Rundveehouderij

Nieuws

Ierland investeert in zuiveltechnologie

DUBLIN – De Ierse regering investeert samen met de zuivelbedrijven 35 miljoen euro in twee nieuwe centra voor zuiveltechnologie. Daarmee wil Ierland haar positie na het eind van de melkquota verder versterken.

Het grootste bedrag, 25 miljoen euro, gaat naar een Dairy Processing Technology Centre. Dat wordt ondergebracht bij de universiteit van Limerick en moet op den duur aan ruim 50 hooggekwalificeerde medewerkers werk bieden. Verder is 10 miljoen bestemd voor uitbreiding van een proefbedrijf van de landbouwkundige onderzoeks- en ontwikkelingsorganisatie Teagasc in Fermoy. Het geld komt voor een groot deel van de overheid terwijl ook zeven van de tien grote zuivelbedrijven een bijdrage hebben geleverd.

Minister Simon Coveney: ''Dit is een uitstekend voorbeeld van wat je kunt bereiken met duidelijke gezamenlijke doelen die worden gesteund door coherent overheidsbeleid. Investeringen in product- en procesinnovatie is om veel redenen van groot belang. Het zorgt er voor dat waarde wordt toegevoegd aan hoogwaardige grondstoffen in Ierland en maximaliseert de bijdrage van de zuivelsector aan het scheppen van werkgelegenheid en aan de economie in het algemeen.'' Coveney hoopt dat 'we met dit soort investeringen de reputatie opbouwen die niet alleen nodig is voor groei van de export maar ook om investeringen door grote wereldspelers in de voedingsindustrie aan te trekken.''

Of registreer je om te kunnen reageren.