent per verdiende euro opleveren en een mogelijke grondstoffenbesparing van 26%. Bedrijven die het best scoorden op vlak van efficiëntie worden gekenmerkt door een hoge melkproductie per koe, wat bereikt werd met zo weinig mogelijk aangekocht voer en lagere ruwvoerkosten per hectare.

Of registreer je om te kunnen reageren.