Rundveehouderij

Nieuws 2054 x bekeken 7 reacties

ChristenUnie wil onderzoek naar alternatieven melkveerechten

Den Haag – ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber wil staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken vragen om andere mogelijkheden te onderzoeken dan productierechten voor de melkveehouderij als het fosfaatplafond wordt overschreden.

"De staatssecretaris schermt met melkveerechten, maar er zijn ook nog andere mogelijkheden, bijvoorbeeld een fosfaatquotum. Ik wil de staatssecretaris vragen of zij bereid is om verschillende opties uit te werken zodat de Kamer zich ook uit kan spreken voor een échte oplossing voor de lange termijn", aldus Dik-Faber in de aanloop naar het debat over de grondgebonden melkveehouderij in de Tweede Kamer.

De ChristenUnie constateert dat de wet en de AMvB niet daadwerkelijk zorgen voor een verantwoorde groei. "Groei van alle individuele bedrijven wordt welhaast beschouwd als recht, terwijl we met elkaar onherroepelijk afstevenen op het fosfaatplafond. Het is, net als bij de PAS dreigt te gebeuren: wie het eerst komt, die het eerst maalt", aldus Dik.

ChristenUnie wil dat een deel van de nog beschikbare fosfaatruimte wordt gereserveerd voor extensieve melkveebedrijven die de ware grondgebonden groeiers zijn.

Laatste reacties

 • kiepel

  Ik ben het net haar eens.

 • ae-ea

  dus quotum opdelen in koerechten

 • landboer


  Straks hebben we inplaats van 1 melkquotum 10 andere quota!

 • tikka


  Ik vind dat ze gelijk heeft, voor boeren met genoeg grond moet uitbreiding in de toekomst geen belemmering zijn door uitbreiding van nagenoeg grondloze boeren.

 • j.verstraten1

  Ja prima, en ook fosfaatruimte reserveren voor akkerbouwers die koeien willen gaan melken want die zijn ook extensief. Waarom gaven we die extensieve veehouders eigenlijk ook niet extra quotum ipv die 5% verruiming over iedereen heen verdelen? En dierrechten voor intensieve bedrijven ook afschaffen en grondgebonden maken. Mest is mest. Waarom zou een extensieve koeienboer wel meer dieren mogen houden en een extensieve kippenboer niet meer kippen?

 • boerindorp


  Dom plan, je zou uitsluitend ruimte moeten bieden aan het best duurzame concept,  'extensief' is hiervoor geen garantie.

 • Fermer


  @j.verstraten1, wanneer extensieve veehouders en akkerbouwers (meer) dieren willen gaan houden, dan weigeren ze toch gewoon een jaartje alle mest? Wanneer dan de afzetkosten voor de mest van de intensieve bedrijven zo oplopen, dan gaan er vanzelf wel een aantal failliet, en komt er genoeg fosfaatruimte en/of dierrechten beschikbaar.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.