Rundveehouderij

Nieuws 7 reacties

Inseminator heeft vaker incident met agressieve koe

Arnhem - Inseminatoren krijgen steeds vaker te maken met agressieve koeien. Dit melden Nieuwe Oogst en CRV.

CRV constateerde begin dit jaar dat er zich meer en ernstigere incidenten voordoen. Jaarlijks raken zo'n dertig tot veertig inseminatoren gewond door agressieve koeien. Om dit aantal te verminderen, heeft de fokkerij-organisatie een adviesbrief naar veehouders gestuurd. Daarin wordt gevraagd om de te insemineren koeien van tevoren vast te zetten, zodat een inseminator de koeien niet zelf uit de koppel hoeft te halen. Dit gebeurt op de meeste bedrijven al.

In Nieuwe Oogst geeft de Duitse koeiengedragsdeskundige Philipp Wenz van het Low-Stress-Stockmanship aan dat de incidenten waarschijnlijk worden veroorzaakt doordat veehouders steeds minder tijd tussen hun koeien doorbrengen, omdat het bedrijf steeds meer gemechaniseerd is en dagelijks werk geoptimaliseerd. Daarnaast kan door het fokken op melkproductie de aandacht voor het karakter verminderd zijn.

Laatste reacties

 • kleine boer

  In het verleden kwamen ze altijd op redelijke vaste tijden 1 en 2e route toen zijn er bij crv boel nieuwe aan het roer gekomen en was het er wisselend dus er lastig voor mij om er bij te zijn wat in het verleden in 90% vd gevalllen wel er bij was. Heb er toen wat van gezegd ging het weer beter maar suste weer weg weer wat van gezegd en nu gaat het eigenlijk weer goed. Dus ze hebben het vind ik ook beetje zelf in de hand komen ze op redelijke vaste tijden kun je mooi zorgen dat je erbij kan zijn. Hier staan ze dan vast vanuit melkstal in oude grupstal dus zijn al vast staan gewend dat scheelt ook stuk denk ik. Dus crv vaste tijden werken boer er veel makkelijker ff erbij en ongelukken voorkomen ff in de neus pakken bij lastige en klaar ook sneller dragend bij rust hier gem 1,2 ins per koe

 • bb40

  Eens met kleine boer, de ene keer komen ze met de eerste route om 12:00, de volgende dag onder het melken als de koe in de melkstal staat.
  En op zondag valt er helemaal geen peil op te trekken.

 • veldzicht

  Als de inseminator eerst zelf de koe uit de koppel moet gaan lopen zoeken en vangen zou ik zeggen laat maar lopen,dan leert zo,n boer het wel voor de volgende keer.
  als je de koe vast zet met voer en water kan ie best een poos vast staan.

 • dayo

  gewoon zelf insemineren heb je niet dat gezeur van hierboven helemaal niet en als de koeien buiten lopen hoef je ook geen koe(ien) halve of hele dag op stal te houden tot die inseminator eens komt, hier 1,7 ins per koe tkt 382 dgn

 • flyinghollander

  Day gezeur? Als crv inderdaad beetje vaste tijden aanhoud is het toch niet moeilijk even die koe vast te zetten. En die ene dag dat koe binnen staat is echt geen ramp beetje mieren....... wat je doet

 • Kriek

  Ga als melkveehouder maar eens de route rijden van de inseminators, dan kun je zien hoeveel tijd het kost om koeien op te zoeken die niet vast staan.
  Zet ze gewoon in een ligbox aan een halster vast kunnen ze ook gaan liggen.
  Dan komen ze in de toekomst op tijd, maar dan krijgen ze weer meer koeien om te insemineren.
  Ja zo blijft t altijd wat.

 • wimkr

  Wij insemineren volgens RMS, dwz we zoeken zelf de tochtige koeien op en insemineren deze. Komen elke dag op het zelfde tijdstip op de verschillende bedrijven.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.