Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

Dierenbescherming: stop kalvertransporten

De transportsector is de zwakste schakel in de keten. Daar zitten te veel cowboys die voor de laagste prijs willen rijden. Dat zegt Frank Dales, directeur van de Dierenbescherming, in een uitzending van EenVandaag.

Zijn organisatie is onder de naam Stop ziekmakende kalvertransporten een publiekscampagne begonnen tegen lange afstand transporten met kalveren door Europa. Joop Atsma, voorzitter van de stichting Brancheorganisatie Kalversector, wordt opgeroepen een einde te maken aan deze praktijken.

'Ware uitputtingsslag'

Jaarlijks importeert de kalversector zo'n 800.000 kalveren. Volgens de Dierenbescherming maken 250.000 kalveren een reis die langer duurt dan 8 uur, soms zelfs meer dan 19 uur. De dierwelzijnsorganisatie spreekt wat betreft deze groep dieren van een ware uitputtingsslag. Dierwelzijnsorganisatie Eyes on Animals volgde in opdracht van de Dierenbescherming 2 transporten vanuit Polen en Litouwen om deze conclusie te onderbouwen. Sommige kalveren waren bij aankomst zo uitgeput dat ze niet meer zelfstandig de wagen uit konden komen.

'Geen boer zit te wachten op zieke kalveren'

Atsma noemt de uitzending van EenVandaag erg subjectief. Het is volgens hem zeker niet zo dat er zieke dieren op transport gaan. "Geen boer zit te wachten op zieke kalveren en daarbij staan de kalveren onder toezicht van veterinaire toezichthouders, ook in het buitenland." Daarbij werkt de sector, in overleg met het ministerie, continue aan het verbeteren van de omstandigheden tijdens transport. Ook is er een eigen kwaliteitssysteem met regels waar de sector zich aan moet houden.

Meer kalveren beschikbaar na afschaffing melkquotering

De Dierenbescherming wijst op het feit dat er na afschaffing van de melkquotering meer kalveren beschikbaar zijn gekomen in Nederland, Duitsland en België. Volgens de organisatie een extra argument om met aanvoer over lange afstand te stoppen. Atsma geeft aan dat het aantal langeafstandstransporten de afgelopen jaren al is gedaald. Nu al is ongeveer twee derde van de geïmporteerde kalveren afkomstig uit Duitsland, Denemarken en België is.

Eén reactie

  • farmerbn

    Ik ben helemaal voor maar dan ook geen busreizen naar spanje , griekenland enz. Ook geen vluchtelingen want die zijn nog langer onderweg.

Of registreer je om te kunnen reageren.