Rundveehouderij

Nieuws 655 x bekeken

Fonterra verhoogt toeslag op bio-melk

Auckland - Fonterra gaat haar toeslag voor biologische melk per 1 juni 2015 verhogen van NZ$1,05 naar NZ$1,50 per kilo milksolids (gecombineerd vet en eiwit).

Omgerekend naar Nederlandse omstandigheden, bij de huidige koers, gaat het om een verhoging van de toeslag van 5 naar bijna 8 cent per kilo melk bij 4,4 procent vet en 3,2 procent eiwit. De Nieuw-Zeelandse zuivelonderneming geeft aan dat steeds meer mensen kiezen voor biologische zuivel, ook in belangrijke groeigebieden als Zuidoost-Azië, China en de Verenigde Staten. Daarom wil Fonterra haar bio-activiteiten verder uitbreiden.

Met deze aankondiging lijkt Fonterra haar biologische divisie weer op de rit te hebben. In 2011 besloot de onderneming haar aanvoer van biologisch melk nog te halveren, als gevolg van beperkte vraag en hoge kosten. Dit leidde tot grote teleurstelling onder de producenten, maar de divisie leed simpelweg verlies. Contracten met leveranciers werden niet verbroken, maar in veel gevallen ook niet verlengd. Door de biologische melk te concentreren op het Noordereiland, onder Auckland, heeft de onderneming flink in de transport- en verwerkingskosten weten te snijden.

Of registreer je om te kunnen reageren.