Rundveehouderij

Nieuws 4178 x bekeken 8 reacties

Gemiddelde toename T-som 25 graden

De temperatuursom (T-som) varieert tussen 165 graden in het oosten van Twente tot 268 graden bij Hoek van Holland. Daarmee neemt de T-som in het oosten met iets meer dan 20 graden toe in een week tijd. Langs de kuststrook is de toename lokaal meer dan 30 graden geweest. Dat blijkt uit cijfers geleverd door het Nutriënten Management Instituut (NMI).

De T-som geeft een indicatie voor het optimale moment van het strooien van kunstmeststikstof op grasland. Voor een weidesnede van 1.500 kilo droge stof geldt een optimaal strooimoment tussen 175 en 250 graden. Voor een maaisnede van 3.000 kilo droge stof geldt een traject tussen 250 en 340 graden. Dit beoogt maximale groei. Wie maximale stikstofbenutting nastreeft moet voor een weidesnede op traject 250–300 graden koersen en voor een maaisnede strooien tussen 300 en 400 graden T-som.

Bij vroeg strooien van kunstmeststikstof op grasland is de kans op verlies van stikstof groter. Veel veehouders kiezen, bij de beperkte beschikbare bemestingsruimte, dan ook voor om aan het eind van het optimale T-somtraject te strooien.

Een periode van vorst kost drogestofopbrengst. Veel regen maakt de kans op uitspoeling groter. Het advies is dan ook om bij een voorspelde vorstperiode of meer dan 50 millimeter neerslag binnen twee weken na de beoogde bemesting het moment van bemesten met kunstmeststikstof uit te stellen.

Gemiddelde toename T-som 25 graden

Laatste reacties

 • maiskolf

  Nu al strooien, kan beter een boot huren!

 • veldzicht

  Kan beter wachten tot er een beetje groei in zit,er kan nog zoveel narigheid komen i.v.m.kou,sneeuw en regen en of er dan niets
  afspoelt / verloren gaat betwijfel ik.

 • alco1

  Zoals een vogel begint te nestelen, moet ook de boer het goede gevoel krijgen om te bemesten.
  En dat is er bij mij in ieder geval nog niet.
  Temperatuur som zegt mij niet zoveel.
  Bodem temperatuur is eerder bepalend

 • joannes

  @alco1, Is bodemtemperatuur niet een optelsom van Zonne energie instraling? Een die natuurlijk weer snel kan wegvloeien in koude neerslag! Je moet die T-som dus altijd in samenhang met de Neerslag waarderen.

 • alco1

  Gewoon dus bodemtemperatuur in de gaten houden, als je in je zelf geen vertrouwen hebt.

 • HJ O R

  Nog niet zo lang geleden moesten we de stikstof er met 180 graden al op hebben liggen.
  Nu moet het blijkbaar tussen de 250 en 400, ik ben al jaren de laatste in de hele omgeving en maai zeker niet later dan een ander.
  Zolang het weer en de grond niet geschikt is moet je geduld hebben, wachten tot het juiste moment en dan komt alles vanzelf goed.

 • BO(skabout)ER

  eerst maar eens de normale mest op het land. Daarna denken over kunstmest.

 • alco1

  't Hagelt. Dus bodemtemperatuur zakt.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.