Rundveehouderij

Nieuws 5322 x bekeken 21 reacties

'Stagnatie melkveesector kost Nederland koppositie'

De onduidelijkheid over de toekomst van de melkveehouderij kan Nederland als landbouwland de koppositie kosten. Dat zegt Alexander van der Lely, bestuursvoorzitter van Lely Group, producent van onder andere de melkrobot en andere innovatieve landbouwapparatuur.

Van der Lely was gastspreker op het landbouwevent van de VVD, maandag in het Flevolandse Dronten.

De CEO van Lely zegt dat Nederland overal in de wereld wordt gezien als topland op het gebied van de landbouw. Maar die positie is niet gegarandeerd.

Onduidelijkheid fosfaatrechten

Van der Lely zegt dat de onduidelijkheid over de invoering van fosfaatrechten de economie remt. "Dat is mogelijk desastreus voor de koppositie van Nederland als landbouwland." De innovatieve ondernemer zegt dat Nederland creatief moet omgaan met de beperkte ruimte die er is. "We moeten goed met de beschikbare hulpbronnen omgaan. Met de melkrobot hebben wij systemen ontwikkeld waarin koeien zich vrij kunnen bewegen; de koe bepaalt zelf wanneer ze wil eten, wanneer ze wil drinken en wanneer ze gemolken wil worden."

Efficiënter melkvee houden

Van der Lely zegt dat ondernemers gedwongen door de omstandigheden moeten zoeken naar efficiënte manieren van melkveehouderij. "Als de prijs daalt, de kosten stijgen en de regels strenger worden, dan moet de boer wel kijken naar kostprijsverlaging, gericht op efficiëntie. Dat vraagt om een andere en slimmere aanpak."

Laatste reacties

 • kleine boer

  Wat bedoeld ie met lagere kostprijs ik lees hier vaak dat een robot toch vrij duur is met veel tegenvallende kosten toch weer terug naar simpele melkstal zonder veel poespas mis wel een slimmere aanpak....

 • leftturn

  preken voor eigen parochie?

 • Zents beheer

  Wat levert een koppositie in de wereld op voor de primaire producent ?
  Tot op heden slechts een marginaal inkomen voor zowat alle sectoren behalve de nertsen. Ik ben van mening dat de op één na grootse agro-exporteur wereldwijd slechts goed is voor de handel en industrie. Zeg maar: alles behalve de boer. Ik verkies dan liever een positie in het peloton die wat oplevert dan voorop fietsen tot je afvalt .

 • Zuperboer

  Wat zat er in je bidon Zents beheer zo vroeg op de dag? Als je op kop fietst weet je tenminste van wie je wat krijgt bij de ravitaillering!

 • agratax(1)

  Lely robots mogen dan de koe de vrijheid geven om zelf de melktijd te bepalen, helaas bepaalt de robot ook de vaste lasten voor het melken. De boeren die op een andere wijze melken kunnen deze kosten nog wel iets beinvloeden, door meer dieren te melken/machine of goedkopere melkers (gezinsleden in plaats van ingehuurde krachten) aan te wenden.

 • erwinvaneijk

  nederland koppositie ? in de kostprijs wel denk

 • ...............

  Alexander gaat z'n tarieven vast niet aanpassen.

 • KGB

  Stemming maken;Lely maakt zich vooral zorgen om de eigen omzet......

 • Farmer4life2

  Semi. Nederland is op veel vlakken verkeerd bezig zie o.a. ook onderwijs. Waar we koploper in waren, is nu een slap aftreksel aan het worden

 • melkveehouder .

  Taalvirtuozen zijn het. Nog niet zo lang geleden waren ondernemerschap en visie de stopwoorden waarmee ieder zichzelf respecterend adviseur, belangenbehartiger of accountant zich bediende om binnen te komen. Nu is het vooral slim ondernemen, slimme aanpak, slimme strategieën, slimme samenwerkingsverbanden en vooral slim investeren. Puur oeverloos geleuter om de beurs van de boer op zijn kop te krijgen en hem de laatste cent af te troggelen.

 • rub2

  Meneer van der lely heeft een mooie productiehal neer gezet dus daar moeten robots uitrollen. Het liefst zoveel mogelijk per dag. Deze man ziet als geen ander zo snel wanneer de markt stagneerd. Prima dan kan ik je nu vast vertellen dat de komende jaren de omzet nog wel verder terug gaat lopen. Wanneer de fosfaatrechten strak worden ingezet, (lees inkrimpen ) dan wordt er de komende jaren geen zak verdiend in de periferie. Maar dit heeft meneer lely ondernemer zoals ie is vast wel voorzien. Wie weet gaat de kletspaat weer lopen over paar jaar .

 • farmerbn

  We moeten stoppen met het op de borst kloppen. We zijn echt niet die topper in de landbouw. Tweede exporteur van de wereld maar trek daat de import vanaf en er blijft niet zo veel over.

 • W Geverink

  Hier in Canada worden ook veel melkrobots geplaatst en hier is de melkprijs altijd goed. Een dip in plaatsingen zou kunnen omdat het winter is. Nederlandse boeren boeren goed onder Nederlandse omstandigheden. Of buitenlandse boeren goed zijn in het op zijn Nederlands boeren weet ik niet omdat het Nederlandse platte land volgens mij geen heel populaire emigratiebestemming is voor buitenlandse boeren. De Nederlandse landbouw is volgens mij te vergelijken met het Nederlandse voetbal elftal. Ze kunnen zo nu en dan een hele goeie wedstrijd spelen maar dat ze een klasse appart zijn op de wereldschaal is lichtelijk overdreven.

 • groot731

  klopt, maar ga een Canadese boer de regeltjes eens proberen uit te leggen waar we hier aan moeten voldoen lopen ze na 5 min luid lachend weg...

 • hylkema.l

  Waarom gaan melkveehouders die over van alles en nog wat klagen niet naar Canada om daar te boeren.
  En wij melken al 18 jaar met een Lely en met tevredenheid.

 • jan doedel

  ik koop volgend jaar wel een paar jong gebruikte die komen er genoeg let maar op.

 • WGeverink

  De meesten zijn er al hylkema. Idd groot731

 • geen boer

  het is totaal offtopic aan het worden, maar ik weet nog niet of de Canadese boer het laatst lacht. Een Zwitsers scenario ligt op de loer waarbij onder druk van handelsverdragen een totaal gereguleerde en dichtgetimmerde markt open gaat, en iedereen opeens bij de veel efficiëntere buren gaat shoppen voor de helft van het geld.

 • WGeverink

  Beste geen boer. Wat is er zo geweldig aan de koppositie van Nederland als jij zoals velen s'nachts wakker ligt over hoe de rekeningen te betalen.

 • geen boer

  @ Geverink. Ik ben het helemaal met u eens dat vooral Nederlanders vinden dat Nederland een koppositie in de landbouw heeft. Voorts wordt er door de steeds toenemende regeldruk vanuit Haagse (ja Den Haag, niet Brussel) burelen bevolkt met praktijk-vreemde stoepschoonhouders flink aan onze concurrentiekracht gemorreld. Helaas zien deze mensen de relatie tussen de werkvloer en hun eigen salarisstrook (nog) niet.
  Dat laat onverlet dat we, naar mijn mening, de Canadese situatie niet moet verheerlijken als het ei van Columbus. Wanneer er ook maar een beetje aan de isolationistische muren rondom het land gemorreld gaat worden zijn ze niet meer competitief en gaat er productie naar de superefficiente zuiderburen. Het is niet voor niets dat zuivelproducten in supermarkten net over de grens de helft (!) goedkoper zijn. Ik gun u persoonlijk van harte dat het zo blijft, maar ooit gaat er verandering komen. Net als in Zwitserland, waar nu melkveeboeren stoppen om vleesvee te gaan houden, aangezien dit nog wel gecontigenteerd is.

 • WGeverink

  De situatie is hier heel anders dan in Nederland, geen boer. Emigranten uit Nederland zijn naar Canada toe gegaan niet omdat ze duizenden koeien willen melken maar omdat hier de mogelijkheid is om het geld te investeren in een voorspelbare en winstgevende sector. Hoe lager de kostprijs hoe hoger de winst. De melkprijs is immers bekend. Natuurlijk zouden er ook hier melkveehouders zijn die er genoeg hobby aan hebben om door te gaan als er voor zo weinig gemolken moet worden als bij jullie. Ik denk echter dat als er gemolken zou moeten worden voor wereldmarktprijzen er heel veel mee zullen stoppen of verder gaan met de akkerbouw tak. Veel melkvee bedrijven investeren geld in grond en machines.

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.