Rundveehouderij

Nieuws 1848 x bekeken

Denkavit start met vloeibare grondstoffen

Voorthuizen - Kalverintegratie Denkavit start met het gebruik van vloeibare grondstoffen als basis van de kalvermelk.

Op deze manier kan de integratie beter inspelen op de ontwikkelingen op de grondstoffenmarkt. Er zijn grote verschillen in de beschikbaarheid en prijzen van grondstoffen voor vloeibare grondstoffen als vetten, wei of melkpoeder. Daar kan de integratie nu niet optimaal van profiteren. De integratie beschikt over ruim voldoende ervaring in het gebruik van vloeibare grondstoffen. In Duitsland en Italië wordt er relatief veel mee gewerkt en ook beleverd het bedrijf een aantal Nederlandse vrije mesters.

Denkavit heeft een aantal geschikte kalverbedrijven uitgezocht en die uitgerust met een installatie om volledig vloeibaar te kunnen voeren. Omdat vloeibare zuivelgrondstoffen maar beperkt houdbaar zijn, is gekozen voor gemiddeld grotere bedrijven. Dat betekent niet dat kleinere bedrijven niet geschikt zijn. Ook speelt de opslagruimte bij kleinere bedrijven een rol, de voersnelheid is te laag voor grote tanks wat het risico op bederf verhoogd. Het grootste kritische punt aan het vloeibaar voeren is de hygiëne. Na elke partij moet een opslagtank goed schoongemaakt worden. Dat vraagt wel voldoende aandacht van de kalverhouder, ook al verloopt het reinigen via een automatisch systeem.

Of registreer je om te kunnen reageren.