Rundveehouderij

Nieuws 3528 x bekeken 3 reacties

Smartphone herkent verboden groeihormoon in melk

Wageningen - Onderzoekers van Rikilt Wageningen UR zijn er in geslaagd, in samenwerking met onderzoekers uit Los Angeles en Jena, een eiwitchip op een smartphone te ontwikkelen waarmee gebruik van het verboden groeihormoon rbST kan worden aangetoond in melk.

Recombinant bovine somatropine (rbST) is een hormoon dat kan worden gebruikt om de melkproductie van koeien te verhogen. In de Europese Unie is het toedienen van dit hormoon al sinds 2000 verboden, onder meer omdat koeien er uierontstekingen en klachten aan de poten van kunnen krijgen. Handhaving van het verbod is echter lastig, omdat er nog geen betrouwbare tests op de markt zijn. Deze smartphonetest levert hiervoor een belangrijke aanzet, aldus de onderzoekers.

Het gebruik van verboden groeihormonen gaat gepaard met veranderingen in de concentraties van bepaalde eiwitten en de vorming van antilichamen tegen het groeihormoon. Deze veranderingen kunnen door de eiwitchip met een smartphone worden gemeten in de melk en zijn een indicatie voor de toediening van het illegale groeihormoon.
Uniek aan deze nieuwe methode is, volgens de onderzoekers, dat voor het eerst een patroon van eiwitspotjes op een micro glasplaatje uitgelezen wordt door een eenvoudige smartphone. Hoe gedetailleerder het patroon hoe meer aanwijzingen er zijn voor het gebruik van een verboden groeihormoon.

Laatste reacties

 • el

  Erik,volgens de monsanto verkopers die in de negentiger jaren langs kwamen om dit product te verkopen ,was rbst na de injectie niet aan te tonen in de melk omdat de koe zelf ook bst aanmaakt die ze nodig is voor de melkproductie. Een boost rbst zou de koe stimuleren om meer te vreten en zou daardoor meer melk produceren.Groeihormoon?

 • veldzicht

  Volgens mij is hier in Nederland en de hele EU nog nooit BST.verkocht of gebruikt,
  waarom dan hier testen? Of geldt  dit onderzoek voor de V.S. ,zo ja, en laat ze het dan lekker zelf doen.

 • el

  Er word een premie betaald als je geen rbst gebruikt, nu hebben de melk verwerkers een manier om de melk te testen op het bedrijf.

Of registreer je om te kunnen reageren.