Rundveehouderij

Nieuws 3313 x bekeken 3 reacties

Mortellaro overspoelt Zwitserland in tien jaar tijd

Bern - In Zwitserland heeft 30 procent van de koeien te maken met een infectie van Mortellaro, een besmettelijke klauwaandoening. Meer dan 70 procent van de Zwitserse bedrijven heeft inmiddels al een of meer gevallen van deze ziekte gehad. Tot tien jaar geleden speelde de klauwaandoening in Zwitserland nog geen rol van betekenis. Dat meldt het Zwitserse landbouwblad Agri.

Volgens Johanna Becker, verbonden aan de universiteit van Bern, hebben nagenoeg alle bedrijven (98,7 procent) op enig moment wel een koe met klauwproblemen. In toenemende mate speelt Mortellaro daar een rol in. De verwachting is dat dit verder toeneemt. Als voorbeeld gelden Frankrijk en Nederland, waar de ziekte nog breder verspreid is.

Een Canadese studie uit 2008 toont aan dat nagenoeg alle bedrijven geïnfecteerd kunnen raken. Met name in vrijloopstallen. De studie wees uit dat Mortellaro op 97 procent van de bedrijven met vrijloopstallen voorkwam. Op aangebonden stallen lag het percentage op 70 procent.

Laatste reacties

 • koeboertje

  Als je nog geen mortelaro onder je koeien hebt ,een gesloten bedrijfsvoering hanteren en geen mensen zonder bedrijfsschoeisel toelaten in je stal

 • Jan van het Zand

  De aanbindstal is in Nederland verboden binnenkort.

 • Agri-Vitals

  Derma Health Powder

  Natural product for Mortellaro treatment- it is easy to use, effective and at very good price

  Natuurlijk product voor Mortellaro behandeling
  Droge bad met Derma Gezondheid Powder hulp bij hoeven problemen.
  Het is gemakkelijk te gebruiken, effectief en in zeer goede prijs.

  De stabiele hygiëne is erg belangrijk om bacteriën en Derma healt Powder bestrijden is een product dat je stabiel schoon houden

  agrivitals.com

Of registreer je om te kunnen reageren.