Rundveehouderij

Nieuws 9 reacties

Veroordeling in 'proefproces' mishandeling ongeboren kalf

Voor het eerst stond vrijdagmiddag een boer terecht voor dierenmishandeling van een ongeboren kalf op basis van de Wet dieren als gevolg van de slacht van zijn drachtige koe.

In overleg met inspectiedienst NVWA had de boer besloten de zaak te laten voorkomen om duidelijkheid te krijgen over de wetgeving.

Toebrengen pijn en letsel ongeboren kalf

In deze zaak bleek zijn ter slacht aangeboden koe hoogdrachtig. Als gevolg van de slacht overleed het kalf. De rechtbank Noord-Nederland veroordeelde de melkveehouder voor het toebrengen van pijn en letsel aan een ongeboren kalf. Vanwege verzachtende omstandigheden legde economisch politierechter H.H.A. Fransen - naar eigen zeggen 'slechts' - een voorwaardelijke geldboete op van €1.500 met een proeftijd van een jaar. Fransen volgen daarmee de eis van Officier van Justitie Siebren Buist.

Overtreden vervoersverbod

De melkveehouder uit de gemeente Hoogeveen  had in mei van dit jaar een - naar achteraf bleek - een hoogdrachtige koe laten afvoeren naar een slachterij in Heeten. Nadat daar de koe gedood was stikte kort daarna het kalf als gevolg van zuurstoftekort.
Naast de voorwaardelijke geldboete werd de veehouder voor het overtreden van het vervoersverbod van de betreffende koe - eveneens conform de eis van de Officier van Justitie - schuldig bevonden zonder strafoplegging.

Melkveehouder niet in hoger beroep

De melkveehouder liet meteen na de uitspraak aan rechter Fransen weten dat hij zich kon vinden in de uitspraak en dat hij niet in hoger beroep zou gaan. Ondanks het feit dat de rechter zijn strafeis gevolgd heeft wil officier van Justitie Buist tijd om na te denken over een eventueel hoger beroep bij het Hof Arnhem-Leeuwarden.

Officier van Justitie overweegt hoger beroep

Buist liet nadrukkelijk weten dat hij deze zaak als een proefproces te zien, omdat voor het eerst dat iemand terecht staat voor het toebrengen van pijn of letsel aan een dier op grond van de Wet dieren. Buist: "Misschien ga ik om principiële redenen wel in beroep." Binnen twee weken wordt duidelijk of de Officier van Justitie daadwerkelijk in hoger beroep gaat.

Laatste reacties

 • rpbos1

  Het is toch te gek voor woorden. Het is in ons land toegestaan om ongeboren kinderen in de moederschoot te vermoorden. En nu wordt er een boer veroordeeld voor het toebrengen van leed aan een ongeboren kalf. Dieren zijn dus belangrijker als mensen??

 • Genie

  De stier in de gaten houden.

 • polsbroek

  Niet te geloven

 • Zents beheer

  ........maar een hoog drachtige koe naar de slager rijden ook al is de melkprijs laag ?

 • eg wel

  Het kalf is niet gestorven aan zuurstof gebrek.
  De doorbloeding via de navelstreng is gestopt,
  waardoor het kalf snel hersendood is.
  Het is dan ook maar zeer de vraag of het kalf iets heeft gevoeld.

 • vandenbrand

  als een hoog drachtige hond of kat aangereden word met zeven jonkies , krijg je zeker gevangenisstraf???? met drachtige ratten en muskusratten als ze in de klem komen ook?? stop met deze onzin.

 • Zents beheer

  vandenbrand, een hond of kat aanrijden is geen bewuste keuze toch ? En je wilt je koeien welke in goede tijden zorgen voor je inkomen toch niet gelijkstellen aan ratten naar ik hoop ?
  Wanneer je een koe voor de slacht aanbied moet dat naar mijn mening niet alleen om economische maar ook om andere redenen verantwoord zijn.

 • vandenbrand

  zents, een goede drachtige koe word in beginsel niet voor de slacht aangeboden. en dan moet er een keuze gemaakt worden, de koe kan niet meer vooruit, het is beter om hem te slachten, ook voor de koe zelf. (om erger te voorkomen.) er zijn gevallen bekent dat een dierenarts de koeien hebben gevoeld (LEEG) en er toch een kalf was. stop met deze onzin.

 • Katrijn van Dalen

  @rpbos1 hoogzwangere vrouwen mogen ook geen abortus plegen, dus de vergelijking gaat niet op.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.