Rundveehouderij

Nieuws 3103 x bekeken

Amerikaanse stieren bovenaan NVI

Het Holstein-ras is ontwikkeld in Noord-Amerika. De laatste 40 jaar is het ras wereldwijd verspreid maar nog altijd overheerst de VS in de indexlijsten.

De Amerikaanse stier Bookem staat op basis van zijn Nederlandse dochters aan kop. Op NVI-basis staat hij zelfs 50 punten hoger dan de nummer twee, G-Force. In de VS maar ook elders zijn al vele dochters van Supersire, McCutchen en Robust aan de melk. Deze drie jonge stieren verslaan alle concurrenten uit andere fokkerijlanden en staan aan kop in de NVI interbull-lijst.

Nederlandse stier Atlantic op drie

In Nederland vallen de volle broers Atlantic en Titanium op. Atlantic is al jarenlang bekend vanwege zijn hoge fokwaarde en staat op de derde plaats in de NVI-rangschikking. Titanium is twee jaar jonger en ingezet vanwege zijn hoge genomicverwachtingen. Nu beide stieren dochters aan de melk hebben, zijn de verschillen uiterst klein.

Roodbont: weinig spektakel

De roodbonte stieren levert weinig spektakel op. Koploper Bolero verstevigt zijn nummer 1-positie maar de stier is dood. Zijn volle broer Red Cliff staat op plaats 7 met veel melkaanleg. Zijn dochtergroep liet een goede indruk achter maar zijn index voor exterieur is gemiddeld. De Vrendt Aram heeft voor het eerst melkgevende dochters in zijn fokwaarde. Zijn vererving heeft geen zwakke punten en zodoende komt hij op plaats 6.

Fleckvieh hogere fokwaarde

Voor het dubbeldoeltype zijn er vele opties. In het algemeen geld dat de Fleckvieh-stieren een veel hogere fokwaarde hebben dan de MRIJ en beide rassen hebben beduidend meer NVI-punten dan de Fries Holandse stieren. Van de Fleckvieh-stieren met Nederlandse dochters staat Vanstein aan de leiding. Rumbo is een grote stijger maar voor zijn secondaire kenmerken en exterieur zijn nog onvoldoende gegevens in Nederland. Bij de MRIJ zijn halfbroers Rivaal en Ron opvallende stieren.

Of registreer je om te kunnen reageren.