Rundveehouderij

Nieuws

Miniem percentage kalveren te jong opgezet

Zeist - De Stichting Kwaliteitsgarantie Vleeskalversector (SKV) legde vorig jaar 313 sancties op voor het opzetten van te jonge vleeskalveren.

De leeftijdsgrens ligt bij veertien dagen en is ingesteld om het antibioticagebruik te verminderen. Het ging daarbij om 422 kalveren, of te wel 0,02 procent van alle opgezette kalveren van in dat jaar. Dit blijkt uit het jaarverslag 2014 van SKV.

Controle op verboden stoffen

Een van de belangrijkste taken van SKV is de monitoring van verboden stoffen. Afgelopen jaar zijn 12.316 koppels kalveren visueel beoordeeld, waarvan bij 2.597 urine-, haar- of bloedmonsters zijn genomen. Dit leidde tot drie gevallen met afwijkende uitslagen.

Op twee bedrijven is in tien urinemonsters AOZ, een afbraakproduct van furazolidon, aangetoond. Op een derde kalverbedrijf werd in vier urinemonsters en vier haarmonsters clenbuterol aangetoond.

Importrestricties vanwege dierziekten

Verder hielden zes kalverhouders zich niet aan de importrestricties voor kalveren uit gebieden met een besmettelijke dierziekte. Vanwege klassieke en Afrikaanse varkenspest mochten er geen kalveren uit delen van Polen, Letland, Litouwen en Estland ingevoerd worden of was dit alleen onder strikte eisen mogelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.