Rundveehouderij

Nieuws 2105 x bekeken 1 reactie

Franse blauwtong nadert België

In Frankrijk is een nieuw geval van blauwtong serotype 8 ontdekt in het district Meuse, op een kleine 85 kilometer van de Belgische grens.

De Franse veiligheidszone loopt daarmee in principe over een deel van België, maar de Belgische voedselveiligheidsdienst FAVV wil zelf voorlopig nog geen beperkingszone instellen.

Epidemie breidt zich uit over Frankrijk

In Frankrijk zijn de laatste tijd enkele honderden besmettingen met blauwtong 8 geconstateerd. Die epidemie breidt zich de laatste tijd weer verder uit en komt nu ook verder naar het noorden.

De koe in de Meuse is tot nu toe het enige bekende besmettingsgeval op minder dan 200 kilometer van de Belgische grens, zegt de Boerenbond in een uitleg: "Er komt pas een beperkingsgebied in België zelf indien er de komende weken voldoende nieuwe besmettingen opduiken die aantonen dat het virus actief circuleert bij onze grens."

Maatregelen in beperkingsgebied

Als er wél zo’n zone komt, dan mogen herkauwers beperkingsgebied pas verlaten na vaccinatie of nadat door laboratoriumanalyses aangetoond is dat ze immuun of niet besmet zijn. Drachtige dieren moeten voor de dekking of inseminatie gevaccineerd of getest zijn geweest. Voor slachtdieren gelden soepelere voorwaarden

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.