Rundveehouderij

Nieuws

Trend naar minder aureus in tankmelk

Deventer - Het aantal tankmelkmonsters waarin mastitisverwekker Staphylococcus aureus wordt aangetoond daalt gestaag. Dat meldt Christian Scherpenzeel, uiergezondheidsdeskundige bij de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).

De daling is in 2010 ingezet, maar er is vooral winst geboekt in de laatste twee jaar. In 2010 werd in 73 procent van de tankmelkmonsters S. aureus aangetoond. In 2014 was dat nog in 68 procent van de monsters. De daling is vastgesteld op basis van de uitslagen van de bedrijven die deelnemen aan Tankmelk Uiergezondheid Standaard. Hierin wordt tankmelk tien keer per jaar onderzocht op de meest voorkomende mastitisverwekkers. Het percentage van de tankmelkmonsters waarin S. aureus wordt aangetoond, ligt sinds de tweede periode van 2014 structureel onder het jaargemiddelde van de afgelopen vier jaar.

Mogelijke verklaring voor de verbetering is de introductie van het S. aureus-onverdacht certificaat in het voorjaar van 2014. Dit certificaat wordt uitgereikt aan veehouders die de chronische mastitisverwekker kunnen beheersen in de tank. Het aantal certificaathouders is in zes maanden tijd gestegen van 5 naar 7 procent. Dat strookt ook met de afnemende percentages van de tankmelkmonsters waarin S. aureus wordt aangetoond. S. aureus is een koegebonden bacterie. De GD meldt dat 80 procent van de besmettingen met koegebonden bacteriën plaatsvindt tijdens het melken. Bacteriën worden via niet goed gereinigde apparatuur, melkdoeken of handen, van koe naar koe overgedragen.

Of registreer je om te kunnen reageren.