Rundveehouderij

Nieuws 8 reacties

Dijksma komt met reactie op Zembla

Den Haag -Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken komt met een schriftelijke reactie op de uitzendingen van tv-programma Zembla over de melkveehouderij.

Hoewel ze in de uitzending zelf haar reactie heeft mogen geven, heeft ze het gevoel dat ze niet haar volledige verhaal kwijt kon in de uitzending. "Dat gevoel delen sommige anderen die ook in de uitzending waren", zegt de staatssecretaris tijdens een debat over dierenwelzijn in de Tweede Kamer.

Kamerleden van PvdD, SP, PvdA en D66 spraken hun zorg uit over de industrialisering van de melkveehouderij. "Ik vind het verschrikkelijk dat melkkoeien na twee tot drie jaar afgeschreven zijn en worden afgevoerd van de bedrijven omdat ze niet meer op hun poten kunnen staan", zegt Gerard Schouw (D66). Hij vraagt hoe ervoor gezorgd kan worden dat de melkveehouderij duurzamer wordt.

Dijksma nuanceert het beeld van Schouw, maar zegt dat met haar heel veel spelers in de melkveehouderij tegen de industrialisering van de sector zijn. "Aan de terechte zorg over de gemiddelde leeftijd van de melkkoe wordt door de sector gewerkt", zegt Dijksma.

Laatste reacties

 • geen boer

  waarom slagen we er niet in het beeld dat modernisering ten koste gaat van dierwelzijn om te draaien?
  Dacht de consument nu werkelijk dat die koe van 100 jaar geleden een beter leven had; in de winter vast staan op de grup en in de zomer het grootste deel in een negatieve energiebalans? Onderwijl tierden MKZ, runderpest, miltvuur en Aujeszki welig.
  Wie kan dit op een aansprekende manier rechtzetten?

 • farmerbn

  Een koe gaat langer mee dan een mobieltje. Er moet ook een wet komen dat consumenten pas na zo'n 7 jaar weer een ander mobiel mag kopen. Als die wet er is dan pas kan LTO aan tafel met de overheid om ook zoiets te regelen over koeien.

 • koestal

  Indusrialisering door kostenstijging en regelgeving,het wordt de boer opgedrongen om te presteren ,het is niet meer zoals in de tijd van Ot en Sien dat boeren een levenswijze was !

 • EMERGO!

  Vergeten we niet ook te melden dat de Nederlandse sector, welke term welig gebruikt wordt, de koeien produceert met de hoogste LEVENSPRODUCTIE wereldwijd?
  Meld daar dan direct bij dat dit komt door uitgebalanceerde voeding, goede managers en ondernemers die zorg hebben voor hun dieren, die niet koste wat kost het uiterste uit hun koeien trekken!
  Kijk eens over de grenzen! Zie hoe het in landen als Polen, Tsjechie, Rusland en verder gaat! ik heb daar 'onze' export vaarzen gezien en neem van mij aan: zo zijn ze NOOIT uit Nederland vertrokken!
  Kom eens uit die bekrompen rol, kijk over de grenzen! We willen 1 Europa, dan ook een gelijk speelveld voor iedereen!

 • J en M

  Zal voor zomerreces wel niet meer lukken..........

 • leijsen1


  Sharon Dijksma ,een gouden wijf voor de sector. Hier kan de Hr Romijn nog wat van leren met uitspraken als'ik had niet verwacht dat de nederlandse rundveehouder zo ambitieus was'. Te triest voor woorden.

 • joohoo

  Schouw vergeet voor het gemak dat het oud party genoot Brinkhorst was met de uitspraak ; we hebben de dieren om te verbruiken en niet om te gebruiken?.

 • Elevage

  heeft Sharon ook eens aan den lijve ondervonden hoe de TV-producenten de informatie 'vertalen' 

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.