Rundveehouderij

Nieuws 4 reacties

Liquiditeitsproblemen bij melkveehouders lijken mee te vallen

Doetinchem - Melkveehouders kloppen niet aan bij banken om mogelijke liquiditeitsproblemen te financieren. Rabobank en ING hebben niet meer aanvragen ontvangen in de afgelopen maanden.

Van de zeshonderd melkveehouders die klant zijn bij ING hebben dit jaar vijf een financieringsaanvraag gedaan om liquiditeitsproblemen te kunnen overbruggen. Ook vanuit andere sectoren zijn niet meer aanvragen, zegt sectormanager Cor Bruns. "Door de lage melkprijzen eind 2014 verwachten we meer liquiditeitsproblemen bij melkveehouders. Dat is echter nog niet het geval. Vermoedelijk omdat de melkprijs inmiddels weer is aangetrokken."

Ook Ruud Huirne, directeur Food en Agri bij Rabobank, zegt dat bij de lokale banken niet meer financieringsaanvragen van melkveehouders met liquiditeitsproblemen zijn binnengekomen. "Blijkbaar hebben melkveehouders voldoende vet op de botten", reageert Huirne.

2014 was per saldo een goed jaar. Alleen in het laatste kwartaal ging de melkprijs onderuit. Inmiddels trekt deze weer aan. Huirne zegt dat het wel helpt dat melkveehouder in deze periode van het jaar amper uitgaven hebben. Dat kan in het voorjaar nog wel komen. Maar ook dan verwachten de bankiers niet veel meer financieringsaanvragen te ontvangen.

Wel is de Rabobank benaderd door een aantal melkveehouders met dreigende liquiditeitsproblemen gevestigd in het muizenschadegebied. Huirne: "Met provincies werken we aan een vangnet voor de getroffen boeren. Ik verwacht dat deze groep mogelijk nog liquiditeitsaanvragen gaat doen later in het voorjaar als nieuw graszaad en ruwvoer moeten worden aangekocht."

Laatste reacties

 • haam

  komt nog wel want de uitbetaling van de toeslagrechten zat er ook nog tussen .

 • landboer

  Dacht eigenlijk dat de meesten in 2014 nog wel wat overgehouden hadden , al kunnen er natuurlijk altijd omstandigheden zijn waardoor de laatste cent geinvesteerd is.

 • peter1939

  kan beter vangnet voor die muizen maken.....

 • farmer135

  Huh, melkprijs alweer aangetrokken ? wanneer dan

Of registreer je om te kunnen reageren.