Rundveehouderij

Nieuws 4483 x bekeken 14 reacties

Prijsindex Fonterra op laagste punt ooit

Auckland - De Fonterra-beursindex is woensdagmiddag gedaald tot onder het niveau van 2009. Hiermee is het laagste punt van de vorige zuivelcrisis overschreden, maar het is ook gelijk het laagste punt sinds de start van de veiling in 2005.

De index noteert op 566 punten, het vorige dieptepunt was op 1 juli 2009 en lag op 573 punten.

Vollemelkpoeder

De prijs van de zuivelproducten daalde woensdag over de gehele linie. Het voor de veiling belangrijkste product in volume, vollemelkpoeder, daalde met meer dan 13 procent naar 1.848 dollar (€1.679) per ton. Bij levering in oktober daalt de prijs het meest, 14,2 procent. Alleen in juli 2009 werd minder voor vollemelkpoeder betaald, toen lag de prijs net 19 dollar hoger per ton. Ten opzichte van vorig jaar is de prijs van een ton vollemelkpoeder met 40 procent gedaald.

Mageremelkpoeder

Voor Europa is de handel en prijs van mageremelkpoeder het belangrijkst. Dit product wordt het meest verkocht door en aan de EU-landen. Het product brengt met 1.702 dollar (€1.546) per ton 10 procent minder op dan op de vorige veiling. Ook van dit product gaat de prijs in oktober het meest onderuit, min 13,6 procent. Mageremelkpoeder brengt nog minder dan de helft op ten opzichte van de veiling van 15 juli vorig jaar.

Boterolie

Ook boterolie hield niet stand en ging omlaag met ruim 10 procent. Hoewel de prijs in het afgelopen jaar flink daalde, bereikte het met een notering van 2.621 dollar (€2.381) niet het dieptepunt. In mei 2012 werd er namelijk minder betaald met 2.499 dollar per ton.

Aanbod gelijk

Hoewel het veilingresultaat anders doet vermoeden, was het aanbod niet veel anders dan op de voorgaande veiling. Er werd beide keren ruim 31.000 ton zuivel verkocht. Het aanbod ligt zelfs 5.000 ton lager dan vorig jaar. Hiermee wordt wel duidelijk in welke sfeer de huidige markt zich nu bevindt.

Laatste reacties

 • tinus888

  en wordt allus nog verkocht of gaat er nog de opslag in?

 • eg wel

  Vol blijven houden dat de extra melk door Europa geproduceerd (geexporteerd moet worden) na het afschaffen van het quotum, maar een druppel op de gloeiende plaat is.

 • John*

  als je moet produceren voor wereldmarktprijzen is er maar een manier om te overleven en dat is continue op blijven schalen.

 • Schraar

  Opschalen met aankoop dure fosfaatrechten en grond bij een lage melkprijs is onmogelijk, of je moet nog een hele grote zak met geld hebben liggen.
  Het enigste wat je als melkveehouder op dit moment kun doen om te overleven is geen enkele uitgave doen dan echt nodig is en hopen dat de bank meewerkt met stop zetten aflossing en eventueel een extra lening. 
  Gezien de ontwikkeling in NZ zal de melkprijs nog veel verder doorzakken en is er nog geen enkel zicht op herstel. Dit wordt echt OVERLEVEN.

 • Ishtar


  Ik zou nu wel eens een brede analyse willen zien van,
  -Lodders VVD
  -Geurts CDA
  -Dijkgraaf SGP
  -immers daar stemmen boeren veel op, dus die moet je vragen voor visie en plannen.
  -dat zijn de stemmen lokker van NL voor de agrarische sector......
  -er zjn 2 mogelijkheden.
  -ze hebben geen visie ==> dan zijn ze onbekwaam of niet?
  -en als ze wel visie hebben, dan kan de achterban er nog veel van leren, en zo kan je er nog een keer op stemmen.
  -waarom zou je als boer cda en sgp en vvd nog serieus nemen?
  -nu het er op aan komt geven ze niet thuis?
  -kom op boeren en boerinnen, zo wordt het nooit wat, jullie stemmen op deze partijen omdat jullie dat altijd gedaan hebben.
  -stem dan blanco of niet, ipv op populisten van de cda, sgp en vvd.
  -maar goed, waar blijven hun opinie artikelen van deze boerenbelangenbehartigers????
  LTO maat begint al over de natuur te klagen, lekker makkelijk als ie totaaal gefaald heeft voor de melksector?
  -waarom laten jullie falende bestuurders zitten?

 • Ishtar

  Totaal vergeten, het is de schuld van Rusland!!!!

 • farmerbn

  Eigenlijk is het raar dat zo'n druppeltje zuivelproduct zoveel invloed heeft op de melkprijs. Als we dat druppeltje in de zee goeien, gaan we weer naar 40 cent per liter.

 • Mozes

  @Isthar, de melkprijs wordt bepaald door vraag en aanbod en wordt niet door de politiek bepaald zoals jou arbeidsongeschiktheidsuitkering wegens psychische instabiliteit. 

 • poldes


  waar blijven de Nederlandse zuivelindustrie met die altijd hoge toegevoegde waarde aan haar geproduceerde producten?   

 • farmer135

  Dat is de handel : en klein beetje teveel product kan de prijs al sterk doen dalen, en een
  beetje te weinig, flink doen stijgen.

 • Fermer

  @Mozes, de vraag en aanbod materie wordt in grote mate door jou politiek geregeld. Zie oa. de Nederlandse eisen aan boerderijproducten en productiemethodes en dit mbt. wat er in de Nederlandse supers aangeboden wordt. Ook het hele Ruslandverhaal is slechts een strop voor de EU-landbouw, geheel politiek gestuurd.
  @poldes, de meermelk in Nederland wordt gewoon tot poeder en foliekaas verwerkt, producten zonder meerwaarde want daarvoor moet je een echte afzetmarkt veroveren. Overigens lag de verwaarding van RFC altijd al ver achter bij de andere grote zuivelspelers.

 • japke33

  Eens met Schaar! En ook een beetje met ishtar. Die mensen worden nooit op het matje geroepen voor alle onzin die ze uitkramen.
  En het gedrag van LTO is totaal beschamend. Maar daar ben ik geen lid van, dus ik kan ze er niet op aanspreken. Maar het deugt van geen kanten dat Schenk is vertrokken met de noorderzon. Die zag dit allang aankomen!

 • Jaap39

  Kaas gaat alweer omhoog

 • eg wel

  Eind van dit jaar kunnen de melkprijzen weer boven het langjarig KWIN-gemiddelde van €34,50 uitkomen.aldus ING.
  Begin toch licht te twijfelen aan deze voorspelling.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.