Rundveehouderij

Nieuws 10 reacties

Herstel zuivelmarkt steeds verder weg

Herstel van de zuivelmarkt na de zomer is veel te optimistisch, meent een toenemend aantal specialisten. Het duurt veeleer tot begin 2017 voordat de markt weer omhoog gaat.

Dit melden onder meer de Amerikaanse zuivel exportraad (USDEC), de topman van het Nieuw-Zeelandse zuivelbedrijf Westland Milk Matt O'Regan en zuivelkenner Mark Voorbergen. Aan deze groep kunnen met gemak meer namen worden toegevoegd. Bijna zonder uitzondering zijn ze niet erg positief gestemd. LTO Nederland was begin deze week dan ook een witte raaf in het gezelschap zwartkijkers, toen LTO zich voorzichtig positief uitliet over de zuivelmarkt.

Dalende olieprijs en hogere melkproductie

De negatievelingen laten zich inspireren door weinig gunstige berichten over de wereldeconomie, de voortdurend verder dalende olieprijs, die negatieve gevolgen heeft voor de koopkracht van veel landen en een aanhoudend hogere melkproductie dan voorzien. Dit is zowel het gevolg in de EU als in Nieuw-Zeeland. Ook in de VS blijft de melkproductie goed op niveau.

Melkpoeder en boter in interventie

Ondertussen nemen de voorraden nog steeds niet af. In de EU is sinds het begin van het nieuwe jaar zelfs een duidelijke toename zichtbaar van de hoeveelheden melkpoeder en boter die in interventie en private opslag worden gedaan. De hoeveelheid melkpoeder die in de eerste 2 weken van 2016 is ingeleverd voor interventie, is al meer dan een kwart van wat in heel 2015 is ingeleverd. De situatie is bij kaas niet heel veel ander. Daar zitten de voorraden vooral in opslag van bedrijven zelf. Toch beginnen ook kaasbedrijven de opslagregelingen van de EU langzaamaan te ontdekken. Zo zit vanuit Nederland al ruim 7.000 ton in private opslag.

Hogan wil langere interventie en opslag

Landbouwcommissaris Phil Hogan ziet ook het probleem en stelde woensdag voor om de interventie- en opslagregelingen dus alvast te verlengen tot eind september van dit jaar.

Laatste reacties

 • BO(skabout)ER

  ik ben niet voor meer interventie. Gewoon lage melkprijs accepteren anders komt er nooit een eind aan.

 • Zents beheer

  @17:17 Slimme kabouters daar in het bos.

 • PieterNZ

  Het melk quotum moest eraf, de boeren gingen voor marktwerking ! Blijkt de markt verzieken te zijn geworden.
  Ben ook eens benieuwd hoelang de Europese belasting betaler dit wil blijven steunen.

 • mtseshuis

  @PieterNZ heldere kijk! Heb ik helaas ook altijd al gezegd, er zijn er hier veel teveel die voor een appel en ei konden melken zeiden ze...
  Verder eens met boskabouter: GEEN interventieuitbreiding, laat iedereen het zuur maar meemaken, ook de toeleverende industrie die nog steeds meent dikke winsten te moeten maken, ook maar eens een toontje lager gaan zingen...

 • xw

  Wij denken dat die bos(skabout)er de verkeerde paddestoelen heeft gegeten. Moet je wel mee opletten hoor.

 • Schraar

  LTO doet aan wishfull thinking, hopen dat het over een half jaar beter gaat en de RABO zegt altijd dat het over een half jaar beter gaat, dat deden ze een half jaar gelden ook.
  Ga er maar van uit de melkprijs nog eerder gaat zakken dan stijgen en er is geen enkele reden om te denken dat daar dit jaar nog verbetering in komt.
  We moeten eens ophouden met hopen en daadwerkelijke maatregelen treffen. Het aanbod moet hoe dan ook naar beneden. Nu het quotum weg is zullen de bepleiters hiervan, de zuivelindustrie, hun verantwoordelijkheid moeten gaan nemen en middels een fabrieksquotum of een A/B systeem hun leden/leveranciers beperken in de melkproductie. Doen ze dat niet dan is de ramp niet te overzien.

 • alco1

  Schaar. A en B prijzen kan alleen als je de markt voor een bepaald eindproduct in je eigen handen hebt.
  Dit kan nu b.v. voor biologisch.
  Als het een product is waar meerdere voor produceren kan dit niet.
  Om het uit te leggen.
  Gewone kaas wordt geproduceerd.
  Twee prijzen systeem zal een verschil maken in prijs.
  Echter moet de betere A prijs uit B prijs komen. Natuurlijk zal er door die boeren aan die fabriek minder gemolken worden. Wat resulteert in dus geen geld voor betere A prijs. Met het gevolg: Onderbezetting met hogere kostprijs, wat de fabriek uit de algehele markt drukt.
  Maar goed. Dit snappen velen niet.
  Herstel zal er pas komen als de boeren tot bezinning komen, dat extra melk leveren meer kost dan opbrengt.

 • BO(skabout)ER

  op zich kan je het ook anders bekijken er is niet te veel melk, maar er is te veel olie. Als de olieprijzen hoog waren reken maar dat de melkprijs ook een stuk beter was. Alle economieën draaien daardoor minder.

 • Schraar

  A en B prijzen gelden alleen voor de melkprijs van de boer, niet voor de producten die er van gemaakt worden. Iedere melkfabriek heeft een basis afzet die al jaren loopt en het meeste rendement geeft. Op basis hiervan wordt het A-quotum vastgesteld. Wat de boer meer levert wordt B prijs.
  Bij een grote vraag op de wereldmarkt zoals iedereen continu werd voorgehouden kan de B prijs net zo hoog liggen als de A prijs. Als er echter een overschot is zijn het de laatste liters die het minst opbrengen. Deze moeten in slecht renderende producten gestopt worden, moeten opgeslagen worden of de melk moet zelfs op de spotmarkt aangeboden worden omdat de fabriek er niets mee kan.
  Deze melk moet dan ook de spotmarktprijs krijgen. Als het verschil tussen de A prijs bijv 34 cent en de B prijs, bijv 18 cent maar groot genoeg is zullen de melkveehouders het wel laten om deze B melk te produceren. Als er geen A/B systeem is en iedere boer gemiddeld 28 cent beurt, blijft iedereen gewoon doormelken. Een goed uitbevoerd A/B systeem geeft dus een directe prikkel om minder melk te leveren en dat is waar het vandaag om gaat.

 • PieterNZ

  Dit is de spijker op z'n kop Schraar !!!

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.