Rundveehouderij

Nieuws 3044 x bekeken 6 reacties

Koe stoot minder methaan uit met speciaal gras

Beter verteerbaar gras kan ervoor zorgen dat de methaanuitstoot van koeien vermindert.

Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Aarhus en zaadproducent DLF. Volgens hoofdonderzoeker Torben Asp kan de inzet van de beter verteerbare grassoort voor Denemarken leiden tot een uitstootvermindering van 33.600 ton methaan.

Aanpassing DNA-structuur

Het nieuwe grasras wordt ontwikkeld door de DNA-structuur van het gras te veranderen. Hierdoor wordt het gras minder 'stijf' en daardoor beter verteerbaar. Gevolg is dat de koe dan minder boert en dus minder methaan uitstoot.

Steun Deense overheid

DLF verwacht over 7 tot 8 jaar het ras in massaproductie te kunnen nemen. Doordat de DNA-structuur verandert kan het veredelingsproces sneller verlopen dan met de traditionele methode van veldproeven. De Deense overheid steunt het project. De Deense minister van landbouw Esben Lunde Larsen stelt in de media dat de tegenstelling tussen klimaat en groei van de landbouwproductie met dit nieuwe gras wordt opgeheven.

Scheten en boeren

DLF Seeds stelt in een bericht dat boeren en scheten van een koe methaangas bevatten dat 24 keer schadelijker is dan koolstofdioxide. "Als we de verteerbaarheid kunnen verbeteren met 1%, zal de uitstoot van methaan met 1-1,5% verminderen. Op EU-niveau zal een verbetering van de verteerbaarheid van 10%, gelijk staan aan een vermindering van methaan overeenkomend met 1 miljoen ton kooldioxide per jaar", aldus de zaadproducent.

Laatste reacties

 • Soms

  Ik vraag mij nog altijd af hoe men er bij komt dat koeien zoveel boeren en scheten laten. Volgens mij zijn het er bij mijn 100 koeien minder dan in de tweede kamer. En dat sneller verteerbaar gras dan weer minder uitstoot oplevert lijkt mij ook sterk. Droge stijve mest t.g.v. veel structuur levert juist minder uitstoot op. Aarhus hoopt gewoon de mooie sier te maken met dit nieuws.

 • alco1

  Ik las ook hoeveel kub methaangas er per dier vrij zou komen.
  Krankjorum.
  Alles afvangen en het hele energie vraagstuk wereldwijd is opgelost.

 • Domor

  In de pens wordt veel methaan geproduceert door de microben. Dat moet je niet allemaal letterlijk als boeren zien, maar met het herkauwen worden de proppen ook opgeboerd en daarmee kan veel gas ontsnappen. Als opvangen een reële mogelijkheid zou zijn, zou dat inderdaad uiterst interessant zijn. Maar dat betekent wel een volledig afgesloten stal.

 • alco1

  Domor. Ik bedoel dat cynisch; Sterk overtrokken die methaanproductie en daarbij is het ook nog een door de natuur geproduceerd product.

 • leijsen1

  Hoe wilt men het nu hebben. Koeien buiten moet maar doordat er meer gras in het rantsoen zit meer methaanuitstoot ,is niet goed voor het milieu. Beter is koeien binnen met een rantsoen met meer mais en energierijke producten. Hierdoor minder methaanuitstoot,dit blijkt uit de BEX. Maar ja dit volgens velen die er geen verstand van hebben ook weer niet goed voor de koeien. Wat wil men nu??

 • koestal

  vertel het maar niet in Den Haag,want dan is het morgen al weer verplicht !

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.