Rundveehouderij

Nieuws

Sentiment draait iets, moeilijke tijden zuivelmarkt blijven nog wel even

Voor de derde keer op rij weet Fonterra een indrukwekkende plus te realiseren op de online-veiling Global Dairy Trade (GDT). Voor de Bank of New-Zealand is het aanleiding om weer een kostendekkende melkprijs te voorspellen voor de 'kiwi'-boeren.

Ze zullen dit seizoen geen NZ $3,85 per kilo vet en eiwit ontvangen, maar NZ $5,00 (bij de huidige koersen €21,28 per 100 kilo in plaats van €16,34).

Daarbij daalt de melkaanvoer fors in Nieuw-Zeeland. De Rabobank is niet verbaasd  als dit seizoen maar liefst 10 procent minder melk wordt aangevoerd in Nieuw Zeeland. Ook dat zou goed nieuws zijn voor de melkprijs.

Grote vraag is: is daarmee het wereldwijde dal in de zuivelprijzen ook achter de rug, en zal de vraag naar melk weer aantrekken?

Sentiment lijkt te keren

Dat is niet gegarandeerd. Het dieptepunt op de zuivelmarkt is voorlopig gepasseerd, zo menen vrijwel allen die iets hebben te melden over de zuivelmarkt. Ook het o zo belangrijke sentiment lijkt iets te gaan keren. Na de eerste positieve GDT-veiling bleef iedereen sceptisch, na de tweede ook nog, maar sinds de derde wordt het moeilijk om helemaal negatief te blijven.

Daarmee heeft Fonterra toch een knappe prestatie neergezet. Het bedrijf heeft het natuurlijk niet alleen voor het zeggen - zie de zes maanden durende daling van de GDT-noteringen, maar op het ultieme moment heeft Fonterra toch zijn kansen gegrepen en de noteringen vakkundig een aantal forse stappen omhoog gezet. Dit werd bereikt door een flinke beperking van het aanbod van zuivel dat voor de klok komt en duidelijk te maken dat ook de leden inzetten op een lagere productie. De termijnhandel in Nieuw-Zeeland werkte ook niet tegen.

Zuivelmarkt blijft onder druk staan

Toch is er nog altijd geen echt herstel van de vraag. Bij het wegblijven van Rusland en China als grote kopers van met name melkpoeders, moesten elders afnemers worden gevonden. Dat is voor een belangrijk deel gelukt. Vooral in Zuid-Oost Azië, het Midden-Oosten en Afrika zijn veel nieuwe kopers gevonden. Zij verzachtten de pijn van een moeizamer afzet, maar kochten wel tegen lagere prijzen. Bovendien waren zij niet in staat de volledige toename van de melkproductie op te nemen. Zonder extra vraag blijft de zuivelmarkt onder druk staan.

Of registreer je om te kunnen reageren.